úvod
homepage

Jak nám pivo sládne vytisknout článek

Přidáno: 16. května 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 7493x

Nikoliv na patře či na jazyku, nýbrž již v samotné výrobě.

 

Charakteristická hořkost chmelového nápoje u nás i ve světě se během let signifikantně snižuje.

 

Hlavním důvodem proč dítěti přestává zhruba ve věku osmi let chutnat usrkávání z pivních sklenic svých rodičů je fakt, že mu vadí hořká chuť a dává přednost sladkým pochoutkám. Podobný problém mají i ženy, které si na pivním trhu vybírají spíše černé krmné melasy typu Velkopopovického Kozla. Při současném trendu snižování hořkosti piv by v dohledné budoucnosti mohlo pivo začít u dětských a dámských konzumentů konkurovat třeba kofole. Hořkost piva není pouze pocitová individuální záležitost, ale lze ji také objektivně změřit. K měření se používají tzv. „jednotky hořkosti“ ( IBU ).

 

 

Pro ilustraci – pivo Ostravar, které může být považováno za pivo středně hořké má podle své stupňovitosti od 12°do 14 ° zhruba 31 – 35 IBU. U piva Radegast je tato informace součástí přísně střeženého „Know how“ ( jakoby si zvídavý laik mohl podle odhaleného počtu IBU sám uvařit nošovické v koupelně a firmě SAB Miller tímto razantně klesly zisky), vedení však po delším naléhání připustilo snížení jednotek, ve srovnání se stavem v roce 1989, o dva body. Hluboce hořký Plzeňský Prazdroj je již rovněž minulostí. Výrobce světoznámého plzeňského ležáku počal hledat chuť evropského piva a omezil, kdysi tak hojné chmelení. Není možno zjednodušeně definovat, že pouze piva pelyňkového charakteru jsou chutná a správná. Existují i nejrůznější odrůdy aromatických chmelů a pivo může vznikat i s přídavkem např. pšeničného sladu či je do něj přidáván dokonce med.

 

Drastické ořezávání přírodní hořkosti u tradičních českých produktů je však bezesporu cestou do pivního pekla, kde je hříšníkům k dispozici pouze teplý holandský řeďák Amstel Light. Srdcervoucím příkladem je ležák z Krušovic, který ještě v roce 1990 disponoval úctyhodnými 52 jednotkami hořkosti! Taky na něj stávaly v Praze v pivnici v Široké ulici fronty a šťastný piják se při prvním loku hořkostí až otřásl. Dnes se nepoučitelný nešťastník pijící Krušovice otřese maximálně odporem. Za léta německého vlastnictví pivovaru klesl počet IBU na rovnou polovinu a kapalina získala ušlechtilou barvu žloutenkové moči. A jak je to ve světě? Ještě mnohem sladčí!. Snad jen v zemích s nezprzněnou pivovárečnou tradicí a v miniaturních provozovnách, které fungují spíše jako skanzeny si chmelový nektar zachovává svůj letitý charakter. Dle nejnovějších výzkumů se hořkost piva v dnešním světě pohybuje na hranici pouhých 14 IBU ! Nejhorší je situace v Latinské Americe, kde chmelové výrobky dosahují často pouhých 12 jednotek. Takovéto „pivo“ však, navzdory očekávání, nechutná zvlášť sladce. Působí spíše dojmem bezpohlavního kleštěnce a neutrálního kapalného hybridu na jehož nelichotivé existenci se podepsala ignorační arogance přetechnizovaného a účelně globalizovaného světa.

 

Nevzbouříme-li se proti tomuto zákeřnému zlu včas, vypijeme si svůj kalich sladkosti až do dna.

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 04.06.2008 07:30 Komentovat
Re: Re: Dobrý článek Myrek04.06.2008 07:30
Jo a ještě se pamatuji na ty sudy v pivovaru. Na dřevěné ležácké sudy, které tak...
Re: Bitter hroch31.05.2008 19:25
On nám ten Bitter od Svijan taky sládne. Ten dnešní je jak řezák s jedenáctkou loňského...
Re: Dobrý článek Martin Jarošek29.05.2008 13:34
Na kvalitu lahváčů si pamatuji. V každém větším městě bývalo pivo, které mělo svoji...
Hořkost, sladkost a poctivost Martin Jarošek29.05.2008 13:30
Jedinou možností jak se napít chutného a nešizeného piva je konzumovat pouze produkty z...
Dobrý článek Myrek29.05.2008 07:13
Co s tím budeme ale krucinál dělat? Já mám také rád dobře a hojně chmelená piva....
Jednotky hořkosti Martin Jarošek27.05.2008 05:37
Jednotky hořkosti tzv. IBU (International Bitterness Unit) nejsou součástí běžných...
Jednotky hořkosti milan26.05.2008 09:04
Zajímalo by mne, zda někdo eviduje, kolik jednotek hořkosti u nás vyráběná piva obsahují,...
Vyhledávání