úvod
homepage

Chmel v číslech vytisknout článek

Přidáno: 22. října 2002  •  Autor: Ondra Koucký
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,57 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 4222x

Česká Republika je již řadu desetiletí po celém světě známa svým pivem, ale také jednou ze surovin, které jsou k jeho vaření zapotřebí, a to CHMELEM.

Český chmel, zejména tradiční odrůda Žatecký poloraný červeňák je klasickým exportním artiklem díky svému vyrovnanému poměru hořkých kyselin a příjemnému aroma. Bohužel je tato vlastnost spojena s malou výnosností z osazené plochy jak v hmotnosti sklizeného chmele na hektar, tak v objektivnějším měřítku hektarového výnosu hořkých kyselin a tím i jeho vysokou cenou. Z těchto hledisek jsou značně ve výhodě zahraniční hořké a vysokoprodukční, ale i české novošlechtěné odrůdy, které se postupně staly součástí receptur i našich pivovarů.

Jak je to s produkcí chmele a s výměrou chmelnic největších producentů ukazuje tabulka. Je zajímavé si povšimnout, že Čína i přes svou menší rozlohu chmelnic je díky výše uvedenému jevu na 3. místě ve světové produkci, zatímco Česká Republika až na 4. Díky progresivnímu nástupu vysokoprodukčních odrůd je v posledních letech zaznamenán pokles celosvětové výměry chmelnic, zejména v tradičních pěstitelských zemích jako je Německo, ČR, USA a dalších.

V roce 2001 bylo Žateckým poloraným červeňákem u nás osazeno 96% sklizňové plochy, zbytek zaujímají nové odrůdy Bor, Sládek, Premiant a Agnus.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání