úvod
homepage

Předpověď: silné turbulence vytisknout článek

Přidáno: 18. září 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 30 počet zobrazení Zobrazeno: 7056x

A kde? No přeci na našem malém pivním dvorku. Po letech zdánlivě klidných výstavů a utěšené spotřeby se rozhodl jeden z největších hráčů na světě razantněji dát o sobě vědět. Proto se připravme na dobu, kdy nad výčepem uvidíme častěji zelenou vlajku s čer

A to se k nám chystá i hráč největší, Anheuser-Bush. Ale o tom až někdy jindy. V současné době je aktuálnější diskuse o aktivizačních snahách Heinekenu, doposavad malého hráče na našem pivním trhu. Ne, nečekejte senzační odhalení. Kusé informace se sice donesly i ke mně, ale znáte to. Nikoho nejmenovat, nic necitovat, vše se jen domýšlet. Ale i tak mi to nedalo, aby dnes nevznikl tento text.

Ona ta situace při pohledu na pivní mapu střední Evropy vypadala celkem, řekněme legračně. Heineken, jeden z dominantních hráčů na světovém pivovarnickém kolbišti ovládá (Rakousko)nebo hraje dominantní roli(Slovensko) u většiny sousedů. Jen u nás měl „pouhých“ pět procent trhu. Samozřejmě že pro některé regiony, hlavně pak Brno a okolí, je toto nepatrné procento přetaveno do dominantní pozice. Nicméně v celorepublikovém měřítku se jednalo o více než menšinové pokrytí. Jenže minulý čas v poslední větě je na místě. Nedávná dohoda s Bindingem o prodeji Krušovic nastolila spekulace, kdo je další na řadě. Samotná koupě tohoto pivovaru Heinekenem mu na našem trhu moc nepomohla (bráno z pohledu výstavu a podílu na trhu). Avšak ideální poloha, kdy v blízké době bude dostavěna dálnice z Prahy, spousta místa na rozvoj, rozuměj přístavbu dalších provozů(ne jako stíněnost sama při roubování Braníka na smíchovské zařízení), dobrá voda...jak by řekl klasik, „co víc bychom si mohli přát“...z něj však udělala ideální místo na expanzi Heinekenu u nás.

Tudíž otázka byla ne jestli bude další nákup, ale kdo další bude na řadě v akvizičních snahách tohoto nadnárodního giganta. A protože koupě dalšího konkurenta by měla v důsledku mít dopad i na výstav a posun vzhůru na žebříčku pivovarů, moc velký výběr nebyl. Nabízely se vlastně jen tři varianty( a jejich případná kombinace)- Drinks Union(Velké Březno, Krásné Březno, Louny, Kutná Hora), PMS(Zubr, Litovel. Holba) nebo Staropramen. V úvahu by mohl ještě přicházet i Budvar, ale u něj to na nějakou rychlou akci zatím nevypadá.

Staropramen sice může v podobném seznamu vypadat nepatřičně, ale nedávná historie předávky právě tohoto pivovaru z rukou anglického Bassu do rukou tehdejšího Interbrew(dnes Inbev), nenechává nikoho na pochybách, že mezi velkými hráči se dá dohodnout ledacos. Pak nám zbývá DU a PMS.

DU se ve spekulacích objevil už před třemi roky, kdy údajně vše mělo být podepsané. V podobném duchu se mluvo i o smíchovském pivovaru, aby pak bylo ticho po pěšině. Možná že Heinekenu scházel poslední díl do skládanky – volná výrobní kapacita. To se ale podařilo vyřešit koupí Krušovic a cesta expanzi byla volná.

A co se říká v zákulisí nyní? Favoritem na převzetí je právě DU. Již stabilizovaná vlajková loď Zlatopramen, pozice na trhu (kde se přetahuje s PMS v řádu hektolitrů o čtvrté místo)a ujasněné portfolio. Nádavkem pak likérka. Nechme stranou finanční výsledky, ty si umí Heineken „vyléčit“ eventuálně sám. Ostatně nedávno to předvedl u východních sousedů na Slovensku, kdy během málo let zracionalizoval výrobu zavřením tří ze čtyř pivovarů. A ano, ještě jeden důvod by se „našel“. Pan Hagan, který skupinu DU dal víceméně dohromady, není z pivovarské branže. Je to rizikový manažer a filozofie levně koupí, draze prodá, je mu vlastní.

