úvod
homepage

Helles Rauchbier vytisknout článek

Přidáno: 14. června 2007  •  Autor: Jiří Jobánek & Petr Žalio
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,5 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 13451x

O víkendu jsem se rozhodl opět navštívit „pivní ráj“ – bavorské Franky.

Do těchto končin jezdíme s Jurou, a někdy i s ostatními pivními nadšenci, již přes 10 let několikrát ročně. Navštívili jsme již polovinu z tamních cc 300 pivovárků a ochutnali asi 700 piv. Neunikl nám také žádný z 15 druhů piva vařených v této oblasti. Celé Franky máme dokonale probádané a zmapované. Dnes již v klidu navštěvujeme jen ty nejlepší pivovary. Kromě jejich stabilní celoroční nabídky ochutnáváme hlavně sezónní speciality. I když pivovary navaří pokaždé něco nového, nás, staré zkušené „pivní bardy“, už nemůže nic překvapit. O to větší a příjemnější bylo náhodné setkání s novým druhem piva.

Po dlouhé době jsem se vydal navštívit vesnici Geisfeld (7km východně od Bambergu). Leží na okraji malebné vysočiny Frankische Schweiz (francké švýcarsko). Typická francká obec s hrázděnou architekturou má asi tisíc obyvatel a jako mnohé v okolí dva pivovárky. Oba jsou rodinné a jejich výstav se pohybuje kolem 1000 hl za rok. Každý vaří jen jeden druh piva a pouze na vánoce navaří Bock.

První z nich pivovar Griess (www.brauerei-griess.de) je proslulý svým fantastickým typem piva Ungespundet (v překl. nezacpané). U tohoto piva nechávají sládci při zrání piva zčásti otevřené ležácké tanky, tak aby unikal CO2. Pivo tak má minimální sycenost a je bez pěny. Bývá plně sladové, více chmelené. Má domácký charakter. Je velmi výživné ale zároveň občerstvující – vařilo se původně v období žní. V horkých náročných dnech tedy plnilo tuto dvojí funkci víc než dokonale. Brauerei Griess má však své Ungespundet ( 12 Plato, 4,9 % Alc.Vol .) opravdu extra chmelené! Dosahuje cc 50 BU (jednotek hořkosti). Má voňavé chmelové aroma i chuť čerstvě rozdrcených chmelových šišek. Je velmi tělnaté, chlebnatě zrnité, sladové s dlouhým, svíravě – suchým závěrem. Pravděbodobně je ještě chmelené i za studena.

Nejlépe chutná venku v tzv. bierkelleru (pivní sklep). Téměř každý pivovárek má svůj letní výčep (Keller) za vesnicí. Podobají se vinným sklípkům jaké známe od nás. Jsou to hrázděné stavby zasazené do svahu. Uvnitř je stabilní teplota a pivo se tak nemusí chladit. Takže stačí jen narazit dřevěné sudy, které jsou zde i uskladněné. Nachází se v přírodě, většinou v zalesněné části. V členitém terénu jsou vybudované terasy s dřevěnými lavicemi. Před sluníčkem jste chráněni staletými stromy. V teplých dnech tu bývá plno a vládne zde velmi příjemná, uvolněná atmosféra.

Druhý pivovar Krug (www.brauerei-krug.de) je ve starém hrázděném statku přímo v centru vesnice. Sedí se na útulné zahrádce pod břečťanem porostlou terasou. Vaří celoročně pouze Vollbier Dunkel (francká varianta tmavého ležáku). Příjemný domácký, tmavý nefiltrovaný ležák (12 Plato, 4,5 % alc.vol). Má lehce pražené aroma, v chuti je sladový se stopou po hořké čokoládě a s výrazně suchým, chmeleným dozníváním. Zašel jsem si tedy po dlouholeté přestávce osvěžit chuť tohoto piva. U vchodu mne však čekal překvapivý nápis: „od května čepujeme Helles Rauchbier (světlý! Rauchbier)“.



Byl jsem opravdu šokován! Pravděpodobně i do Franků dorazil nový světový trend – obohacení sortimentu novými pivními styly.
Ovšem tímto odvážným a nápaditým počinem tak obohatili Franky o další zajímavý pivní druh. Pivovar Schlenkerla v Bambergu sice nabízí Helles Lagerbier, který má kouřové podtóny. Ale není označen jako Rauchbier. Pravděpodobně ani nepoužívá světlý kouřový slad. Pivovar Krug je tak prvním průkopníkem tohoto stylu.
Byl jsem velmi zvědav na chuťové vlastnosti tohoto moku. Popravdě řečeno jsem si moc od toho nesliboval. Spíše jsem to bral jako raritu. Ovšem chuť byla fantastická!

Helles Rauchbier (11,5 Plato, 4,5% Alc.Vol.) bylo v nefiltrované podobě. Silně kvasničné ,opalizující. Výrazné, štiplavě - kouřové aroma ve vůni se dalo krájet. V chuti až omračující nápor uzenosti, která mi svou ostrostí (dřevitá pryskyřičnost) protáhla dokonce celý nosJ. Přitom krásně vyvážené, komplexní sladové pivo s nekonečným kouřovým dozníváním. Paradoxně velmi občerstvující (fresh und spritzig). Světlý kouřový slad si dováží ze sladovny v Bambergu. Cena za točené je pouhých 1,70 – Eur. Do láhví se nestáčí, protože nemají lahvárnu.

Mě, kterého už nic nemohlo v této oblasti překvapit:), srazila tato lahůdka do kolen.
Proto jsem se rozhodl o tuto radostnou zprávu ihned podělit. Opravdový unikát, který rozhodně stojí za ochutnání při Vaší návštěvě Bambergu či Franků.

Dej Bůh štěstí

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 15.06.2007 13:37 Komentovat
Pivní viržinkáři martin15.06.2007 13:37
Jobánek&Žalio jsou neumořitelní objevitelé a poctiví degustátoři. Být já na místě...
Rauch z Chyne honza15.06.2007 09:52
Diky za informaci, kterou jsem si dneska u\overil primo u zdroje, u Tomase Mikulici. Je to 12...
díky... Martin Borský15.06.2007 00:07
... za článek plný skvělých chutí, za typ na Chýni i za plán cesty od Honzy. Jen doufám,...
Právě jsem se vrátil ... Martin K.14.06.2007 14:50
nikoliv z Hradu, ale z Chýně a tak už vím a rád se o to s vámi podělím, že místní Pan...
njn dobrůtky... Martin Štros14.06.2007 13:00
To by bylo fajn, kdyby se dalo takhle ochutnávat i u nás, je to moc lákavé... Když si...
Cesta do Bamberka honza14.06.2007 12:34
No, uz se planuje dalsi cesta do Bamberka:) Tentokrat pres Zoigl piva a hlavne kolem B.
tohle ne Njorloj14.06.2007 10:23
tohle mi nedelejte, je to opravdu napsane tak hezky, ze jsem si skoro poslintal klavesnici, :-) :-)
hezký článek Standa Jakoubek14.06.2007 09:42
moc hezký sugestivní článek; úplně jsem se zasnil při představě, jak někde sedím pod...
Vyhledávání