úvod
homepage

VIII. Mezinárodní konference přátel piva vytisknout článek

Přidáno: 7. září 2007  •  Autor: Martin Povýšil
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,7 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 5223x

Ve dnech 1. a 2. září proběhla tradičně úspěšná konference přátel piva, kterou již osmým rokem organizuje Svaz pivních turistů Jihlava. Ovšem letošní akce v mnohém vybočovala ze zavedených standartů.

Doposud žádná konference ještě nezačínala svatbou dvou členů SPT. Asi to bude tím, že v našem klubu je pouze jedna žena. Takže jen tak pro upřesnění – náš hlavní degustátor a pivní guru Moris vstoupil do svazku manželského s naší kolegyní a pokladní SPT Dášou. Za svědky šli samozřejmě další dva členové SPT a připíjelo se, jak jinak, pivním šampusem. Největším překvapením pro svatebčany a všechny účastníky konference bylo, když před začátkem obřadu přišli (dosud utajovaní) kolegové z maďarského pivního klubu SBNYK Laci a Eva. Svatba proběhla přímo na konferenčním sále a asi jediným zpestřením této dojemné a tiché chvíle bylo upadnutí zátky z Pepova lahváče, které se krásně neslo ztichlým prostorem.
Laci a Eva
Laci a Eva

Další změnou bylo posunutí termínu konference, které nás donutilo uchýlit se pod střechu uhřínovického kulturního domu. Perfektně vyzdobený sál, v jehož čele dominovala obrovská loga konference v češtině a maďarštině, byl precizně připraven a nazvučen tak, aby Sousto mohl zahájit konferenci a vyzvat kolegu pivaře Kamila k jeho přednášce o akustice piva, která byla doprovázena velmi zajímavými zvuky a přehlednými grafy.

8.konference
8.konference

Následovala přednáška Dáši, která statisticky vyhodnotila placení členských příspěvků a nadnesla zajímavé návrhy, jak situaci vylepšit. Další přednášející překvapili svojí poetikou. Kolega pivař Moris zaujal jakousi pivní básní z dob českého obrození, kterou velmi dovedně zakombinoval do svého referátu o navštívených pivovarech a kolega Zedňa již tradičně šokoval příspěvkem na téma jak se stát pivní kvasinkou. Neméně zajímavý byl Laciho čtvrthodinový příspěvek v maďarštině, který dozajista zaujal všechny delegáty konference. Dlouho do noci jsme si pak vyjasňovali jednotlivé detaily tohoto podnětného referátu při speciálně uvařené várce polotmavé 13°.

Moris a Sousto
Moris a Sousto

Po nezbytné přestávce následovaly referáty na téma pivní pábitelství či detonační vlastnosti piva a nakonec všechny přítomné zvedl ze židlí Tiťousův referát „Pivo a sex“. Do následné diskuze se zapojily i přítomné dámy se svými připomínkami a opět zaujala kolegyně Eva z maďarského klubu SBNYK, která nám svůj názor bez jakýchkoliv servítků tlumočila plynulou maďarštinou. Kamarád Jack z jihlavského pivovaru vyvolal rozsáhlou diskuzi nad otázkou zvýšení průměrné spotřeby piva o 20% a nutno podotknou, že některé návrhy byly víc než zajímavé. Se svými zdravicemi vystoupili na závěr i ostatní hosté a poté mohlo být přistoupeno k dalšímu bodu programu – grilování a popíjení, což všichni bez jakéhokoliv nátlaku rádi udělali. Následující volná zábava přerostla velmi spontánně v úžasnou diskotéku a karaokeshow v jednom, která pokračovala až do ranních hodin.

Závěrem nutno podotknout, že i na této konferenci bylo vyjasněno mnoho dosud nezodpovězených otázek a zároveň nastíněno nemálo problémů k zamyšlení pro konferenci příští.

Nedělní siesta
Nedělní siesta
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 12.09.2007 21:32 Komentovat
Tepelský prelát Luděk12.09.2007 21:32
Rád se budu mýlit, ale po dnešním ochutnání Tepelského preláta pravím: je to Purkmistr,...
Štika jr10.09.2007 19:20
Chýňské pivo na Tolštejně občas mívají, sládek mi potvrdil, že ho odebírají, ale jak...
Tolštejn Jiří Kaňa10.09.2007 18:20
Na Tolštejně jsem byl letos v srpnu, po nějakém speciálu tam nebylo ani památky.
Nejspis to tak bude honza10.09.2007 15:01
take bych to tak videl. Pivo na zkousku, pak treba malinkaty mini. Cim vic, tim lip:)
to Jiri.J Luděk10.09.2007 14:21
Je to možné, že je to dovezený a převlečený Purkmistr, na druhou stranu se třeba v Chýni...
Diky honza10.09.2007 13:42
Diky za informaci:)
Tepelský prelát Jiri.J10.09.2007 13:39
není to spíš tak, že si vezmou Purkmistra z Černic a dají tomu název Tepelský prelát? To...
to honza - Teplá podruhé Luděk10.09.2007 13:23
Mám tu odpověď z Teplé ohledně Tepelského preláta, e-poštovní panáček mi to doručil...
Vyhledávání