Ohlédnutí za pivními slavnostmi pivovaru Rychtář
Hodnocení: 1,63 Hodnotících: 16 Zobrazeno: 4402x
Den otevřených dveří pivovaru Rychtář se koná každé dva roky. Tyto otevřené dveře jsem se letos rozhodl využít i já a to už asi půl roku dopředu.
Prostory se pomalu zaplňují
Hned po vstupu jsem zamířil ke stánku s propagačním materiálem a zakoupil si sklo. Koštování piva z plastu nemám rád. Po té jsem se vydal na průzkumné kolečko abych zjistil, co kde točí za výtvory mého oblíbeného pivovárku. Pivovar Rychtář patří dokonce k mým nejoblíbenějším regionálním pivovarům.
13° polotmavý slavnostní speciál – ó jaká jiskra...
K ochutnání byla veškerá produkce, kromě polotmavé 12° Hejtmana, kterou nahradil třináctistupňový speciál uvařený pro tento den. Povedl se – jak jinak. Světlá 15° Speciál mi také dlouho utkví v paměti. Nejvíc mě ale oslovil kvasnicový ležák 12° Natur, u které jsem potom zůstal po zbytek večera.
Radost pohledět...
O zábavu se staral program na dvou pódiích. Na nádvoří pivovaru a na hlavní scéně, kde v průběhu léta probíhá každoroční akce Léto s Rychtářem. Areál se nachází těsně vedle pivovaru.
Hlavní scéna – mraků ubývá, lidí přibývá
Na “prknech” se vystřídala celá řada kapel – méně i více známých. Ty převažovaly. Na tomto místě také probíhaly vedle pódia různé soutěže, např. stavění komína z prázdných přepravek (o masáž padajícími bednami byl neustálý zájem) nebo seřazení 10°, 11° a 12° Rychtáře dle správného pořadí.
Omráčené účastníky soutěže vynášejte za bránu pivovaru...
Ke správným pivním slavnostem patří také prohlídky pivovaru. Tu jsem si nemohl nechat ujít. Zájem byl veliký, s přibývajícím časem rostly i fronty. Když se mi zdálo, že je řada prohlídky chtivých návštěvníků ucházející, stoupl jsem si do fronty. Po pár minutách se otevřely dveře, ale do místnosti za nimi jsem se vešel až ve druhém kole, po necelé čtvrthodince. Zde nám řekli základní data o historii pivovaru, výstavu atd. A tradá na varnu.
A tady vaříme a vaříme a vaříme...
Přeci jen – pivo z těchto sklenic klouže do krku lépe než vystavené suroviny… :-) Ale voní hezky!
A z varny po cestě piva, na spilku. Zde nebyly všechny kádě obsazené. Ty, které to štěstí měly, byly v různém stádiu rozkvašení.
Že by polotmavé? :-)
Alpy, ó mé překrásné Alpy...
Když jsme se dost pokochali pohledem na pilně pracující kvasnice, byly jsme opět jako štafetový kolík předáni dalšímu průvodci, který nás tentokráte zavedl na místo zaslíbené – do ležáckého sklepa. Ten není sice umístěný v podzemních prostorách pivovaru, jak tomu bývá zvykem jinde, ale zima se tu udržuje - možná s většími náklady, ale stejná... 15° Speciál zde odpočívá až 50 dní. Třímaje v ruce půllitřík pídil jsem se po ochutnávce z tanku, ale k mému zklamání se tato nekonala. Bylo mi řečeno, že tolika lidem by se nestíhalo vyhovět, navíc neustálé upouštění tlaku by prý pivu neprospělo... Tak snad na individuální předem objednané exkurzi v průběhu roku?
Chovejte se tiše, zde ležák leží, na kvalitě a chuti se dotváří a rušen si být nepřeje...
Již jste se dost ochladili? Tak honem kolem kvasnic - a kam? Na stáčírnu! Zvědavost mi nedala, tak jsem se zeptal, jestli se Rampušák pro Dobrušku vaří zde v pivovaru. Dostalo se mi odpovědi ve smyslu – v současné době je to možné, ale jistě Vám to nemohu potvrdit, ani vyvrátit – zkrátka a dobře možná ano, možná ne. Vyberte si...
Les sudů
Ale ale, copak to tu máme?
No a po setmění nesměl chybět ani bohatý ohňostroj, který ozářil oblohu, probudil usínající občany v okolí a oni mohli litovat, že se nezúčastnili letošních slavností. Zkrátka aby bylo na co vzpomínat...
Ne ne, to ještě není oslava konce roku...
Po ohňostroji pokračoval program a komu to ještě nestačilo, mohl si zakřepčit na hlavní scéně na nějaký ten rock, či na nádvoří na country...
` No a když se míra završí, nezbývá než osedlat pivovarského vola, pozbírat v areálu či u pivovarské prodejny zakoupené suvenýry, zamáčknout slzu nad krásně stráveným dnem, který utekl neskutečně rychle (jako vše hezké), a prásknout bičem...
Tak nashledanou za dva roky!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 27 komentářů, poslední komentář: 15.10.2007 16:49 | Komentovat |
To: M. Štros Marek Kamlar | 15.10.2007 16:49 |
---|---|
Malé pivovary budu vždycky obhajovat, protože jenom ony mohou aspoň trochu vytvářet jakési... | |
to Mrek Kamlar Martin Štros | 13.10.2007 19:23 |
Tak v tom případě se omlouvám, ale z vašeho hodnocení pivpiva jsem měl často pocit, že... | |
To: M. Stros aneb SP vs. PI Marek Kamlar | 12.10.2007 16:15 |
Kdyz jsem se pred casem rozhodoval, kam budu psat sve clanecky, dlouho jsem nevahal. Jsem... | |
taky se, Chody, nechci hádat Martin Štros | 08.10.2007 15:20 |
Chody, já Tvé stránky jako takové vůbec nekritizoval. Mluvil jsem o článcích některých... | |
to Petr: To bylo opravdu laciné phrabina | 08.10.2007 14:31 |
Povyšovat se na amatéra, že nezná základy html? A což takhle místo kritizování... | |
PI Jiri.J | 08.10.2007 13:09 |
Osobně si myslím, že PI nic závažného neschází a že jejich obsah je OK. Ambice jsou... | |
Souhlas s Chodym Roman Holoubek | 08.10.2007 12:49 |
Ano je hezké, když je vše profesionální. ale je taky hezké, když je něco od srdce od... | |
To Petr Chody | 08.10.2007 12:47 |
Když to není nic horšího, tohle mi nevadí. Průměrně inteligentní uživatel se i tak... |