úvod
homepage

Stáčení piva vytisknout článek

Přidáno: 6. prosince 2001  •  Autor: VÚPS
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,82 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 7640x

Pivo může být dopravováno ke spotřebiteli několika různými způsoby.

Nejjednodušším způsobem jsou restaurační minipivovary, kde je pivo čepováno přímo z ležáckých tanků.

U větších pivovarů je ale nutno pivo nějakým způsobem dopravovat. U nás jsou nejrozšířenějšími obaly lahve a sudy. Do některých restaurací je pivo dopravováno v cisternách a přečerpáváno přímo do tanků v restauraci. Další u nás málo používané obaly jsou plechovky a PET lahve.

Oddělení, kde je pivo stáčeno do některého z obalů se nazývá stáčírna. V současném pivovaru se jedná o technicky velmi soubor několika technicky velmi náročných zařízení. Například při stáčení do lahví (obecně platí pro všechny druhy obalů) je nejprve nutno provést depaletizaci, poté láhve vyjmout z přepravek, odstranit původní etikety a důkladně umýt, dále naplnit na daný objem, tak aby nedošlo ke smísení se vzduchem, nebo aby nedošlo k vypěnění piva, další operací je uzavření naplněných lahví, nalepení etiket, vložení zpět do mezitím umytých přepravek a nakonec opět paletizace. Při některých způsobech pasterizace piva je součásti stáčírny lahví i pasterizátor. Neboť dnes se již jedná o vysoce automatizovaný proces jsou součásti lahvárenské linky i různé inspektory lahví, které kontrolují kvalitu lahve, kvalitu umytí, naplnění lahve, její uzavření atd.

Současné stáčirny lahví jsou dimenzovány na výkony 30 - 50 000 lahví za hodinu i více. Stáčecí linky musí být kontruovány tak, aby bylo možno plnit láhve různých objemu a tvarů (třetinky, půllitrové láhve atd).

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání