úvod
homepage

České pivo v Manile vytisknout článek

Přidáno: 17. září 2007  •  Autor: Jan Šuráň
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,15 hodnotících Hodnotících: 7 počet zobrazení Zobrazeno: 8735x

Manila, jméno vonící dálkami, jméno navozující představu tropického ráje v dalekém tichomoří. Hlavní město ostrovního státu Filipíny, který se rozložil na více než 7 000 ostrovech a ostrůvcích a který odděluje Čínské moře od Tichého oceánu. Město typické

Počet obyvatel se pouze odhaduje na 10 – 14 milionů, protože nikdo neví kde vlastně začíná a kde končí. Bouřlivě se rozvíjející populace, snad 85 mil obyvatel, a její nekontrolovatelný příliv do města dovolují pouze odhady. České pivo, pro nás tak důvěrně známé až domácké sousloví. Jak to jde spolu dohromady. Ukazuje se, že více než dobře.

Filipíny byly obývány odedávna a první fosilní nalezy Tabonského muže jsou staré více než 22 000 let. Pestrá směs polynésanů, čínských národů a muslimů začala Evropu zajímat roku 1521 kdy ji Portugalec Fernando Magalhaes, při své cestě okolo světa, zabral ve prospěch Španělska a nazval Islas de Poniente (Západní ostrovy). Později byly na počest španělského krále Filipa II přejmenovány na Filipíny. Samotná Manila byla založena roku 1561 jako pevnost střežící důležité centrum obchodu v Manilské zátoce. Až do konce 19 století vedli Filipínci se Španěli neustálé boje za svobodu aby po třech letech svobody přešli do područí USA. To trvalo do roku 1942 kdy Filipíny dobyli Japonci a konečně v roce 1946 získaly Filipíny definitivně samostatnost. Tolik historický exkurs.



Manilský přístav pohled od Grappa´s Harbour Bay

První pivovarská společnost na Filipínách, San Miguel byla založena r. 1890 a v průběhu staletí dokonale ovládla nápojářský trh celé jihovýchodní Asie. Nyní je to nápojářský gigant se 100 závody, zaměstnávající více než 26 000 lidí, od Hong Kongu po Indonésii. Pivo San Miguel představuje více než 80 % filipínského trhu. Jeho monopolu nesměle konkuruje jediný pivovar Asia Brewery s 20 % podílem na trhu. Ten až donedávna vyráběl pouze licenční značky (především americký Budweiser) a nyní se konečně odvážil vyjít na trh se svým vlastním pivem značky Colt. Minimální zlomek trhu (20 000 hl) představují importovaná piva, Heineken z Malaysie, mexická Corona a Tiger ze Singapuru. Populace Filipín rychle roste a už přesáhla 85 milionů obyvatel. Všichni dohromady však nevypijí ani tolik jako Češi. Produkce 14 milionů hektolitrů znamená průměrnou spotřebu na hlavu necelých 17 l. Z toho jednoznačně vyplývá, že prostor pro další růst produkce a spotřeby tady jednoznačně je. Drtivá většina filipínských piv je vyráběna se surogací levnou loupanou kukuřicí, málo chmelena a hluboce prokvašena. Podobají se jedno druhému jako vejce vejci a většinou se liší pouze stupněm ochlazení.

Do tohoto homogenního prostředí se odvážily vkročit první minipivovary. Jejich životnost však neměla dlouhého trvání. Pivovar Paulaner v luxusním hotelu Dusit byl, se svou 20 hl varnou, příliš velký. Ke konci vařil už jenom jednu várku za dva měsíce a ani po oživovacích injekcích giganta San Miguel, který zařízení odkoupil, se nevzpamatoval. Americký pivovar Waterring House v obchodním centru Streetlife rovněž nepřežil první dva roky. Zatím nejúspěšnější pokus, nesoucí pro Filipínce dostatečně lákavý a exotický název PIVO PRAHA, zásobuje svým pravým českým pivem síť restaurací Grappa´s.



Restaurant Grappa´s Harbour Bay v Manilském Yacht clubu

Tím se konečně dostáváme k tomu co avizuje nadpis – České pivo v Manile. Jak se vlastně české pivo na Filipíny dostalo. Všechno má na svědomí velký labužník a milovník opravdu kvalitního jídla a pití Mr. Edilberto Bravo. Bývalý právník v USA se bohatě zabezpečil na obchodech s reprodukční technikou a službách pro údržbu výškových staveb, jichž je v Asijských městech víc než dost. Poté co si pro své potěšení postavil vlastní pekárnu a pražírnu kávy, pojal úmysl vyrábět vlastní kvalitní pivo. V rozhodování jaké zařízení a technologii koupit byl veden prostou úvahou. Tam kde se piva pije nejvíce, tam přece musí být pivo nejkvalitnější.

