úvod
homepage

Degustační ohlédnutí za silnými speciály vytisknout článek

Přidáno: 23. září 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 8815x

Ano, i u nás se vaří silná piva. Ale ne tak silná jako ta, která vám dnes představíme.

Pravidelný čtenář našeho serveru ví, že i v naší malé kotlině se vaří silná piva. Nejen Primátor Double 24° tmavé s 10% alkoholu, který zastupuje s 21° světlou z protivínského Platanu průmyslové pivovary. Ale i restaurační pivovary nestojí stranou. Namátkou jmenujme restaurační pivovar U medvídků a jejich X-33, s více jak 12 procenty alkoholu nejsilnější to české pivo. Dále pak jednorázovku (zatím) Dobřanského andílka, 23° světlou, vedoucího lídra kategorie světlých silných piv.

Jak je vidět, i u nás to jde. Přesto neuškodí se porozhlédnout po světě, jaká piva mají tam. Dnes se sice nezaměříme na „ultra speciály“ typu World Wide Stout“ z pivovaru Dogfish Head v Delaware v USA, které se svými 19% alkoholu by se dalo považovat za nejsilnější tmavé pivo na světě. Ale i tak si myslím, že půjde o piva zajímavá, navíc každé reprezentující odlišnou kategorii.

Donner Weizen, pivovar Schorschbräu
Obsah alkoholu: 13%
Vůně: syrupovitá, medová, částečně „vyčuhuje“ alkohol. Weizen je připomínán banánovou složkou, bohužel slušně řečeno jedná se o banán „přezrálý“
Chuť: syrupovitá, sladká. Alkohol až pálí. Ačkoliv se jedná o ultra speciál, jediné ochutnání je postačující
Celkové hodnocení: 6


The Beast -Grand Cru Ale, pivovar Avery Brewing, Colorado, USA
Obsah alkoholu: 14,6%
Barva: temně jantarová
Vůně: lehká ovocná vůně, alkohol je umně schován. Bohužel nevaruje před tím, co bude následovat:)
Chuť: sladká, plná, rozinková, po křížalách. Nástup sherry, doznívání medovo chmelové. Celkový dojem neodrazuje od dalšího napití. Na ABV je to velice slušný počin.
Celkové hodnocení: 3-


Samae'ls(oak-aged ale), pivovar Avery Brewing, Colorado, USA
Obsah alkoholu: 14,9%
Barva: temně jantarová, zajímavá pěna
Vůně: sladká, alkohol lehce vystupuje, opět neupozorňuje na to,co bude následovat:)
Chuť: dubová, hutná, sladce nevyvážená
Celkové hodnocení: 5


XYAUYÚ(2004), pivovar Le Baladin, Itálie
Obsah alkoholu: 12%
Barva: temně rubínová až tmavě hnědá, nulová pěna
Vůně: sladce ovocná, rozinky, není to vyloženě syrup
Chuť: těžké portské, dobře vyvážená jemná hořkost, ovocné tóny. Překvapivě lehčí v začátku, teprve potom si „sedne“.
Pokud bychom ho zařadili mezi barley wine, jako že to nejde, patří k tomu lepšímu. Na 12%ABV překvapivě „lehké“ a „osvěžující“. Zaujme i lahev a celkové vyznění tohoto piva. Jen cena kolem 30 Euro odrazuje od pravidelného popíjení.
Celkové hodnocení: 4+


vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 24.06.2011 14:34 Komentovat
Re: Podskalský smrtihlav Luděk24.06.2011 14:34
Nějak nechápu smysl příspěvku - o Smrtihlavovi je to přece známo - kdysi o něm, před...
Podskalský smrtihlav Milan Skalák24.06.2011 11:14
http://skalak70.blog.cz/1105/podskalsky-smrtihlav-37-nejsilnejsi-ciste-sladove-ceske-pivo
Podsklský smrtihlav Milan Skalák24.06.2011 11:04
Podskalský smrtihlav..37° nejsilnejsi čistě sladové české pivo...13,3% objem alkoholu
Flekovské Martin Borský25.09.2007 18:06
Tmavou třináctku z Udine jsem neměl možnost ochutnat, ale U Fleků jsem si před 14 dny na...
Smrtihlav honza24.09.2007 17:06
Smrtihlav se ve SPSPT varil. Jestli se jmenoval Podolsky, nebo Podskalsky(skola ma sidlo v...
Belzebuth Petr Žalio24.09.2007 15:04
No to jste si zase Honzo pošmákli na lahůdkách. Závidím, můžu si alespoň dopřát...
Podskalský smrtihlav Jiri.J24.09.2007 14:48
Podolský smrtihlav? Honzo, to je ta 34% z Podskalské nebo nějaký homebrewing? Na Le Baladin...
Oprava honza24.09.2007 10:40
Andilek opraven, dekuji za upozorneni, chybicka se vloudila. Co se tyce Podskalaka - o tomto pivu...
Vyhledávání