úvod
homepage

Oat pale ale vytisknout článek

Přidáno: 28. srpna 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,6 hodnotících Hodnotících: 10 počet zobrazení Zobrazeno: 6021x

Pokračujeme v našem seriálu vaření u nás (prozatím) neobvyklých piv. Jako inspiraci pro třetí díl jsme si vybrali britské ostrovy a jejich svrchně kvašená piva pale ale.

Pozorný čtenář našeho serveru už nejspíš ví, že pale ale a britské ostrovy patří nerozlučně k sobě. Svrchně kvašená piva světlé barvy, anglický chmel, chmelení za studena, to jsou charakteristiky, které vás napadnou, když se vysloví pale ale.

Ale nebyli bychom to my, kdybychom vše jen kopírovali. Proto se naše pivo už v názvu vyznačuje svojí odlišností, tedy přidáním ovsa, tudíž v našem případě se jedná o oat pale ale. O jaké pivo vlastně jde, nám řekne autor receptu, Ing. Jan Šuráň z firmy Pivo Praha:

„Z ovsa se nevaří příliš často ani v Anglii, která dala světu Pale Ale. Přesto se zde ukazuje, že jeho použití může přinést zajímavé výsledky. Výrazné pivko s tmavě jantarovou barvou a nízkou typickou Ale pěnou. Výrazné v chuti i vůni, kde se prosazuje především pro českého pivaře nezvyklé aroma ovsa přetlačující se ve výsledném dojmu s trávovou vůní zeleného chmele. Vysoká plnost a chlebnatost se doplňuje se silnou hořkostí, která je rovněž v českých krajích nezvyklá. Chmelení za studena se po napití projevuje hlavně v intenzivním a drsném doznívání. Po všech stránkách zajímavé pivo, které určitě nenechá nikoho klidným. "Znalce" českého piva asi urazí, ale vnímavou duši zcela jistě osloví.“

A já snad jen dodám, že i když se svými „pouhými“ 4,6 procenty alkoholu se nejedná o žádného přeborníka co do stupňovitosti a alkoholového přísunu, doufám, že vás naše pivo zaujme.

Pro ty, co by náš oat pale ale chtěli ochutnat, máme seznam míst, kde tak mohou v nejbližší době učinit:

Praha:
Pivovarský klub, Křižíkova 17, Karlín
První Pivní Tramway, Spořilov
Klub Blanice, Jižní Město

Hradec Králové
Bude doplněno

Plzeň
Zach's Pub, Palackého nám. 2 (8.září)

Klatovy
Pivní studio Modrý Abbé

Připravujeme:
Liberec, Olomouc

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 19.09.2006 12:33 Komentovat
Dobrá věc se podařila:) Jiří Jobánek19.09.2006 12:33
Měl jsem možnost tuto neděli ochutnat U Hluché zmije v Brně OAT PALE ALE a musím říci,...
Ochutnal jsem! Zbyněk Holan12.09.2006 08:39
Včera v PKK, ještě je na čepu a zbývají dva sudy půlhekťáky. Opravdu mi chutnalo. Je...
Soráč! Zbyněk Holan01.09.2006 11:57
Souhlasím s vysvětlením JBS, je to tak, jak píše, jde o mé nevhodné vyjádření....
Tak to soráč... Jirka Bejček Stehlíček31.08.2006 22:14
Chtěl bych se ohradit proti příspěfku p. Z. Holana a uvést napravou míru jeho hodnocení...
Připojuji se Zbyněk Holan29.08.2006 17:50
I já bych velice uvítal přesnou informaci, kdy přesně a kde bude pivko na čepu! U...
A kdypak přesně? Lomo29.08.2006 15:02
Dala by se nějak upřesnit ta "nejbližší doba"? Dnes jsem zvědavě vyrazil do PK, měli tam...
Vyhledávání