úvod
homepage

Na pivo k Hrochovi vytisknout článek

Přidáno: 18. října 2007  •  Autor: Hroch
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,13 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 5298x

Většina čtenářů serveru Svět piva nejspíš ráda zajde do hospůdky, kde se o pivo dobře starají, kde si mohou na pivu pochutnat, kde je větší výběr a kde pivo není jen prostředek zisku. K těm notoricky známým místům nyní přibyl díky Hrochovi i Liberec.

Myslím, že „modří už vědí“, která místa jsem měl na mysli. Pražští čtenáři se nejspíš z času na čas zajdou podívat do Pivovarského klubu v Karlíně, do Tramwaye na Spořilov, či nově třeba i do Zlých časů v Nuslích. Všechna tato místa, stejně jako ta mimopražská, namátkou jmenujme pivnici Modrý abbé v Klatovech, Flédu v Brně nebo Žumberskou stodolu v Plzni(samozřejmě tento výčet není kompletní), mají něco společného. Tím je pivo, respektive nabídka piva, která se snaží být víc než přilnutí k jednomu pivovaru. Jednoduše zde najdete pestrou nabídku, i když v některých případech se jedná o jediný sud daného vzorku.

A protože se stále se zvyšující cenou piva, vývojem chuti produktů velkých pivovarů, neustále se rozšiřujícím počtem minipivovarů a jejich inovátorským přístupem ke světu piva(ne našemu serveru:)) se rozšiřuje i komunita lidí, kteří pivo již nepovažují jen za chlazenou desítku v lednici, dá se očekávat, že postupem času bude přibývat i míst, která těmto pivařům vyjdou v ústrety a budou jim nabízet výběr z vícero značek.

Jedním z míst, které v poslední době přibylo do „klubu odvážných“, je i Kulečník u Hrocha v Liberci. A protože Hroch je nejen pravidelný čtenář našeho serveru, ale i homebrewář, rádi mu proto dnes zde publikujeme jeho „PR“.

Malé představení Kulečníku u Hrocha.

Kulečník u Hrocha nabízí již více jak 6 let svým návštěvníkům, nejenom studentům TU, kromě příjemného prostředí nekuřácké kulečníkové herny, i dobré pivo ze Svijan. Prostory klubu jsou rozděleny na hernu se dvěma karambolovými stoly, dvěma poolovými stoly, příjemným posezením při hře a na část restaurační, se zhruba padesáti místy pro posezení. Postupně se rozšiřoval zákaz kouření do jednotlivých částí klubu až po nynější stav, kdy kromě jedné kuřácké řádně odvětrané místnosti pro 16 lidí, je celý prostor nekuřácký. V klubu se od jeho otevření v nových prostorách roku 2001 točí Svijany na třech kohoutech. Po celou dobu se točí 11 Svijanský máz, 13 tmavá Svijanská kněžna. Na třetím kohoutu se střídali Svijanský kníže 13, vždy kolem vánoc Svijanský Baron 15 a Svijanský rytíř 12. Se zavedením Svijanského kvasničáku 12,5 do stálého sortimentu sudů došlo na rozšíření chlazení a výčepní kobry na čtyři kohouty a sortiment se ustálil na Máz 11, Rytíř 12, Kvasničák 12,5, tmavá Kněžna 13.
Prostory neumožňují kuchyni, k dispozici je pouze studené občerstvení.


Inspirován Pivním studiem Modrý Abbé jsem navrhl svému společníkovi a barmanům nepravidelné degustační akce piv z malých a středních pivovarů, případně minipivovarů.
Nápad byl přijat s velkým nadšením a první kohout z dvojice Rytíř, Kvasničák, na kterém došel sud ve středu 10.10. večer, byl odstaven, samozřejmě jako vždy propláchnut vodou a zůstal připraven na čtvrteční první degustaci. Ve čtvrtek jsem měl cestu přes Ústí a tak volba padla na Březňáka 12 nakoupeného ve skladu Pyrus. Večer se postupně začali objevovat zájemci o ochutnání jiného piva a sud Březňáka byl kromě jiných docela brzy vypit, přestože Březňák měl lehký ocas myšiny. Podle sdělení lidí znalých situace jsem se dodatečně dozvěděl, že to musel být pravý Březňák z Loun.
Přesto akce to byla dobrá a hodná co nejvíce pravidelného pokračování.

Proto malý nástin do dalších týdnů
18.10. Podkováňská 12 – rozloučení se s pivovarem, o kterém nemá většina národa ani tušení, že existoval, natož, že zaniká
25.10. Chodovar 12, 10tmavá – chutí připomínající pradávnou slaďoučkou a krásně pitelnou černou desítku z Krušovic
1.11. Janáček 11 z Uherského Brodu
8.11. Konrád 11 kvasnicový

Dále určitě nevynecháme Krakonoše, Postřižiny, Rohozec a další, ale zkusíme oslovit i pana Richtra a jiné. Vše záleží na spolupráci studentů, kteří nám přivezou ochutnat pivo ze své rodné hroudy, a na služebních cestách těch odrostlejších návštěvníků klubu, po zemích českých.

Zvýšená návštěvnost minulý čtvrtek, kdy je většinou po úterý a středě návštěvnost studentů upadající, mě utvrdila v tom, že ne všechny mladé lidi oslovují slaboduché a lživé reklamy na pivní vodu, ale že se najdou i tací, kteří mají zájem alespoň poznat poctivěji dělaná piva.

Na Vaši návštěvu se těší kolektiv Kulečníku u Hrocha.
Za všechny Hroch

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 22.10.2007 10:53 Komentovat
mladé lidi hroch22.10.2007 10:53
Ta věta vychází z toho, že téměř všichni návštěvníci kulečníku u Hrocha jsou...
mladí lidé... Martin Štros20.10.2007 18:47
"ne všechny mladé lidi oslovují slaboduché a lživé reklamy na pivní vodu" no to je teda...
Loučení Jindra19.10.2007 00:01
Měl jsem to štěstí a byl přítomen na "loučení se s Podkování" u Hrocha. Dvanáctka byla...
Jen houšť Roman Holoubek18.10.2007 12:53
Tož tak ...
Vyhledávání