Vojkovice, Nošovice a Frýdek-Místek – co mají společného?
Hodnocení: 1,52 Hodnotících: 19 Zobrazeno: 5568x
Pivovar a velmi malou vzdálenost od sebe!
Opět nastala jedna krásná slunečná srpnová neděle a my se vydali na kolmopivní výlet za novými obzory. Tentokrát jsme si vytýčili cíl poznat chuťové nuance Ryzáka z Vojkovic.
Po ujetí prvních osmnácti kilometrů jsme si prohlédli nádherný dřevěný kostel v Kunčicích pod Ondřejníkem. Byl sem převezen z Podkarpatské Rusi v roce 1931 a pochází z 18. století.
Poté jsme projeli okolo nové hospody U Draka v Čeladné, kde logo Ostravaru slibovalo změnu v pivně fádní nabídce zelených Bohů a žlutých Géček. Žel zavřeno, nikde žádná otvírací doba. Domorodý stařík nám prozradil, že se zde otvírá až někdy v pozdním odpoledni a přidal radu, že jsme právě museli minout hospodu s výborným Radegastem. Tak díky a šlapeme raději dál na zatímní vodní pohon z cykloflašky.
První zastávku jsme učinili až v Bašce u Frýdku-Místku. Ve zdejším kempu je na čepu Zlatý bažant. Domníváme-li se správně, tak tmavý je ještě stále originální z Hurbanova a volba padla na něj. Chutné a pitelné. Jen pohled na vodní plochu nás odradil od delšího posezení a vykoupání – nechtěli jsme vypadat ani jako vodníci, ani jako marťané (chápejte – nechtěli jsme být tak zelení).
Minuli jsme po vedlejších cestách F-M a projížděli Nošovicemi. Nedalo mi to a musel jsem zapózovat před branou velkofabriky na pivo – naštěstí čočka nepraskla. Dostal jsem nápad- být v Nošovicích a neochutnat nošovické? A tak jsem nejméně po roce ochutnal v jediné nošovické hospodě dvanáctku Radegast. Pro jistotu jsme si nechali natočit jen malé pivo, to aby ztráty nebyly tak velké ... Vypít se samozřejmě dalo – jen mi vadila mírná vodovost a především prázdá plochá hořkost, žádné zakulacení, žádné krásné aroma.
Radegast - nevím proč se tak raduji...
Vyjeli jsme z Nošovic a spatřili nově stavěnou dálnici – jelikož vedla naším směrem, tak jsme se po chvilce váhání po ní pustili. Je to opojný pocit jet po čtyřproudovce na kole, žádné auto, jen občas jsme potkali další cyklisty.
Nová cyklodálnice.
U Vojkovic jsme sjeli z dálnice a hned na okraji nás uvítala pěkně opravená stavba s venkovním posezením a spoustou cyklistů. Hostinec a minipivovar U koníčka byl založen před několika měsíci a vaří velmi chutný „domácky vesnický“ kvasnicový světlý ležák Ryzák.
Zde se dobře vaří a sedí.
Připočtu-li chutné a levné jídlo v pěkném prostředí – nezbývá mi nic jiného, než doporučit všem milovníkům dobrého piva a jídla k návštěvě. Jen jsme litovali, že zde nebyl nikdo, kdo by nám ukázal varnu. Co zde vše čepují? Ryzák 11 za 16,- Kč, Radegast 12 za 19,- Kč. Až na náš stůl jsem všude viděl jen logo R na sklenicích hostů. Ach jo...
A tady se asi vaří pivo.
Nechtělo se nám opouštět toto místo, ale „dom sa musi jet, tož jedem“. Opět jsme najeli na „cyklodálnici“ a po pár minutách jsme už sesedali z kola v Dobré u F-M u Restaurace Na Sýpce.
Proč zrovna tato restaurace? Jediné místo, kde je možné ochutnat pivo Arthur´s z Frýdku-Místku. Pivo se dle mých informací vyrábí ve F-M v likérce Kwaczek na zařízení vlastní výroby už od března 2005. Pivovarská technologie se zde vyrábí a několik jich již putovalo i za naše hranice (například Vietnam). Jedno z nich stále zůstává v bývalém Seliku a vaří se na něm velmi chutný světlý ležák s podtitulem Old keltik beer. Jde o chuťově výrazné originální pivo, syté až skoro měděné barvy, ve vůni i v chuti se projevuje krásný chmelový akcent. Výrazná hořkost, kulatost, plnost chuti s dlouhotrvajícím velmi výrazným hořkým zakončením. Jde o jedno z nejhořčích piv, co jsem zatím ochutnal. Ale nejde zde o prázdnou hořkost jako v případě Radka (ač je vyšší a výraznější), ale skutečně o plnost a chlebnatost s mírnou kvasničnou stopou. Na soutoči měli R 10 za 17,- a Prazdroj za 24,- (Arthur´s byl za 16,-). Hádejte co měla většina osazenstva restaurace. Ti z vás co hádali Arthurśe prohrávají, Ach jo podruhé ...
Keltský pozdrav.
Ten den jsme najeli 99 km a ještě doma jsme stále v ústech cítili hořkost starých Keltů.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 25.05.2007 14:23 | Komentovat |
Kvituji a děkuji Tomáš Semrád | 25.05.2007 14:23 |
---|---|
Díky za gratulaci, už se moc těším. Nech mi trošičku času na rozkoukání a uvidí se,... | |
Gratuluji Roman Holoubek | 25.05.2007 11:45 |
Tome gratuluji a vítám Tě mezi pivovarské. Což takhle udělat hospodu se soutočí obou piv?... | |
ať žijí Vojkovice a Dobrá Tomáš Semrád | 23.05.2007 09:34 |
Po čase přidám něco svoji trošku do "pivního mlýna" k této velmi interesantní Romanově... | |
Vojkovice na VPT Zbyněk Holan | 19.12.2006 11:10 |
Mé první setkání s pivem z Vojkovic proběhlo na Vánočních pivních trzích v Praze... | |
Vojkovice havran | 09.10.2006 22:05 |
Vojkovice mohu taky jen doporučit.na kole to mam asi jen 20km tak tam sem docela často.pouze... | |
Odpověď na otázku Proč? Zbyněk Holan | 25.09.2006 13:22 |
Protože člověk, ktérý má alespoň trochu chuťových buněk a je trochu zvídaví může... | |
Kde by mohl Severočech ... Myrek | 22.09.2006 07:53 |
... ochutnat takové dobroty? Ach jo... | |
Re: Měl jsem placek s pikantní játrou - mňam Luděk | 19.09.2006 23:52 |
A s česněkem nebyl? Nalej žbanek, ale nevohejbej při tom řibet nebo tě potké mráka vod... |