úvod
homepage

Ze zápisníku čističe trubek (4.) vytisknout článek

Přidáno: 23. října 2006  •  Autor: Miloš čistič
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,38 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 8174x

Jak jsem minule nastínil, dnes bych se rád věnoval zejména pěnivosti piva. Možná to bude trochu technické povídání a tak se to budu snažit vysvětlit na příkladech z praxe.

Sice jsem čistič trubek, nicméně součástí mé práce jsou i drobné opravy či seřízení výčepů. A kupodivu také poměrně časté proškolení obsluhy. Protože hospodští si mi stěžují na to, jak mají vadný kohout nebo naražeč, jak jim pivo málo nebo moc teče a jaké dostávají špatné pivo z pivovaru. Ale pravda bývá většinou někde jinde.

V dnešní době se při výrobě a stáčení piva používají moderní technologie. Z tohoto důvodu se málokdy stane, že má pivo nestandardní vlastnosti. Zkrátka se budeme tvářit, že z pivovaru vždy zákazník dostane pivo naprosto stejné (a dobré) kvality. Nikoliv, že každý sud je"originál" s různými vlastnostmi.

Takže za většinu problémů může hospodský a jeho výčep. Například již ona zmíněná pěnivost. Co všechno jí ovlivňuje?

1. Manipulace se sudem. Každému by mělo být jasné, že pokud sud kutálí po chodbě a pak narazí, bude mu to pěnit. Proto i pivovary doporučují se sudem před naražením nehýbat dokonce až 24 hodin. To je výhoda hospod, které mají pivní sklepy nebo sklady na pivo, ve kterých rovnou sudy narážejí. Horší je to v hospodách, kde mají pod stolem místo akorát na jeden naražený sud. Když jim dojde, musí si ho odněkud donést a cestou ho samozřejmě trochu „rozhodí“ .

2. Teplota. Čím je pivo teplejší, tím víc pění. A to se týká teploty piva po celou dobu jeho cesty ze sudu až do sklenice. Pokud nefunguje chlazení, pivo velmi pění, protože je teplé. Zdá se to být jasné, ale uvedu příklad: Hospodský mi tuhle tvrdil, že když otevře hospodu, pivo mu hodně pění, ale po nějaké době se to uklidní. Kde byl problém? Přišel jsem na to, že každý večer vypíná chlazení. No a pokud má zavřeno třeba 2 dny, chlazení rozmrzne a jeho opětovné "naledování" po zapnutí trvá například 2 hodiny. A po tuto dobu mu teče pivo teplé, takže pěnivé. Nedoporučuji proto hospodským chlazení na noc vypínat. Nikdy jsem to nepočítal, ale nejsem si jistý, zda se tímto způsobem dá výrazně ušetřit na elektřině.

Podobně si tu a tam nějaký hospodský stěžuje, že pokud chvíli netočí pivo a pak začne, první pivo hodně pění a pak se to uklidní. A toto se může opakovat po celý den. Tato věc ukazuje na nefunkční dochlazování. Pivo jde z chlazení do výčepního stojanu již studené. Aby se cestou opět neohřálo, vedou podél pivních trubek ještě trubky s cirkulující studenou vodou. Tomu říkáme dochlazování. A pokud toto dochlazování nefunguje, dochází k již zmiňovanému občasnému pěnění.

Naopak velmi nízká teplota těsně nad bodem mrazu samozřejmě způsobuje, že pivo málo pění. Proto bychom pivo neměli podchlazovat pod doporučenou teplotu. Takhle studené pivo si málokdo dokáže vychutnat. Jenže jeden hospodský mě stále přesvědčuje, že má slabé chlazení, protože mu neochladí pivo na 4 stupně.

3. Tlak. Ten má na svědomí 2/3 problémů s pěnivostí. Měl by se pohybovat přibližně v hodnotách od 1,5 do 3 barů. Nikdy ne přes 3 bary!! Správné nastavení tlaku závisí na mnoha faktorech a proto se jeho hodnota v různých hospodách může lišit. Zkusím některé vyjmenovat: Délka hadic, převýšení, teplota v sudu, počet naražených sudů. Důležitá poučka, kterou by měl každý znát - když pivo moc pění, zvýším tlak. Když málo pění, tlak uberu.

4. Nečistoty v trubkách. Pokud je v trubkách nečistota, pivo víc pění. Velmi často při čištění nacházím v trubkách úlomek z plastového víčka sudu. Ten kousek plastu se někde v trubce zasekne a pivo se o něj "řeže" a pění. Proto by měl každý před naražením zkontrolovat, zda je hrdlo sudu čisté. A stejně tak, pokud jsou trubky dlouhou dobu nečištěné. Takže i z tohoto důvodu doporučuji neškudlit a nechat si pravidelně trubky čistit.

5. Netěsnost pivního vedení. Pokud dojede k netěsnosti vedení (nejčastěji z důvodu vadné rychlospojky) dochází k "přisávání" vzduchu a tím k výrazné pěnivosti. Stejnou závadu může způsobit i vadné těsnění v naražeči.

6. Pivní sklenice. Pokud jsou sklenice mastné, pěna rychlé opadává. Stejně tak rychle mizí, pokud jsou sklenice umyté v obyčejném přípravku na nádobí. Rozhodně doporučuji používat do myčky sklenic pouze speciální přípravky, i když se jejich ceny pohybují v rozmezí 150-500Kč. Existují v tekuté formě nebo v tabletách. A nezapomeňte, že plná účinnost tablety je cca po 1 hodině od vložení do myčky.

Tak to bylo několik postřehů a technických rad ohledně pěnivosti. Tento díl byl zřejmě můj poslední příspěvek. I když, nikdy neříkej nikdy!. Ale tvrdím, že jsem rozhodně lepší čistič než spisovatel.

Miloš čistič.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 19.07.2007 08:23 Komentovat
To Martin Štros Roman Holoubek19.07.2007 08:23
Myslíte U Drsnejch? Je tam ale příliš malá výtoč a v Café Šlechta jsme se s majiteli na...
pěna na pivu Tomáš Semrád18.07.2007 14:58
Nakonec přeci co by to bylo za pivo bez pořádné husté bílé čepice. Nyní mám na mysli...
dobré pivo pění Martin Štros18.07.2007 00:23
Stejné je to tady u Bona v Praze. Hostinštní jsou už naučení točit jen limonádu zvanou...
To Tomáš Chody17.07.2007 18:50
Jo, takhle se to dělá. Kdysi jsem šel na vesnický bál, kde točili G10 a Herold 14. Všechny...
pění......... Tomáš Semrád17.07.2007 13:49
Zrovna v neděli jsem na vlastní oči zažil problémy s pěnivostí piva. Regionál pěnil, za...
pokračuj :-) havros03.11.2006 23:51
Tak co Miloši,budeš pokračovat ???
pokračovat ;-) Martin Štros24.10.2006 21:45
přimlouvám se za to, aby Miloš pokračoval, až bude mít zase o čem psát a podle mě...
dík franta24.10.2006 05:14
Velmi zajímavý článek, člověk by neřekl, že v kousku pivní trubky jsou tyto fígle....
Vyhledávání