úvod
homepage

Ze zápisníku čističe trubek (1.) vytisknout článek

Přidáno: 10. srpna 2006  •  Autor: Miloš čistič
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,13 hodnotících Hodnotících: 33 počet zobrazení Zobrazeno: 7784x

Jmenuji se.. a vždyť je to vlastně jedno, budu si říkat třeba- třeba Miloš. A já, Miloš, se živím tím, že pro jeden střední (nebo spíš menší) pivovar čistím v hospodách v jižních Čechách pivní trubky.

Práce je to velmi (a v některých případech opravdu VELMI) potřebná. Nicméně lidé tuto profesi moc neznají. Každé dítě zná pekaře, řidiče, učitelku nebo policajta. Ale čističe trubek nebo, jak se říká, sanitačního technika? Toho téměř nikdo nezná. A já jsem jedním z nich. A rád bych všem čtenářům alespoň trochu přiblížil mojí činnost a také zážitky, které prožívám při svých každodenních cestách do hospod.

Zpočátku je třeba říci pár slov o tom, kudy pivo teče, co to vlastně jsou pivní trubky a proč se musí čistit. Takže: Pivo se přiveze do hospody v sudech. A protože pivo potřebujeme dopravit až do kohoutu ve výčepu, musíme to něčím propojit. To „něco“ jsou výčepní trubky. Také je můžeme nazývat hadice nebo třeba vedení. Toto vedení je poměrně dlouhé a má různé průměry. Z naražeče ze sudu to je většinou několik metrů plastovými trubkami, než se pivo dostane do chlazení.

Uvnitř chlazení jsou trubky nerezové (říkáme tomu šnek nebo vlnovec). To jsou stočené trubky do válce, které mají délku kolem 10m. A z chlazení jde pivo opět do plastových trubek (tentokrát již dostatečně izolovaných a průběžně dochlazovaných) a dále do výčepního stojanu, na konci kterého je výčepní kohout. Z něho pak teče pivo do sklenice. Protože pivo je (ANO opravdu JE) potravina, má i špatné vlastnosti potravin. Jednou z nich je i to, že pivo se po určité době zkazí (zkysne). A abychom tomuto jevu předcházeli, musíme kromě jiného i pravidelně čistit pivní trubky a další součásti výčepního zařízení. A to je moje práce.

Co taková práce obnáší? Zjednodušený postup je tento: Nejdříve je třeba zavřít tlačné médium. To většinou znamená zavřít tlakovou láhev („bombu“) s CO2 nebo směsí CO2 a N2. A nebo také vypnout vzduchový kompresor. Potom sundat naražeče a hadice propojit do okruhu. Odmontovat výčepní kohouty. A dále vytlačit z hadic zbytkové pivo a napustit vedení sanitačním roztokem. Roztok musí určitou dobu působit a během této doby rozeberu výčepní kohouty a naražeče a umyji je kartáčem v sanitačním roztoku. Používám zásadité chemikálie na bázi chlornanu sodného (pivo kysne a proto se používá zásaditý roztok). Potom vše propláchnu v čisté vodě a opět složím.

Do pivního vedení se vpustí měkká kulička, která stírá uvolněné nečistoty z vnitřní strany trubek. Nakonec se celé vedení důkladně propláchne čistou vodou, přišroubují se výčepní kohouty a naražeče. Otevře se přívod tlačného média, narazí se sud a pivo ...teče. To by bylo tak stručně na úvod, co moje práce obnáší. Občas se vyskytnou nějaké problémy technického rázu, občas by to spíš vyřešil psychiatr. A o těchto příbězích chci čtenáře vyprávět.

Nerad bych tady dělal reklamu nějakému pivovaru nebo pivu. Jen bych se rád podělil o své dojmy z hospod, bufetů ze silnic, z benzínek i z WC.

Příště se vypravíme na Šumavu. Vyčistíme několik penzionů a řekneme si něco o hygieně. A nakonec zjistíme, co to tu tak smrdí...

Všechny zdraví Miloš - čistič trubek.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 14.10.2009 21:56 Komentovat
boj s breberkama mates14.10.2009 21:56
Milos neni jediny.Je nás spousta co provádíme sanitaci pivních cest aby pivo ke spotřebiteli...
Tesco v Decine... honza12.08.2006 22:33
Dnes jsem se zasel podivat do Tesca u nas v Decine. NAbidka byla kompletni, vcetne Ostravaru,...
dík za info Martin Štros12.08.2006 22:06
Doufám, že to na Zličíně nevyprodali... Zprávy jsou to příjemné, ceny jak vidím dost...
TESCO Miloš čistič12.08.2006 11:43
Martine a ostatní, když už půjdete to TESCA pro pivo, podívejte se také na nabízené dva...
Tesco Lukánec12.08.2006 09:21
Martine, můžu ti popsat, jak onen pivní festival vypadá v Tescu v Praze na Skalce - jinde...
mimo téma, ale přesto... Martin Štros11.08.2006 21:02
Omlouvám se za příspěvek výjimečně mimo téma, ale v neděli chci jet do Teska na ten...
Mičík Petr11.08.2006 13:31
Díky za seriál na pokračování! Po prvním dílu to vypadá velice slibně. Rád se dozvím i...
Jen tak dále ... Roman P11.08.2006 00:19
... Miloši, už se těším na pokračování ze zákulisí pohostinství. Mi spotřebitelé se...
Vyhledávání