úvod
homepage

Není výčep jako výčep... vytisknout článek

Přidáno: 30. dubna 2008  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4522x

a dalo by se říct že ani není pivo jako pivo. Ale dnes půjde zejména o ty výčepy. A v důsledku o ty, které jsem měl možnost si prohlédnout při nedávné cestě do San Diega.

Samozřejmě že netvrdím, že u nás nejsou hezké výčepy. Ať už ty, které reprezentují jednotlivé pivovary, nebo ty, které najdete v místech, kde pivo je na prvním místě, nebo se o něj aspoň hezky starají. Mám teď na mysli všeobecně dobře známá(alespoň čtenářům pivních webů) místa a hospody či pivnice, jako je Pivovarský klub v Karlíně, Richter Pub u Bulovky a další. Někomu mohou výčepy, které najdete v Potrefených husách a které čepují piva z portfolia Staropramene, připadat „přetechnizované“, jiným zase „cool“. Někdy stačí i obyčejná výčepní hlava, ale když se na ní střídají piva z mnoha pivovarů, nejedno srdce zmlsaného pivaře pookřeje. Přesto ale výčepy, na které lze narazit ve Spojených státech, mají pro mě své kouzlo. Nejen že v každém větším městě najdete pivnici, kde točí více jak deset piv různých značek různých pivovarů. Ale hlavně jednoduchost, s jakou si „hoví“ na zdech pivních barů, je pro mě jednoduše řečeno fascinující.
Liar's Club - restaurace s bohatým výběrem točených piv a ještě delším seznamem lahvových belgických speciálů.
Liar's Club - restaurace s bohatým výběrem točených piv a ještě delším seznamem lahvových belgických speciálů.
A právě oblast San Diega, která je bohatá na malé, někdy až prťavé pivovary, které vaří nejroztodivnější piva(ano, někdy i ujetá, obecně myšleno z pohledu české pivní kotliny), kdy nejen výčep, ale i vlastní pivovar, je jednoduchost sama, je toto kouzlo umocněno. Právě to, že vstupujete do objektu, který zvenku českému pivaři uvyklému na pivovarský komín a sklepy připomíná všechno jiného(sklad, kancelářskou budovu...)než vlastní pivovar, je umocnění jednoduchosti, která mě uchvátí vždy, když dojde následně na degustaci místního moku.
Pivovar AleSmith, v popředí majitel Petr Zien. S výstavem cirka tři tisíce hektolitrů piva za rok patří mezi ty malé.
Pivovar AleSmith, v popředí majitel Petr Zien. S výstavem cirka tři tisíce hektolitrů piva za rok patří mezi ty malé.
Jednoduchý chladící box, pár děr, ozdobná čepovací hlavice, odkapávač. Jasně že Nostalgie od firmy Lukr má své kouzlo, které vystihuje českou pivovarskou tradici. Ale právě ta americká jednoduchost, která vám natočí bohatá, chuťově velice komplexní piva, je skloubení, které si mě získalo. A než tu někdo v diskusi začne ohrnovat nos nad pivem americké provenience, dovolím si jen poznamenat, že celá tato oblast je „profláklá“ svými extra hořkými pivy. Vždyť americká piva kategorií India Pale Ale, Double IPA, Imperial a já nevím ještě co, našla své první klienty právě zde. Pivovary, kde mezi nejznámější patří Stone se svým pivem Arrogant Bastard a mottem, které by se dalo volně přeložit „Nejsi dost dobrej, aby si to pivo pil“, udávají tón v pivních kategoriích, kde se na nějaké to kilo chmele (ať už při chmelovaru či studeném chmelení) nekouká.
Nejmenší pivovar, který jsem v USA viděl. Roční výstav kolem 500 hektolitrů řadí pivovar Alpine k těm opravdu malým. Odpovídající velikostí je i jejich degustační výčep.
Nejmenší pivovar, který jsem v USA viděl. Roční výstav kolem 500 hektolitrů řadí pivovar Alpine k těm opravdu malým. Odpovídající velikostí je i jejich degustační výčep.
Pokud byste se někdy uvažovali o menší sondě do amerického pivovarnictví, mám na mysli to, které je označováno „craft“, jsou ve Spojených státech tři hlavní oblasti, kde může strávit dovolenou celá rodina, a vy přitom budete moct ochutnávat piva, která vás mohou mile překvapit. Mezi ně patří stát Oregon a jeho Portland, Colorado a San Diego a okolí. V případě jižní Kalifornie je to hlavně celoročně teplé podnebí, zajímavá krajina, golf a hlavně pak pivo. Zajímavé pivo, přímo pivní ráj pro ty, kteří preferují hořká(až velmi hořká) piva. A k tomu jednoduché výčepy, které vám nabídnou nové zážitky.
Jen část z celkem sta kohoutů, které připravili jako večerní osvěžení pro účastníky konference Craft Brewers Festival pivovary ze San Diega a okolí.
Jen část z celkem sta kohoutů, které připravili jako večerní osvěžení pro účastníky konference Craft Brewers Festival pivovary ze San Diega a okolí.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 08.06.2008 09:22 Komentovat
Re: v CZ bych to neriskoval bumbrlíček08.06.2008 09:22
Samozřejmě, že je Březňák stále k sehnání. Dokonce mám dobrou zprávu, Březňák se...
Re: Spousta piv LM14.05.2008 01:00
Ahoj Honzo,pestrost na výčepním stole je úžasná,desing pravda pokulhává, jistě by byly...
Re: Re: Re: no nic moc tomas05.05.2008 21:04
Tak jak je to zády v Nuslích ,to bylo kdysi v hospodách celkem běžný. Ty fotky , ale...
Re: Re: no nic moc Henri05.05.2008 20:38
Kdo chce vidět výčep, kde se točí zádama k hostům (pípa na zdi), ať navštíví...
Re: čepování piva framax04.05.2008 22:16
No k diskuzi okolo čepování bych vyjádřil asi následující. Zde se projevuje naše...
v CZ bych to neriskoval JR02.05.2008 18:44
Mé nejoblíbenější místo v hospodě je před pípou, abych viděl, a ještě mám stále v...
Re: Re: Spousta piv Jiri.J02.05.2008 09:41
Podobný výčep s 20 pivy jsem viděl v Glasgow a ten pub jsem si hned zamiloval. A opakovaně...
Re: Spousta piv Petr Žalio01.05.2008 12:00
Myslím, že spíš záleží na tom, jak načepují pivo a hlavně jaké. U nás točí sice k...
Vyhledávání