Chmel v číslech
Hodnocení: 2,57 Hodnotících: 14 Zobrazeno: 4294x
Česká Republika je již řadu desetiletí po celém světě známa svým pivem, ale také jednou ze surovin, které jsou k jeho vaření zapotřebí, a to CHMELEM.
Český chmel, zejména tradiční odrůda Žatecký poloraný červeňák je klasickým exportním artiklem díky svému vyrovnanému poměru hořkých kyselin a příjemnému aroma. Bohužel je tato vlastnost spojena s malou výnosností z osazené plochy jak v hmotnosti sklizeného chmele na hektar, tak v objektivnějším měřítku hektarového výnosu hořkých kyselin a tím i jeho vysokou cenou. Z těchto hledisek jsou značně ve výhodě zahraniční hořké a vysokoprodukční, ale i české novošlechtěné odrůdy, které se postupně staly součástí receptur i našich pivovarů.
Jak je to s produkcí chmele a s výměrou chmelnic největších producentů ukazuje tabulka. Je zajímavé si povšimnout, že Čína i přes svou menší rozlohu chmelnic je díky výše uvedenému jevu na 3. místě ve světové produkci, zatímco Česká Republika až na 4. Díky progresivnímu nástupu vysokoprodukčních odrůd je v posledních letech zaznamenán pokles celosvětové výměry chmelnic, zejména v tradičních pěstitelských zemích jako je Německo, ČR, USA a dalších.
V roce 2001 bylo Žateckým poloraným červeňákem u nás osazeno 96% sklizňové plochy, zbytek zaujímají nové odrůdy Bor, Sládek, Premiant a Agnus.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |