úvod
homepage

OUD BRUIN (Staré holandské tmavozlaté) vytisknout článek

Přidáno: 26. července 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,25 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 9017x

Tento málo známý a starý druh piva se vyrábí v Holandsku již od poloviny devatenáctého století. Jedná se o „ zakrnělou“ vzpomínku na dávný mnichovský styl.

První, spodně kvašené ležáky byly původně tmavé. Dodnes tento celosladový a suchý tmavý druh piva vaří mnoho pivovarů nejen v Bavorsku, ale i v mnoha jiných zemích se těší velké oblibě. Jinak je to však u holandského ležáku Oud Bruin. Jakoby zapomenut pivovarským světem přežívá pouze zde v Nizozemí. Tato odlišná forma tmavého ležáku má výrazně sladký charakter. Barva tohoto piva se pohybuje od rubínově hnědě až po velmi tmavou. V chuti je karamelově sladké snad až s náznaky sacharinu. Je velmi slabé! Stupňovitost se pohybuje pouze kolem 9 Plato a obsah alkoholu je 2 -3 % obj.

Jistou podobnost holandského Oud Bruin nalezneme o něco více na sever, v Dánsku. I zde se vaří velmi sladká nízkostupňová tmavá piva nazvavá Hvidt Ol a Malt Ol, ta jsou však většinou svrchně kvašená. Název Oud Bruin může být však velmi zavádějící, pod stejným názvem nalezneme ve vlámské části Belgie svrchně fermentované trpké pivo o kterém jsme se již zmiňovali.To, že se tento styl udržel na trhu v takovém měřítku a že jej produkují naprosto všichni výrobci je v dnešní době podivuhodné. Jistě by bylo zajímavé zjistit, kdo tvoří hlavní skupinu konzumenů tohoto piva.

Podle historických pramenů se Oud Bruin začal vyrábět v roce 1869 a dodnes se používá původní kvasná kultura pocházející z roku 1886. Oud Bruin je pivo sloužící k povzbuzení a dodání energie. Je uklidňující a nekomplikované. V gastronomii si své místo najde jako doplněk k sladkému pečivu nebo koláčkům.

Typ Oud Bruin se vyrábí v každém průmyslovém holandském pivovaru včetně takových gigantů jako je Heineken, Amstel a Grolsch. V totmo případě neplatí, že čím větší pivovar, tím horší pivo.

Chuťvé rozdíly u jednotlivých výrobců nejsou nikterak dramatické, přesto zde lze vysledovat různé chuťové nuance. I přesto, že základní vlastnosí je sladký charakter, můžeme také nalézt druhy sušší i extrémně sladké. Výborný příkladem jsou i největší holandští producenti jako Heineken či Amstel. Heineken Oud Bruin (2,5% obj. alk.) má suché kávové aroma a lehké lékořicové podtóny. Podobné chuťové vlastnosti má i Amstel. Mezi velkými výrobci je asi nejchutnější Oud Bruin z pivovaru Grolsch, které je více suché a zcela lehce anýzové. Jelikož Oud Bruin vyrábí skutečně každý pivovar pokusíme se představit několik, alespoň dle našeho mínění, nejlepších představitelů.



Brand Oud Bruin (3,5% obj. alk.), se vaří ve vesničce Wirlje ve starobylém pivovaru rodiny Brandů. Pivovar je proslulý především svým skvělým pilsenerem a silnými pivy typu bock a doppelbock. Rovněž jejich Oud Bruin je dobrý reprezentant tohoto stylu. V chuti má něco ze slazené kávy a snad je i lehounce skořicový.



Velmi dobrý je rovněž Lindenboom Oud Bruin (2,5% obj. alk.), ze stejnojmeného malého pivovaru v Neer, o kterém se ještě podrobněji zmíníme v některém z dalších dílů. Ač sladký, je na tento styl i poměrně chuťově složitý. V místních pivnicích je k dostání dokonce i čepovaný, což nebývá u Oud Bruin obvyklé.


Pivovar Alfa ležící nedaleko Schinenu nabízí bohatou škálu spodně kvašených piv, mezi nimiž přirozeně nechybí ani chutné Alfa Oud Bruin (2,5% obj. alk.), které vyniká příjemně oříškově nugátovou chutí. Opět patří v dané stylu k pomyslené špičce.


Budels Oud Bruin (3,5% obj. alk.), se vaří v pivovaru stejného jména ve vsi Budel. Budels je velmi progresivní pivovar vařící neuvěřitelně mnoho chutných piv, který svůj soritment stále rozšiřuje. V současné nabídce nechybí Kolsch, Alt pivo v klášterním stylu a různé druhy ležáků. Oud Bruin je velmi delikátní s krémovou konzistencí, zrnitostí, decentním lehkým ovocným aroma a karamelovým dozníváním.


Větší pivovar De Ridder, který je od roku 1982 v majetku Heinekenu, vaří rovněž pivo ve stylu Oud Bruin, ač v názvu toto chybí. Ridder - Donker Bier (3,5% obj. alk).Jeho výroba byla v minulosti poněkud netradiční. Pivo se dříve nabízelo jako sjoes, což znamenalo, že se sladké Oud bruin „řezalo“ suchým pilsenerem. Dnešní podoba tohoto piva se snaží dostát původním vlastnostem. Je lékořicově sladové a výjimečně svěží. Dobré ukázky najdeme i u dalších pivovarů. Gulpener Oud Bruin (3,0% obj. alk.). Velmi lehká piva se vyrábí v pivovaru Arcener a Dommmelsch, obě stojí za ochutnání, obě jsou méně tělnatá a zachovávájí si vcelku individuálním charakterem. Dostanete je pod názvy Jan Hertog Oud Bruin (2,0% obj. alk.), Dommelsch Oud Bruin (2,0% obj. alk.).



Tento druh piva je velmi okrajová záležitost a lze bohužel koupit jen v samotném Holandsku. Pokud tam budete mít cestu a narazíte na něj, naváhejte.

Dej Bůh štěstí

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 08.08.2007 11:02 Komentovat
?? Kájínek Zbyněk Holan08.08.2007 11:02
Troufáte si z jednoho komentáře někoho ohodnotit ?? Více se k tomu nechci vyjadřovat.
Zbyňkovi H. o dětech Kájínek07.08.2007 15:19
Tak nevím zda máte děti, ale co je na tom divného, když dvouleté dítě řekne: hodně...
Od dvouletého syna? Zbyněk Holan07.08.2007 00:34
...a to jako řekl: "maminko moje vypadáš jako by si dostala hodně chutě!" ....tak to už...
CHUTE H27.07.2007 06:14
Vyborny clanek!!!! Po precteni teto vety jsem podle sveho 2leteho syna dostala HODNE...
Vyhledávání