Rozhlédl se tedy po světě, kde se pije nejvíc piva a jeho zrak spočinul na 10 000 km vzdálených českých zemích. V roce 2000 tedy přijel do Česka hledat dodavatele. Při jednání s Pacovskými strojírnami se seznámil s charismatickým Jiřím Papulou z jihočeské Dražíče a bylo rozhodnuto. Technologie pivovaru bude česká a na výstavbě se musí podílet Papula. Na podzim 2000 byla v Pacovských strojírnách podepsána smlouva o dodávce zařízení restauračního pivovaru. Inženýringu, šéfmontáže a uvedení do provozu se ujímá fy PIVO Praha, spol. s r.o. Ideové vedení má Jiří Papula. Práce postupují rychle a v květnu 2001 je v Manile uvařena první várka opravdu českého piva.



Varna a výčep PIVO Praha Manila

Technologické zařízení je kompletně české, stejně tak suroviny, slad, chmel, kvasnice a klasická dvourmutová technologie, hlavní kvašení i dokvašování. Při volbě jména piva se Mr. Bravo rozhodl pro jméno katolickým Filipíncům navozující jméno jejich oblíbeného světce El Niňo di Praga – Pražské Jezulátko a tak se pivo a pivovar jmenují, se svolením inženýrské firmy, PIVO PRAHA. Výroby se zpočátku ujímá řada českých sládků počínající Ing. Janou Hajníkovou, na kterou připadl nejobtížnější úkol udržet vysokou kvalitu piva a zavést správné pivovarské postupy v tropickém prostředí, přes světoběžníka Tomáše Huba k zatím poslední Dagmar Hrdličkové. Ti všichni se podíleli na výchově místních filipínských sládků, kteří na začátku prošli tříměsíční stáží v pivovarech Dražíč, Pivovarský dům Praha, pivovar Hlučín a Pivovarský dvůr Chýně. Jun Padillo (v Hlučíně přezdívaný „Bonsai Brewmaster“) a Joel Loresco jsou jména osob zodpovědných za to, že si uprostřed Tichomoří můžete dát opravdu čerstvé, nefiltrované české pivo. Suroviny pro výrobu piva dodává PIVO Praha, která provádí také stálý i když vzdálený dozor nad kvalitou. Pivovar vaří tři druhy piva. Nejpopulárnější je výrazně hořká světlá dvanáctka Classic. Tu pijí především Evropané a lidé, kteří měli možnost poznat evropská piva. V těsném závěsu se drží dvanáctka Weizen, jež pro svou nízkou hořkost vyhovuje spíše domácím obyvatelům. Portfolio doplňuje tmavá dvanáctka Dark, zpočátku jediné tmavé pivo na Filipínách.



Joel Cancino, Joel Loresco a Jun Padillo (bonsai brewmaster) – sládkové pivovaru PIVO PRAHA Manila

Pivo si i díky neoficálnímu patronátu českého velvyslance p. Slavického rychle vydobylo postavení monopolního dodavatele diplomatického sboru. Známkou vysoké kvality je i to, že je dodáváno do náročného German Clubu. Místní němci prostě v Manile lepší pivo nesehnali. Protože se, kromě tramvají z ČKD, které sem ovšem dodali Japonci, jedná o jednu z mála českých aktivit na Filipínách zavítá sem i většina oficiálních návštěv z Česka. A tak už PIVO PRAHA navštívili ministr zahraničí Svoboda nebo paní Livie Klausová, která se zajímala především o fakt, že pivo tady vaří česká sladková.

Pivovar se nachází v restauraci Appassionato Grappa´s Bel Air na Nicanor García Street v Makati City. Síť restaurací Grappa´s má v současné době pět restaurací (další dvě jsou ve výstavbě) a prezentuje se špičkovou kvalitou jídla i nápojů a vysokou úrovní služeb. Jsou to :

Grappa´s Appassionato Bel Air, Nicanor Garcia street, Makati City
Grappa´s Thomas Morato, Quezon City
Grappa´s Britany Bay, Sucat, Multinpla City
Grappa´s Greenbelt, Ayala Center, Makati City>br> Grappa´s Harbour Bay, Manila

České pivo tak doplňuje pravou italskou kuchyni, francouzská, španělská a italská vína, nejkvalitnější čerstvě upraženou kávu a skvělé tropické ovoce. Až tedy pojedete kolem Manily nezapomeňte se v některé z restaurací Grappa´s zastavit a posoudit jak chutná svěží čerstvé české pivo v tropickém prostředí.

Jan Šuráň

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání