úvod
homepage

Poperinge 2002 vytisknout článek

Přidáno: 2. prosince 2002  •  Autor: Ondra Koucký
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,92 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 4467x

Ve dnech 26. a 27. října se konal v belgickém Poperinge pivní festival. O co
vlastně šlo?



Poperinge je městečko u hranic s Francií se zhruba 5ti tisíci obyvateli a jako centrum chmelařské oblasti je pro Belgičany něco jako pro nás Žatec (vždyť také družební styky navázala tato města již v roce 1964). V tomto duchu zde také před několika lety vznikl malý pivní festival, který se pravidelně koná v prostorách hotelu Palace. Účastní se jej zhruba 20 vystavovatelů, především pivovarů z nedalekého okolí a kolem 800 návštěvníků.

Letos zde mělo zastoupení i české pivo, a to v podobě sedmi různých druhů: Gambrinus 10 a 12%, jakožto nejprodávanější značka na našem trhu, Pilsner Urqell a Budějovický budvar se svými ležáky - typickými představiteli českého piva a Budvar též se svým speciálem 16% Bud. Jako zástupce regionálních pivovarů zde byl i Primátor se svým nejsilnějším pivem (i v celé ČR) 24% a nyní již bohužel zavřený Litoměřický pivovar se světlou 13% Baronkou.

Celý festival probíhá spíše v poklidném téměř domácím prostředí, návštěvníci obcházejí stánky a do svých degustačních skleniček (zhruba 1,5 dl) si za žetony v hodnotě jednoho Eura mohou nechat nalít vzorek k ochutnání. O tom, že bylo z čeho vybírat svědčí i fakt, že zde bylo k dostání 76 druhů piva a nesčetné množství pivovarských propagačních artefaktů. Z našich piv byl největší zájem o Primátorskou 24%, která lákala zejména svým obsahem alkoholu 10% obj., dále Bud a vzhledem ke svému neblahému osudu i Litoměřická Baronka.

Češi se považují za krále pivařů a své výčepní považují za polobohy, kteří s pivem nakládají jako s pokladem. Ale to, co bylo k vidění v Poperinge a jiných tamních městech jsem ještě nezažil. Když přijdete do solidní vinárny u nás, máte na výběr zhruba z 20 - 40 druhů vín. V průměrném belgickém baru najdete zhruba stejný počet rozličných piv. Většina je samozřejmě vzhledem k technickým možnostem lahvová (často také proto, že malé pivovary s ročním výstavem jen několik tis. hl ani sudové pivo nevyrábějí), ale i příznivci ,,točeného" si přijdou na své, neboť je většinou k mání 4 - 6 druhů.

Barman, výčepní chcete-li, sklenici před naplněním nejprve opláchne studenou vodou, aby ji ochladil na dostatečně nízkou teplotu a po té ji naplní celým obsahem 0,2 - 0,3l lahve (nenechte se zmást relativně malým množstvím nápoje v lahvi, protože nejsou vůbec výjimkou piva s obsahem alkoholu 7 - 9 % obj.). V případě piva ze sudu předchází vlastnímu čepování ještě odtočení určitého množství z pípy, aby host nedostal pivo, které stálo v trubkách výčepního zařízení a tudíž by nemuselo mít dostatečně vysokou kvalitu (může být zvětralé, vyčichlé, zteplalé...).

Posuďte sami, dovedete si něco takového představit v našich restauračních zařízeních?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání