úvod
homepage

Petice proti návrhům Evropské komise vytisknout článek

Přidáno: 17. října 2006  •  Autor: Tomáš Erlich
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 4548x

Dovolte, abych Vás jménem Sdružení přátel piva upozornil na následující možnosti, které skrývá naše "neomylná a skvělá" Evropská unie a vyzval Vás k podpoření níže odkazující petice.

Od kolegů z EBCU ( Evropské unie pivních spotřebitelů ) víme, že 18.10.2006 by měla zasedat Evropská komise pro zdraví a ochranu spotřebitelů ( DG SANCO´s ) a diskutovat ( ev.přijmout ) dokument, který zásadním způsobem ohrožuje a omezuje svobodná práva evropských spotřebitelů alkoholických nápojů, piva nevyjímaje.

Jde o celou řadu omezení ale i daňových zátěží pro výrobce i kupující. Vedle zvýšení daní ( to je téma již v našem tisku diskutované a souběžné ) jde dále o omezení ( zákazu ) reklamy, větší informovanosti o škodlivosti pití alkoholu a možnosti zvýšení věku od kdy je možné kupovat a konzumovat alkoholické nápoje.

Znamená to ale též následující:
- Označování etiket výstražnými štítky o škodlivosti pití alkoholických nápojů ( podobně jako cigarety, byť pravděpodobně jde pouze o text bez nutného černého rámečku )
- Omezení prodeje alkoholických nápojů ( pouze v určitých hodinách, ev.možnost zakoupit je jen na určitých místech - tzv. "Švédský model" ).

Další navrhovaná opatření ( či reakce pivovarníků a spotřebitelů ) si můžete ( v angličtině ) stáhnout na: http://itisyourchoice.brewersofeurope.org/asp/background.asp

Všechny výše zmíněné náležitosti nerozlišují kvašené a pálené alkoholické nápoje a tedy i rozdílné množství alkoholu v jednotlivých nápojích !!!! Jde tak o diskriminaci milionů zodpovědných pijáků piva v Evropě, kteří žijí bez jakýchkoliv zdravotních a sociálních problémů a to kvůli řádově nepatrnému a mizivému množství jedinců v celkovém poměru všech konzumentů. Mírná spotřeba piva naopak může tvořit část zdravého životního stylu, neboť je celá řada důkazů, kdy umírněné pité piva redukuje riziko vzniku koronárních srdečních chorob apod.

Tato Evropská legislativa je špatná i z následujících důvodů, se kterými SPP naprosto souhlasí:
Jednotný systém nařízení ( viz dokument EK z roku 2005 ) nebude stejně funkční, neboť řešení pro jednu zemi nebude dostatečné v další, aby splnil záměr předkladatelů. Nerozlišuje kulturní a historické náležitosti jednotlivých členských zemí a připravovaný dokument si plete konzumaci alkoholu obecně s nesprávným ( nadměrným ) užívaním lihových nápojů.

Chcete-li podpořit petici proti tomuto možnému nařízení, prosím učiňte tak na webu evropských pivařů na linku: http://itisyourchoice.brewersofeurope.org/asp/consumers.asp

PS: Přestože je kravně nepravděpodobné, že by tento případně vydaný dokument prošel i Evropským parlamentem, je třeba se proti němu ohradit co nejdůrazněji hned v samém počátku.

Přeji krásný den, s pivním pozdravem Evropské komisi natruc :o),
Tomáš Erlich, předseda SPP.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 25.10.2006 09:26 Komentovat
Zdravý rozum ( alespoň zatím ) zvítězil Tomáš Erlich25.10.2006 09:26
Tak už je rozhodnuto! Avizovaná hrozba se ( zatím ) nekoná!!!!! Zvítězil zdravý rozum!!!!...
Jsou to amatéři Zbyněk Holan19.10.2006 10:39
Po seznámení s touto problematikou s klidným srdcem prohlašuji, že pánové s DG SANCO jsou...
zmena titulku honza17.10.2006 09:00
Na prani nejuzsiho vedeni SPP byl zmenen titulek textu na stavajici podobu.
název článku Tomáš Erlich17.10.2006 07:12
Omlouvám se, jenom technická poznámka. Název článku "Petice proti návrhům Evropské unie"...
Vyhledávání