13. Den Postřižinského piva
Přidáno: 3. července 2008 • Autor: Tomáš Kroupa
Hodnocení: 1,67 Hodnotících: 6 Zobrazeno: 4430x
Hodnocení: 1,67 Hodnotících: 6 Zobrazeno: 4430x
Třetí sobotu v měsíci červnu mám již pár let vyhrazenu pro pivní slavnosti v Nymburce.
Vzhledem k tomu, že to mám pod komín 10 kilometrů a nemusím jet na druhý konec republiky, to není ani o nějakém zdlouhavém rozhodování. Ještě ke všemu jede z nádraží stylová historická parní lokomotiva Postřižinský expres, která slavností chtivé cestující zaveze až přímo pod komín – na nádvoří pivovaru. Tentokrát jsme ale expres nevyužili a jeli dříve, jinak by byl velký risk, že nestihneme dopolední exkurzi provozem a ochudím vás, milé čtenářstvo, o spoustu pěkných foteček. To by byla škoda. Mám sice spoustu fotek z minulých akcí, ale aktuální fotky jsou aktuální fotky. Také jsem byl zvědavý na poslední modernizaci řízení hlavního kvašení.
Pivovar k pohledání…
Postavili jsme se do fronty jiných po exkurzi lačnících návštěvníků a čekali, až nás vpustí do pivovaru. Netrvalo to dlouho a rázem jsme se octli ve sladovně. Ta pokryje většinu potřeb pivovaru. Pokud se stane, že přeci jen není co do kotle, tak si zaskočí naproti přes ulici (a koleje) do velké sladovny Soufflet, jejíž přítomnost je bezpochyby pro blízký pivovar výhodou.
Základ pro tekutý chléb
Ze sladovny se hrneme rovnou do srdce pivovaru – varny, kde jsme seznámeni s výrobou sladiny a mladiny.
Postřižinská varna
Degustační vzorky :-)
Končí pobyt v teple a vzhůru do zimy. Čím blíže jsme spilce, tím více je cítit úporná práce kvasnic, které připravují pivo pro ležácký sklep. Zvědavě pokukuji po poslední modernizaci. Nijak výrazně vizuálně se neprojevila – na spilku přibyl počítač a do každé kádě je zavedeno čidlo. Takže se „jen“ hlídají teploty, žádné popostrkování a domlouvání kvasnicím se nekoná, ani nad nimi nikdo nestojí s bičem. Stabilní teplota kvašení zvýší kvalitu piva. Postřižinské pivo piji léta a na chuti je to opravdu znát. Tak takovéto modernizace – to tedy ano!
Spilka s novými čidly pro kontrolu teploty
Stará spilka
Již jsme se aklimatizovali a tak můžeme s teplotou ještě o pár stupínků níže – vzhůru do sklepa! Je nám umožněno nahlédnout do jednoho dvojpatrového oddělení s tanky, kde tiše odpočívá a zraje osmička, desítka a dvanáctka. Pivo zde zraje 21 – 90 dní, což je třeba pro takové manažery Gambrinusu jistě nepředstavitelný luxus. Doba zrání není samozřejmě dána tím, kdy si sládek (či pracovník stáčírny) udělá čas zaskočit si do sklepa otočit kohoutem, ale stupňovitostí piva. To ale jistě všichni dobře víme.
Moc nedýchejte, ať nám nestoupne teplota…
Exkurze končí, řada účastníků se už nemůže dočkat, až se ohřeje na sluníčku a my se zase nemůžeme dočkat, až odegustujeme Pepinovu desítku, Zlatovar či třeba Bogana. A nebo jinak stěží dostupné kvasnicové pivo, které se tradičně točí z cisterny. Lidí sice přibývalo, ale bylo mi jasné, že cisternu rozhodně nepokoříme. Tradičně zde bylo k dostání pivo s esencí. Letos to bylo pivo jahodové a medové.
Pivo jako křen…
… z cisterny. Ještě jsou tam nějaké kohouty volné, kdyby měl někdo zájem…
Počasí nám přálo, obvyklá každoroční přeháňka se nekonala, i když párkrát bylo na mále.
Ani tradiční soutěže nechyběly – od hodu prázdným sudem do dálky přes pití piva na čas až po již méně tradiční zájezd na Mallorku. Tradičně jsem nic nevyhrál. S nadsázkou jsem se jen pokusil o účast v soutěži o zájezd.
Pohoda, klídek…
Na pódiu (umístěném na rozsáhlé nakládací rampě) se střídali různé kapely a interpreti – od dechovky přes Laufera až po Kollera.
Před pódiem je živo
Loňský titul uhájen
Den příjemně uběhl a nám nezbylo než dáti pro letošek pivovaru valem a těšit se na příští rok…
Půllitr je zapotřebí si hlídat – mohl by ulétnout…
Pivovar k pohledání…
Postavili jsme se do fronty jiných po exkurzi lačnících návštěvníků a čekali, až nás vpustí do pivovaru. Netrvalo to dlouho a rázem jsme se octli ve sladovně. Ta pokryje většinu potřeb pivovaru. Pokud se stane, že přeci jen není co do kotle, tak si zaskočí naproti přes ulici (a koleje) do velké sladovny Soufflet, jejíž přítomnost je bezpochyby pro blízký pivovar výhodou.
Základ pro tekutý chléb
Ze sladovny se hrneme rovnou do srdce pivovaru – varny, kde jsme seznámeni s výrobou sladiny a mladiny.
Postřižinská varna
Degustační vzorky :-)
Končí pobyt v teple a vzhůru do zimy. Čím blíže jsme spilce, tím více je cítit úporná práce kvasnic, které připravují pivo pro ležácký sklep. Zvědavě pokukuji po poslední modernizaci. Nijak výrazně vizuálně se neprojevila – na spilku přibyl počítač a do každé kádě je zavedeno čidlo. Takže se „jen“ hlídají teploty, žádné popostrkování a domlouvání kvasnicím se nekoná, ani nad nimi nikdo nestojí s bičem. Stabilní teplota kvašení zvýší kvalitu piva. Postřižinské pivo piji léta a na chuti je to opravdu znát. Tak takovéto modernizace – to tedy ano!
Spilka s novými čidly pro kontrolu teploty
Stará spilka
Již jsme se aklimatizovali a tak můžeme s teplotou ještě o pár stupínků níže – vzhůru do sklepa! Je nám umožněno nahlédnout do jednoho dvojpatrového oddělení s tanky, kde tiše odpočívá a zraje osmička, desítka a dvanáctka. Pivo zde zraje 21 – 90 dní, což je třeba pro takové manažery Gambrinusu jistě nepředstavitelný luxus. Doba zrání není samozřejmě dána tím, kdy si sládek (či pracovník stáčírny) udělá čas zaskočit si do sklepa otočit kohoutem, ale stupňovitostí piva. To ale jistě všichni dobře víme.
Moc nedýchejte, ať nám nestoupne teplota…
Exkurze končí, řada účastníků se už nemůže dočkat, až se ohřeje na sluníčku a my se zase nemůžeme dočkat, až odegustujeme Pepinovu desítku, Zlatovar či třeba Bogana. A nebo jinak stěží dostupné kvasnicové pivo, které se tradičně točí z cisterny. Lidí sice přibývalo, ale bylo mi jasné, že cisternu rozhodně nepokoříme. Tradičně zde bylo k dostání pivo s esencí. Letos to bylo pivo jahodové a medové.
Pivo jako křen…
… z cisterny. Ještě jsou tam nějaké kohouty volné, kdyby měl někdo zájem…
Počasí nám přálo, obvyklá každoroční přeháňka se nekonala, i když párkrát bylo na mále.
Ani tradiční soutěže nechyběly – od hodu prázdným sudem do dálky přes pití piva na čas až po již méně tradiční zájezd na Mallorku. Tradičně jsem nic nevyhrál. S nadsázkou jsem se jen pokusil o účast v soutěži o zájezd.
Pohoda, klídek…
Na pódiu (umístěném na rozsáhlé nakládací rampě) se střídali různé kapely a interpreti – od dechovky přes Laufera až po Kollera.
Před pódiem je živo
Loňský titul uhájen
Den příjemně uběhl a nám nezbylo než dáti pro letošek pivovaru valem a těšit se na příští rok…
Půllitr je zapotřebí si hlídat – mohl by ulétnout…
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 10.07.2008 11:08 | Komentovat |
Re: Re: Piva s esencí emui | 10.07.2008 11:08 |
---|---|
Já ho pil, chutnalo dobře, mně teda moc dobře, ale nevím jak jinak to mám popsat, nejsem... | |
Re: Piva s esencí Honza Kočka | 10.07.2008 11:02 |
Vlastne jedine jahodove pivo jsem pil z pivovaru Huyghe v Melle v BElgii. Delali ho na jejich... | |
Piva s esencí Weetek | 10.07.2008 10:55 |
Jakpak chutnal ten medový a jahodový speciál? Medových piv, i s přídavkem skutečného... | |
Hodnoceni clanku Honza Kočka | 09.07.2008 19:12 |
Tak jsme vratili hodnocnei clanku. To se vam objevi u registrovanych ctenaru po zalogovani.... | |
výborné pivečko stofko jaro | 05.07.2008 15:54 |
Zdravím Vás, dávno som sa neozval,ale ked sa jedná o pivko dobré sice Postřižinské pijem... | |
Re: postriziny Tomáš Kroupa | 04.07.2008 23:26 |
To jako jméno? Výňatek z článku s rozhovorem s ředitelem: Do Pivovaru Nymburk přišel... | |
postriziny imrich agh | 03.07.2008 21:33 |
co je lepsi pivo.Polaban alebo Postriziny | |
Re: Dobré to bylo, kvasnicové mňam Tomáš Kroupa | 03.07.2008 15:18 |
Informoval jsem se dopředu v pivovaře o době trvání prohlídek - 9:00-11:30. Byly ale až do... |
Vyhledávání