Schválně jsem napsal ...důvod by se „našel“ do uvozovek. Sám s touto argumentací nesouhlasím. Bez pana Hagana by dané pivovary stejně už nejspíš nefungovaly, případně by je koupil někdo jiný s podobným úmyslem. Dávat někomu za vinu, že kupuje firmu v problémech, pokud v ní vidí budoucnost a když se jí (alespoň navenek)daří tak jí prodá, mi přijde nepochopitelné.

Budeme-li brát zákulisní informace za pravdivé -mluví se o hotové věci. ...Dort je upečen a teď se jen chystá zdobení...( a k tomu ignorovat tiskovou zprávu z minulého týdne, kde se praví že...změnách ve skupině DRINKS UNION, které souvisejí se zjednodušením její struktury.

Na základě rozhodnutí Valných hromad společností DRINKS UNION, UP, PaSB a Pivovar Kutná Hora s účinností od 1.9. 2007 se slučují do jednoho subjektu. Nástupnickou organizací těchto firem se stala společnost DRINKS UNION a.s.

Důvodem fúze společností skupiny byla konsolidace majetkových vztahů. Těmito kroky došlo k zpřehlednění akcionářské struktury...) a pomineme-li možnost koupě dalších výše zmíněných pivovarů do portfolia Heinekenu (zejména pak PMS), zkusme si představit, co to pro dané pivovary a celé pivovarnictví bude znamenat.

Čtyři pivovary, z toho dva dokonce v jednom městě, nevěstí pro dané provozy nic dobrého. Jak již bylo zmíněno, Heineken se moc dlouho nerozpakuje provoz zavřít a stěhovat ho do většího, ekonomicky výhodnějšího stavení. Že se pak může objevit na etiketách „Vařeno podle původní receptury .XXX. v pivovaru Krušovice“ je věc veskrze vedlejší. Vždyť se tak již děje nejen u nás(každý nechť si dosadí dle svého gusta) posledních pár let, ve světě pak již mnohem déle. V souvislosti s tím si pamatuji na jeden z dřívějších výletů do Dánska, to ještě v dobách, kdy jsem pivo nepil, jak mi přišlo nepochopitelné, že Carlsberg může uzavřít Tuborg a myslet si, že mu to místní pivaři zbaští. A dnes se do Čech vozí Carslberg vařený v Polsku...

A tak bych se chtěl váženého čtenářstva zeptat. Myslíte si, že první přejde do portfolia Heinekenu DU, nebo máte informace, že by to měl být někdo jiný? Pokud se tak stane, co to může eventuálně znamenat pro převzaté pivovary? Zmizí některé značky úplně z trhu? V případě zavření pivovaru či pivovarů, bude se v tomto zařízení dál vařit pivo? Pokud bude (nebo už je) první DU, kdo bude případně následovat? Anebo je to všechno jedna velká blamáž a Starobrno koupí Bon Zašová?

Romane, nic ve zlém:). Chtěl jsem na závěr malou humornou tečku. I když ta tečka bude spíš červená a u nás v Děčíně bude konkurovat vývěsním štítům Stella Artois.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 27 komentářů, poslední komentář: 20.11.2009 21:51 Komentovat
Re: Re: Re: Kupuji jen Lounské Pivo Domorodec20.11.2009 21:51
Drobní akcionáři! Ani se Vám nedivím,že jste si akcie pivovaru Louny nevyzvedli.Bylo to...
Re: Re: Kupuji jen Lounské Pivo Zdeněk17.10.2008 00:51
Heineken se zatím malých akcionářů pivovaru Louny zbavit nemůže,proto že nemá...
Re: Kupuji jen Lounské Pivo emu13.09.2008 19:39
no chuť nevím jak se bude měnit, směrem k roku 1985 asi těžko, zato ale čekejte brzy ve...
Kupuji jen Lounské Pivo Zdeněk13.09.2008 00:45
Jelikož mám pár akcií tohoto pivovaru,kupuji jeho pivo.Snad se časem zlepší jeho chut jako...
Re: re:Heineken koupil Drinks Union, Honza Kočka21.03.2008 20:14
take jsem to slysel. Ale pak se mi donesla informace, ze z toho vcera nakonec seslo. Snad se ani...
re:Heineken koupil Drinks Union, Džordž21.03.2008 09:27
jo, včera to proběhlo. KB likérka se ale oddělila.
Heineken koupil Drinks Union Honza30.01.2008 10:10
Šušká se, že Heineken koupil Drinks Union. Rád bych věděl jestli je to pravda a co se...
re: to je kapitalismus Tomas Mach07.10.2007 08:35
Zkuste si něco zjistit o historii českého pivovarnictví než začnete naříkat. Když...
Vyhledávání