úvod
homepage

Návrat budějovické legendy vytisknout článek

Přidáno: 28. listopadu 2007  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4405x

Jaká českobudějovická hospoda je nejznámější? Jednoznačně nefunkční Masné krámy. Ty se nyní po pěti letech konečně dočkají znovuotevření.

Věhlas téhle hospody s přehledem přesahuje budějovická, ba i jihočeská měřítka. Stačilo se třeba na východním Slovensku zmínit, že žiji v Českých Budějovicích, abych se dočkal reakce typu „to znám, tam jsou Masné krámy“. Masné krámy prostě jsou jedním ze symbolů Českých Budějovic. Posledních několik let jsou ale symbolem poněkud nefunkčním – jsou totiž mimo provoz.

Mnoho lidí, podle mě zejména mimobudějovických, má na Masné krámy něco jako „krásné vzpomínky z mládí“. Ale i v Budějovicích bylo dlouhodobé uzavření Masných krámů vnímáno jako újma a ostuda. Ostuda zejména z důvodu tohoto uzavření, kterým byly neshody spolumajitelů. Jak to vypadá, když se majitelé nedokážou dohodnout, o tom by mohl vyprávět třeba litoměřický pivovar. A tak i my jsme v Budějovicích pět let chodili kolem zavřené a tudíž na první pohled nevzkvétající legendy. To se však od středy 5. prosince změní, toho dne totiž budou Masné krámy v péči Budějovického Budvaru opět otevřeny.


Vizualizace interiéru Masných krámů.
Vizualizace interiéru Masných krámů.

Přiznám se, že já osobně žádným zvláštním sentimentem vůči Masným krámům netrpím. Ve vzpomínkách mi totiž utkvěla nejen veliká pivnice s předraženým pivem pod míru, ale hlavně místní hanebná specialita - vybírání poplatků za toaletu i od hostů. Prostě jste seděli u piva a když na vás přišla potřeba, odevzdali jste toaletářce sedící u stolku před WC dvě koruny. Dodnes tedy nechápu, za co dostaly Masné krámy od časopisu Pivní kurýr certifikát Hospůdka snů®. Je ovšem pravda, že ne každý sen se vyvede…

Ale teď zpátky do žhavé současnosti. Příští týden se Masné krámy znovu otevřou a podle tiskové zprávy (odkaz) se máme na co těšit. Kromě moderně a stylově zařízené a vybavené restaurace (v tomhle jsou v Budvaru dobří!) s vlastním pivním sklem a údajně zajímavým jídelním lístkem bude velkým lákadlem i pivo. Na čepu totiž bude kroužkovaný Budvar. A ne sudový, nýbrž tankový.

Už se těším, až někdy, po opadnutí prvotní vlny pochopitelného zájmu, Masné krámy navštívím a ochutnám tam svůj oblíbený „kroužek“. K ignorování tohohle podniku už nemám důvod, byl jsem totiž ujištěn, že institut toaletářky zde znovu zaveden nebude. Zatím přeji Masným krámům do nového startu hodně štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 14.01.2009 18:27 Komentovat
Oprava. Jan14.01.2009 18:27
Není tam hospodno.
Pěkná, Jan.14.01.2009 18:26
ale tam hospodno,pivo OK.
Re: Masný krámy - začátek konce? Jiří Kaňa27.02.2008 19:51
Hmmm, dalo se čekat, že pokud si to Budvar nebude opravdu pořádně hlídat, tak se sem...
Masný krámy - začátek konce? Lasman27.02.2008 18:10
Tak hledám nějaké informace, nejlépe fórum, kde jsou názory lidí, kteří už mají za...
Prvni zavoz piva Honza30.11.2007 14:09
TAk dneska prisla tiskova zprava, kde se pravi, ze dneska dovezli prvni pivo, coz ma byt...
Re: Re: Hospoda ? Jiri.J30.11.2007 14:03
Myslím, že nejde o spor "špinavý pajzl" x "čisté kulturní prostředí". Takhle bych to...
Re: Re: Hospoda ? tomas.m30.11.2007 12:42
Proč hned opačnej extrém.Jenom si myslím ,že takovej trendy prostor co je na obrázku se...
Re: Hospoda ? Martin Štros30.11.2007 11:09
Co je to normální pivař? Normální pivař musí sedět ve smradlavým pajzlu? Já myslím...
Vyhledávání