úvod
homepage

Ocenění Sdružení přátel piva 2007 vytisknout článek

Přidáno: 7. listopadu 2007  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 4328x

Včera vyhlašovalo SPP každoroční ocenění. Ta si jako obvykle rozebraly pivovary menší i větší.

Ceremoniál se letos odehrával v minipivovaru ve Zvíkovském Podhradí, vítězové jednotlivých kategorií ceny přebírali stylově, před měděnými varnými nádobami.

Obřad začal tradičně pivní modlitbou a pak už mohla osvědčená umírněně rozverná dvojice moderátorů začít vyvolávat zástupce oceněných. Ti pak přebírali ocenění z rukou „funkcionářů“ SPP. A kdo byl oceněn letos? Výsledkem hlasování 735 členů SPP bylo následující pořadí:

V kategorii DESÍTKA ROKU letos zvítězilo Moravské Sklepní nefiltrované z pivovaru Černá Hora. Druhý byl velkobřezenský Březňák a třetí humpolecký Bernard.

Při vyhlašování bylo veselo. Předseda SPP Tomáš Erlich a moderátoři v dobrém rozmaru.
Při vyhlašování bylo veselo. Předseda SPP Tomáš Erlich a moderátoři v dobrém rozmaru.

Letos již počtvrté získal titul JEDENÁCTKA ROKU ležák Klášter. Následován byl Zlatopramenem a Svijanským Mázem.

Titulem DVANÁCTKA ROKU se pro rok 2007 může pyšnit Březňák z pivovaru Velké Březno. Při předání ocenění si Zdeněk Šťastný zavzpomínal na letošní kladení věnců k hrobu pana Cibicha. Moderátoři zas zavzpomínali na heslo ze svého kraje: „kdo nepije Opata, tomu smrdí lopata“. Ano, na druhém místě se umístil ležák Opat z Broumova – Olivětína. Třetí je letos Bernard.

Tradičně různorodou směsicí piv je kategorie SPECIÁL ROKU. Tam se letos nejvíce zadařilo 14% speciálu Kvasar z Černé Hory. Pan Fusek při té příležitosti krátce pohovořil o významu a poslání malých pivovarů jakožto základny klasického dobrého českého piva. Dalšími v pořadí byli 13% Svijanský Kníže a 16% Primátor Exkluziv.

Svijany zabodovaly.
Svijany zabodovaly.

TMAVÝM PIVEM ROKU byla letos vyhlášena Svijanská Kněžna. Ocenění si byl převzít pan Horák, ředitel svijanského pivovaru, který se pokoušel vysvětlit, co chtějí svijanští říci sloganem „řízni si kněžnu“. Moc moudrý jsem z jeho vysvětlení ale nebyl… Kněžna je mimochodem zároveň i speciálem, stejně jako tmavý Bernard, který byl letos třetí. Mezi tyto dva tmavé speciály se vklínil tmavý ležák Budweiser Budvar z Českých Budějovic, pro ocenění přišel autor jeho receptury, Aleš Dvořák.

Vyhlášeno bylo i POLOTMAVÉ PIVO ROKU. Tím je letos řezaný ležák Skalák z Malého Rohozce. Druhý je 13% Primátor a o třetí místo se dělí Staropramen Granát s Démonem z Vysokého Chlumce.

Nejrychleji rostoucím segmentem našeho pivního trhu jsou nealkoholická piva. Kategorie NEALKOHOLICKÉ PIVO ROKU je proto čím dál zajímavější. Jejím letošním vítězem je Bernard Free, který je dokonce i absolutním vítězem celého hlasování SPP – shodlo se na něm 47,5% hlasujících. Ocenění přebíral pan Bernard, který na mírně dloubavou otázku moderátorů, proč je tedy všude k dostání hlavně (konkrétně sice nejmenovaný, ale přesto „jasný“) Birell, odpověděl: „Protože začli brzy a dělají to dobře“. Smekám. Druhý je Staropramen a třetí Radegast Birell.

MINIPIVOVAREM ROKU je Klášterní pivovar Strahov. Hostitelský Pivovarský dvůr Zvíkov je druhý a Malostránský pivovar Velké Meziříčí třetí.

Blížíme se konci výčtu ocenění a dostáváme se ke kategorii PIVOVAR ROKU. Tím je pro rok 2007 Pivovar Náchod, následovaný pivovarem Bernard a pivovarem Svijany.

HOSPODA ROKU byla letos vyhlašována naposledy. Titul převzal z rukou Jiřího Bejčka Stehlíčka (držitele ocenění za loňský rok) provozovatel restaurace v Zelený. Ta se nachází v Rokytnici nad Jizerou, na čepu jsou Svijany.

Nakonec byl vyhlášen SLÁDEK ROKU, kterým je tentokrát nám jistě dobře známý Josef Krýsl, dnes mimo jiné sládek plzeňského pivovaru Purkmistr.

Je po vyhlášení...
Je po vyhlášení...

Já bych na závěr rád ocenil Sdružení přátel piva za tuto akci, mediálně zviditelňující nejedno jinak obecně nepříliš známé české pivo či pivovar.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 24 komentářů, poslední komentář: 28.05.2008 08:29 Komentovat
Re: můj názor na naše pivo Libor28.05.2008 08:29
prečo by ste sa mali omlúvať? Je to Váš názor a môžete ho slobodne prezentovať. Pokial...
můj názor na naše pivo P. Kymla27.05.2008 18:44
Jsem tzv.domácí pivař,takže lahvové pivo je moje hobby a od každého nového a mě...
Re: Re: Re: Re: rétorika Pivní Monarchie Martin Štros27.11.2007 13:22
To bys nám možná mohl říct, jak vidíš obnovu Podkováně. A vůbec, od uzavření už...
Re: Re: Re: rétorika Pivní Monarchie MARTIN26.11.2007 19:13
JÁ CHCI K SOUTĚŽI SPP ŘÍCT,ŽE ZAČÍNÁ BÝT ROK OD ROKU MEZI PIVOVARNÍKAMA...
Re: Re: Re: rétorika Pivní Monarchie Jiří Oulický19.11.2007 20:45
Ano lež zůstane lží ... Ocenění pivovaru, kde se oceňovalo je neoddiskuvatelné a...
Re: Re: rétorika Pivní Monarchie Tomáš Erlich18.11.2007 13:14
Já myslel na tvoji reakci až v příštím roce! :o) To už budeš mít spolu s ostatními...
Re: Hodnocení piv Tomáš Erlich18.11.2007 12:46
Dobrý den! Je pravda, že v ČR je celá řada soutěží, založených na různých systémech...
skalák..... radši ano ?! kopernik18.11.2007 09:53
Myslim ze kdyz si z lahvi riznu jejich skvele cerne jejich chutnou desinou budu mit lepsi pivni...
Vyhledávání