úvod
homepage

Cesta do pivního ráje vytisknout článek

Přidáno: 11. června 2007  •  Autor: Tomáš Mach
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,8 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 10809x

Bamberg byl taky pro mě dlouhou dobu pivně cestovatelský sen a až konečně nedávný prodloužený víkend rozhodl.

Hledat na poslední chvíli ubytování v tak turistickém městě navíc na jednu noc se ukázalo jako problém a tak nakonec zvítězila ne úplně nejideálnější ,ale nejekonomičtější varianta a to základna v Chebu a dva jednodenní výjezdy.

Pro skutečného pivního fandu i pro běžného turistu je Bamberg jednoznačně povinnost. Krásné město. Pro mě osobně taková malá Praha a s Prahou jako městem má ostatně mnoho společného. Dochovalé historické centrum zapsané v památkách UNESCO , řeka s Dunajsko- Mohanským plavebním kanálem protékající městem. Klášter Michalsberg a katedrála v kopci nad starým městem i nádherná vyhlídka z klášterních teras připomínající výhled z Pražského hradu. No a pivo ? Tak tady má Bamberg jasnou převahu . 10 místních pivovarů s okolím, kde na území velikosti okresu Praha -západ je bezmála další stovka pivovarů,mraky hospod ,pivních zahrad,rozvinutá pivní kultura,roční spotřeba piva přesahující 200 litrů na osobu,zachovavání tradic...

Před ještě cca 100 lety mohla Praha směle konkurovat pestrostí nabídky a množstvím historických pivovarů. U Fleků,U Primasů,U Rozvařilů,U Svatého Tomáše,U Karabinských atd atd. Přežil jen Flekovský ,dnes v permanentním obležení turistů kde na lokálního pivaře člověk nenarazí. Ostatní padly za oběť překotnému rozvoji velkoměsta a neuváženému rušení.V Bambergu se starých historických pivovarů zachovalo několik i když na druhou stranu i tady zafungovala koncentace pivovarnictví a zanikly i velké průmyslové pivovary jako Hofbrauerei nebo Lowenbrauerei. Z několika desítek kdysi fungujích je v provozu 9 plus 1 nedávno vzniklý novodobý restaurační .

Situace dnes vypadá stabilizovaně a nemalý podíl na tom má i masivní propagace pivní turistiky. Hospodské a pivovarské průvodce na křídovém papíře v každém knihkupectví,pivní cyklostezky,prohlídkové trasy v pivovarech ,to vše přivádí každoročně do města mimo běžné turisty spoustu informovaných pivních turistů ,kteří významně podporují lokální spotřebu.Největším pivním magnetem je dost osobitý Rauchbier ,nakuřované pivo ,ale i jinak pestrá nabídka světlých,tmavých ,kellerbierů,weizenbierů...
Je prostě z čeho vybírat.

Je neděle ráno, zakupuji Bayerische ticket ,jízdenku pro neomezené celodenní cestování vlakem po celém Bavorsku ( mimochodem skvělá věc ,kterou by se mohli české dráhy inspirovat) a vyzbrojen mapou a pivním průvodcem plný očekávání vyrážím pohodlným regional expressem vstříct dobrodružství.

Z nádraží mířím pár stovek metrů do Moosstrasse k pivovaru MAISEL.Tradiční středně velký pivovar v původních budovách z konce 19 století s výstavem kolem 50000 hl.vařící širokou paletu piv ,obvyklou bavorskou řadu ,pils,hell,dunkel,bock,světlé i tmavé pšeničné .... K pivovaru přilehá pivovarská restaurace s velkou zahradou s letitými stromy a krytou terasou. Dávám jedno pšeničné na osvěžení .Opravdu velmi dobrý příklad svého druhu. Tady je to vzhledem k větší vzdálenosti od centra spíš doménou okolních místních a tedy momentálně předpoledně nedělně prázdno.Příjemné místo ,ale jsem na začátku cesty a tak mířím dál do města.Pivovar je ve městě poměrně dost zastoupený a později ještě zakupuji lahvové vzorky.

Popojdu cca 300m a stojím v ulici Wundenburg před pivovarem MAHRS a moje srdce pivaře staromilce-romantika zaplesá.Nádhera.Chvilku se jen tak kochám .Tradiční pivovar s výstavem cca 20000 hl. opět s velmi příjemnou zahradou a překvapivě malou ,ale útulnou úžasnou starosvětskou hospůdkou .Vše ve dřevě ,nefalšovaná patina .Je poměrně plno ,doba oběda ,nechci zabírat místo hladovým a tak dávám jeden světlý helles u výčepního okénka v chodbě na stojáka.Vcelku pitelné ,ale nepřevyšující průměr.To místní kellerbier později ochutnaný z lahve je pro mě zatím z ochutnaných bamberských favoritem.Starobavorské polotmavé chmelené hutné a opravdu chutné pitelné pivo.Pro našince je kuriozitou absence výčepního zařízení .Něco podobného jsem už viděl v Mnichově ,kde tuto starou tradiční bavorskou metodu udržuje pivovar Augustiner.Pivo se točí spodním kohoutem přímo ze sudů bez použití hnacích plynů .Výčepní prostě jen dokoulí dřevěný sud ze skladu a postaví na stůl .Opravdu pěkná tradice ,odpadá starost s čištěním trubek ,snad jen pěna padá o něco rychleji a tak to motivuje člověka k rychlejšímu pití. Shrnuto ,prostě pivovar sympaťák a i sympaticky široký sortiment vystavený v lahvové podobě ve výloze pivovarské prodejny.

Stačí přejít silnici a hned naproti je pivovar KEESMANN.V neděli má bohužel zavírací den a tak se sem rozhoduji zítra vrátit. Jdu na prohlídku starého města .Úzké křivolaké středověké uličky ,hrázděné domy kombinované s barokními paláci,řeka vytváří několik ostrůvků kde domy vyrůstají přímo z vody a jsou vzájemně pospojovány mosty a lávkami pro pěší. Ve městě zrovna probíhá běžecký maraton a tak díky tisícům přihlížejících je v úzkých ulicích poměrně těsno.Míjím historickou hospodu Schlenkerlu a sousední nový pivovar Ambraeusianum kam se ještě vrátím a mířím do kopce ke klášteru Michaelsberg.



ZAHRADA PIVOVARU MAISEL


PIVOVAR MAISEL


PIVOVAR MAHRS

V rozlehlém areálu kláštera je v bývalém klášterním pivovaru zrušeném na konci 60tých let bamberské pivovarské muzeum.Přímo v původní varně s dochovalou varní soupravou je pokladna s pěknou návštěvnickou hospůdkou vyzdobenou smaltovanými cedulemi ,fotografiemi a dalšími propietami.Když se chlapík na pokladně dozví odkud jsem zpustí hned Pilsner Urquell,Budvar,Staropramen... No jako zaměstnanec muzea by mohl mít větší přehled říkám si v duchu.

Zajímavá expozice ve sklepích , různé pivovarské zařízení a artefakty ,přehled zaniklých místních pivovarů a na konci kopulovitá místnost pivovarské lednice kde si člověk připadá jak v románské rotundě.Vstupné za 4 eura včetně piva v muzejní hospůdce. No ale zpátky na povrch.

Sousední bývalá pivovarská hospoda se zahrádkou je bohužel změněna na snobskou trendy restauraci s celoněmeckým Erdingerem a Bitburgerem ,takže i tady se najdou tací ,kterým jsou místní tradice ukradené.Opodál je ještě na klášterní terase s vkrásným ýhledem na město další zahrádka s výčepem piv Maisel.



PIVOVARSKÉ MUZEUM

Když už jsem na kopci ,tak na něm ještě zůstanu a mířím k pivovaru GREIFENKLAU na náměstíčku Laurenziplatz. Malý opět tradiční pivovárek s výstavem cca 1500hl, samozřejmě restaurací a poměrně velkou zahradou s výhledem do zahrad a na kopec Altenburg. Domácí atmosféra ,hned naproti výdejnímu okénku z kuchyně malá stáčírna lahví, z areálu je prostě cítit pohoda.Večer tady musí být parádně ,ale je brzké odpoledne a až na pár cyklistů prázdno. Opět se ocitám na správném místě v nesprávný čas.Poměrně strohá nabídka piv .Jen pils,helles a weizen. Mimochodem poprvé piju pivo originálně točené do kameninových džbánků,tudíž v mírném nadšení i jinak v celku průměrný Hell chutná tak nějak líp.



PIVOVAR GREIFENKLAU

Vracím se do centra a procházím ulicí Obere Stephansberg opravdu pivu zasvědcenou .2 velké pivní zahrady, o 50m dál naproti sobě 2 bývalé pivovary.Lowenbrauerei je přestavěn na byty a protější Wilde Rose v jehož sklepech je dle průvodce domácí pivovar ROBESBIERRE místního nadšence pana Pawelcsaka ,který by se snad měl změnit na další regulérní bamberský pivovárek. Dalších 50m a tentokrát fungující pivovar HELLER s asi 12000hl výstavem .Tak tady se vaří slavná kouřová Schlenkerla.Pivo stáčené do baculatých eurolahví se i exportuje a prodává i přes internetový pivovarský obchod. Několik variací dost osobitého rauchbieru asi neosloví každého a není to láska na první ochutnání.Hlasy místních o tom ,že člověk přijde rauchbieru na chuť po 5-6 pivech nebudou daleko od pravdy. Pivovar má svoji jinak velmi slavnou hospodu historickou Schlenkerlu na Dominikanerstrasse 6.



PIVOVAR KLOSTER

Ulice se na konci kříží s Obere Muhlbrucke strasse a jsem u dalšího pivovaru KLOSTER. Malý starý pivovar s cca 1500hl výstavem ,historické pěkné interiéry ,krytý dvorek a zaplněná terasa do ulice .Vaří se krom obvyklého sortimentu i silnější speciály jako Saisonal Bock nebo Schwaerzla Bock. Chvíli váhám zda posedět ,ale čas běží a tak zakupuji jako suvenýr lahve s patentním uzávěrem.Bližší prozkoumání nechávám na zítřek.



PIVOVAR AMBRAEUSIANUM

Vracím se do centra na turistickou tepnu Dominikanerstrasse.Tady v rohovém starém domě se nachází novotou svítící restaurační pivovar AMBRAEUSIANUM.
Členitý historický prostor s krytým dvorem ,vkusná kombinace starého interiéru s moderními prvky a blištící se varna . Jako v Greifenklau i tady konzervativní výběr , hell,pils a weizen navíc servírka rovnou volá ,že weizen došel.Dávám tedy nefiltované světlé ,poměrně vyrovnané plné pivo ,ale opět lehký nadprůměr.Cena 3 eura je na místní poměry trochu vyšší ,ale jsem na hlavní turistické tepně tak se to dá pochopit.Hospoda skoro zeje prázdnotou a hodně návštěvníků stojí s pivem venku a fandí maratoncům.

Jdu přes dům k sousedům do slavné Schlenkerly.První co mě napadá je srovnání s pivovarem U Fleků. Podobný historický interiér,několik místností, zahrada ,pivovarský obchůdek a chodba s výčepním okénkem.Tady to ale neztratilo atmosféru.Hodně místních kteří přes lokalitu v turistickém epicentru na hospodu nezanevřeli.Podíl na tom má i na centrum velmi příznivá cena piva něco přes 2 eura. Zůstávám v chodbě u okénka s jedním Schlenkerla Marzen a pozoruji cvrkot. Na nic se tu nehraje ,pivo v té nejobyčenější sklenici a lahvové v u nás dávno odepsaných eurolahvích .Tady pomyšlení na české závody mezi pivovary o nejnovější model lahve a nejvydesignovanější sklenice budí úsměv. Schlenkerlu Marzen jsem měl možnost jednou z lahve ochutnat a moc mě to nepřesvědčilo ,ale tady v točené podobě mi možná i vzhledem k atmosféře chutná.Za zmínku stojí i pšeničný rauch prodávaný v lahvích.Bohužel čas pokročil ,doba odjezdu vlaku se blíží a tak s vědomím ,že sem se musím někdy vrátit odcházím k poslední dnešní zastávce.



PIVOVAR SPECIAL

Za řekou směrem k nádraží v ulici Obere Konigstrasse opět 2 staré pivovary přímo naproti sobě. Pivovar FASSLA který má v neděli odpoledne zavřeno a naproti pivovar SPECIAL. Druhý z Bamberských ,který vaří Rauchbier. Další do party historických pivovarů.Vaří asi 6000hl ročně ,chybí jako v Mahrs výčepní stolice a točí se přímo ze sudů a stáčí opět do eurolahví. Zaplněný dvorek a na ulici mobilní výčep v rámci maratonu , kde kupuji na zálohu do skla místní Rauch.V konfrontaci s Schlenkerlou může někomu připadat slabší ,ale mě chutná .Méně nakouřené a pro seznamování s Rauchbiery pro nepřipraveného pivaře podle mě vhodnější. Maratonci dobíhají a i pro mě se čas naplnil a tak obtěžkán lahvovými vzorky jdu na vlak.

Bylo to krásné a bylo toho pro dnešek dost. Zítra je taky den.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 12.06.2007 11:44 Komentovat
Pivo z dřevěného sudu v ČR - Na Bulovce ! Zbyněk Holan12.06.2007 11:44
Minulý čtvrtek bylo naraženo v P.U.B. - Bulovka 17. A jaké pivo z dřevěného sudu teklo ??...
dodatek Lukáš Houska11.06.2007 23:10
Jinak samozřejmě díky za (pro neznalé) informacemi překypující článek - aby si snad...
inspirace pro ČD Lukáš Houska11.06.2007 22:58
České dráhy přece už celodenní neomezenou jízdenku taky mají, sice jen na víkendové...
Kellerbier Petr Žalio11.06.2007 07:39
Zmiňovaný Mahrs - Kellerbier je typ Ungespundet. Tzn. že pivo záměrně zraje v...
Vyhledávání