úvod
homepage

Šrotování vytisknout článek

Přidáno: 8. listopadu 2001  •  Autor: VÚPS
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,86 hodnotících Hodnotících: 14 počet zobrazení Zobrazeno: 7974x

Dnešním článkem zahajujeme malý seriál pojednávající o výrobě piva. Postupně bychom vám chtěli přiblížit základní procesy výroby piva, na které by měly navazovat články o odlišnostech ve výrobě dané velikostí pivovaru, typem vařeného piva a ostatními fakt

První činnosti v pivovaru je šrotování sladu. Před vlastním šrotováním je nutno slad přečistit. Čištění spočívá v odsávání prachu, který by mohl způsobovat problémy v dalších technologických operacích (především při scezování). Z hlediska ochrany dalšího zařízení je potřeba odstranit kameny, zrnka písku a kovové částice které mohou být obsaženy ve sladu. Poté je slad přesně zvážen.

Pro šrotování se při klasické výrobní technologii používají šrotovníky nejčastěji šestiválcové, kde je možno přesně nastavit množství jednotlivých podílů (pluchy, krupice, moučka), ale v menších provozech postačí i dvouválcové rýhované šrotovníky. Při využívání moderních technologií je slad těsně před vstupem do šrotovníku napařován parou nebo teplou vodou, aby obalové pluchy zrna zůstaly v maximální možné míře zachovány, neboť potom dále napomáhají procesu scezování sladiny. V některých pivovarech je používáno i mokré šrotování, kdy slad je nejprve smísen s vodu, a teprve pak dochází ke šrotování. Při některých speciálních technologiích jako je například sladinový filtr se nepoužívají šrotovníky, ale slad je rozemlet na prach v kladívkovém mlýnku.

Rozemletý sladový šrot je uchováván v zásobnících. Dlouhým uchováváním sladového šrotu dochází je zhoršování jeho „pivovarských“ vlastností a je nutno aby sladový šrot byl co nejdříve zpracován.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání