úvod
homepage

O sedlákovi s velkými bramborami vytisknout článek

Přidáno: 18. června 2008  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3340x

Tedy aby se Radek Paták neurazil. Myslím to velmi nadneseně. Při svém letošním cyklovandru jsem díky Vladislavu Mořickému a velké ochotě Radka Patáka ochutnal pro mne doposud neznámé pivo - kněžihorské.

I přes jiný program si na mne Radek s kamarádem a s "technickým ředitelem pivovaru" panem Miroslavem Kovářem udělali jeden krásný podvečer čas. Vstoupil jsem do bývalé garáže rodinného domu, kde stála v rohu bečka s doposud neznámým obsahem. "To je kozinčina (či tak nějak mne byl obsah té bečky představen), to ti dám pak také okoštovat". V další místnosti jsem také neuviděl žádnou známou varnu na pivo, ale původní kotel z gastroprovozu. Upravený a předělaný na var 500 litrů. Kus dál opět podomácku zhotovený cíz a v zadní chlazené místnosti jsem neuviděl naleštěné nerezové tanky, ale jen KEG sudy. Z jednoho vedla hadice do zdi - z druhé strany na varně k ní byl napojen ventil - "naše pípa".

 

Zkrátím to. Radek Paták je člověk, který si nedělá žádnou velkou hlavu z přesného měření, žádnou velkou vědu z vaření piva, ale tak nějak po "sedlácku" s tím pravým rozumem a citem zde připravuje něco co mi vzalo dech. Po koštu světlého ležáku jsem byl zděšen. Proč jiní investují milióny, aby vyrobili průměrné pivo? Radek srdcem, citem a "po babičkovsku" udělá hotový zázrak. Nemohl jsem se jeho světlého dopít. A když mi trochu bojácně podal sklenici s tmavým ležákem - v chuti se přibližujíc (ač spodně kvašené) stoutu - neudržel jsem se a pěl chválu.

Radku - ochutnal jsem za týden cyklovandru desítky piv a to Tvé se mezi nimi neztratilo - ba náleží mu jedno z čelných míst. Díky

PS: v té bečce vepředu byla bezinková limonáda - tak jak jsem ji znal od maminky mé manželky.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 22.06.2008 14:37 Komentovat
Co to bylo Moro22.06.2008 14:37
Správný název obsahu bečky je "koziňon" - štáva a po překvašení víno - černému bezu...
Radku, Jobann22.06.2008 04:22
protoze se nejlepsi ceska piva vari v Bzenci a Hanoji, tak mam letos absenci. Nestiham , Dej Buh...
Bzenec a jeho pivo Jiri.J19.06.2008 16:52
Nezbývá, než souhlasit ss Romanem. Rovněž jsem pana Patáka navštívil a pivo fantastické....
Re: Slavnosti Luděk18.06.2008 22:36
JJ, taky tak :-)
Slavnosti umbob18.06.2008 22:14
Uz se tesim na pristi vikend na Knezihorske slavnosti v Bzenci.Bude to moje prvni setkani s timto...
Vyhledávání