IPA
Hodnocení: 1,81 Hodnotících: 22 Zobrazeno: 40868x
Při poznávání různých pivních druhů světa jsme se posledně zastavili v království Ale, ve Velké Británii. Zhruba jsme si popsali technologii výroby a základní charakteristiky nejrozšířenějšího druhu piva Ale – Pale Ale. Dnes se seznámíme s navazující piv
IPA vychází nejen ze základních charakteristik Pale Ale, ale i z jeho základních nedostatků. Jak už bylo řečeno obrovská armáda vojáků a koloniálních úředníků požadovala své pivo i v největší britské kolonii Indii. Nejrychlejší „čajové“ clippery zvládaly cestu z Anglie do Indie, kolem Afriky za čtyři měsíce, průměrné obchodní lodě se couraly půl roku. Pivo se však při dlouhém transportu a vysokých teplotách tropických moří rychle kazilo, takže se žízniví sáhibové často setkávali s kyselou a slanou břečkou, která neměla s původním pivem nic společného.
Proto tedy celé generace sládků začaly pracovat na úkolu aby pivo vydrželo transport, bylo při dodávce do Indie pitelné a mohlo zajišťovat akceschopnost britské koloniální mašinerie. Protože konzervační účinky alkoholu byly známé, začali nejprve zvyšovat obsah alkoholu a tedy i původního extraktu mladiny. Vznikl Strong Ale. To však ještě nestačilo a tak souběžně se Strong Ale se zvyšovala i hořkost piva neboť konzervační účinek chmele byl již rovněž empiricky ověřen. Postupně tak vzniklo pivo s původní koncentrací mladiny 16 – 18 %, obsahem alkoholu 6 – 8 % a hořkostí přibližně dvojnásobnou než mělo výchozí Pale Ale. Tmavě jantarová barva a vysoká plnost zůstaly zachovány. Technicky i technologicky šlo o pivo totožné s Pale Ale,. Používají se stejné kvasinky i stejný technologický postup. Pouze podíl chmele použitý pro „dry hopping“ bývá vyšší. Zatímco u Pale Ale je to 5 – 8 % celkové dávky chmele u IPA se jedná o 10 – 15 %. Chuťově a především trvanlivostí jde však už o zcela jiný druh piva.
Přijíždíte-li do Londýna od Doveru, projíždíte krajinou s důvěrně známými konstrukcemi chmelnic a typickými komínky chmelových sušáren, kam jen oko dohlédne. Pravda není to Žatecko, ale zde pěstované odrůdy chmely se vyznačují mírně ulpívající tvrdou hořkostí a vůní čerstvé trávy, která je pro IPA charakteristická a nezbytná. Odrůdy jako Fuggles a Chalenger jsou pro IPA totéž co pro Plzeň žatecký poloraný červeňák. První co ucítíte pozvednete-li pintu IPA je výrazná trávová vůně chmele z hrabství Kent. Tato vůně se Vám po napití přetaví do silné výrazné hořkosti, která je však velmi příjemná a pitelná. Výborně se doplňuje s vysokou plností a znatelným obsahem alkoholu. Pozvednete-li pintu k potěše zraku, spatříte barvu staré mědi, která dojem plného silného piva utvrzuje.
Takové pivo už zdárně přežilo dlouhý transport do Indie a dlouhým, neklidným ležením jenom získalo na síle. Bylo ideální k motivaci koloniálních úředníků a armády a zajistilo Británii dlouhodobou nadvládu nad indickým subkontinentem. Samozřejmě se pilo i v Británii a chutnalo. Postupně se začalo prosazovat i na druhé straně Atlantiku, v zemi kterou Kryštof Kolumbus omylem rovněž nazval Indií a její obyvatele Indiány. Zde dokonce vznikl poddruh American style IPA a v této kategorii se posledního Great American Beer Festival zúčastnilo 102 pivovarů.
Už se stalo zvykem, že dbáme o to aby piva o kterých píšeme, mohli naši čtenáři také ochutnat. Uvařili jsme tedy opět ve spolupráci s Světem piva naši českou IPA. Infusní varní technologie, skladba sladů s akcentem na vyšší výslednou plnost chuti, britský chmel, posílený dry hopping a již známá skotská kvasničná kultura z pivovaru Inveralmond. To vše dohromady podpořeno standardní prací českých sládků dává první český IPA. Tmavě bronzová barva, typická nízká pěna, plná chuť se znatelně vyšším obsahem alkoholu a silnou drsnější hořkostí, doplněná výraznou trávovou vůní chmele. To je základní charakteristika IPA.cz
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |