úvod
homepage

Aoteroa – země pod bílým mrakem (2.) vytisknout článek

Přidáno: 24. února 2006  •  Autor: Jan Šuráň
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,22 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 5675x

Z Žatecka do kraje adrenalinových sportů

Trajekt přistává v městečku Picton odkud rychle míříme směrem na Nelsou. Město Nelson podle našich informací skrývá několik pivovarů. Bohužel je skrývá tak dokonale, že se nám je nepodařilo objevit. Pouze jsme zaznamenali místní produkci pivovaru McCashin´s Brewery, značku Macs, která nás příjemně naladila na další cesty. Celý Nelson region je Žateckem Nového Zealandu a tak směrem k národnímu parku Abel Tasman projíždíme voňavé chmelnice těsně před sklizní.

Odpočati a přesyceni přírodními krásami zastavujeme v městečku Westport před pivovarem Miners Brewery. Podle sládka a majitele p. Deana Langplougha vaří pivovar tzv. natural beer z čistých chemicky neošetřovaných surovin. Pěstuje vlastní ječmen a nechává si jej sladovat ve sladovně Christchurch. Dodává pivo do nejbližšího okolí a zásobuje i bohužel již zrušené pivovárky Cork and Keg a Pink elefant v Renwicku u Blenhaimu.



Průčelí Natural Brewery Westport .

Zařízení je velmi prosté, ale vysoce účelné. Jednoduchá dvounádobová varna 20 hl a klasické hlavní kvašení a dokvašování pro výrobu piva především typu Ale. Ruční výroba, pivo je stáčeno do lahví i sudů. Roční produkce se pohybuje kolem 10 000 hl. Pivo je vařeno infusí a kvašeno svrchními kvasnicemi, přesto se některá piva chutí blíží evropským ležákům.



Obchůdek, varna, spilka a stáčírna.

Loučíme se s Westportem a kolem Punakaiki Pancake rocks míříme do Greymouth jehož pivo Montheits nás provází od začátku pobytu na jižním ostrově. Do Greymouth dorážíme značně pozdě, ubytujeme se a s mírnou skepsí vyrážíme hledat pivovar. Naše nejčernější obavy se potvrzují. Ve ztemnělých budovách svítí jediné okno a za ním probíhá počítačové školení. Nicméně štěstěna nám přeje. Po chvíli přichází sládek a ochotně nám ukazuje celý pivovar. Nadregionální produkční pivovar (součást koncernu DB Breweries) o výstavu 50 000 hl piva si stále uchovává sousedskou domácí atmosféru. Je konstruován především pro typ piva Ale.

Řešení varny a kvasných prostorů je poněkud disproporční a jak si již začínáme zvykat velmi jednoduché až prosté. V závěru již družně ochutnáváme a hodnotíme (nutno podotknout, že většinou pozitivně) celou škálu produkce a diskuse se protáhla do pozdních nočních hodin.

Druhý den však míříme dále na jih. Po krátkých zastávkách v horách Jižních Alp a prohlídce ledovců Franz Josef a Fox, opouštíme pobřeží (ostatně ani cesta již dále nevede) a směřujeme do vnitrozemí, kde se nalézá srdce adrenalinových sportů Qeenstownu. Ještě předtím nás uprostřed krásných horských jezer vítá městečko Wanaka a muzeum dopravy a řemesel. Jedním z předváděných řemesel je i výroba piva a součástí muzea je Wanaka Beerworks.



Wanaka Beerworks a sládkova siesta .

Přijíždíme v době siesty, svérázný sládek Dave Gillies se nedá rušit, jen mávne rukou abychom si pivovar prohlédli sami. Přece to znáte ne? Teprve po prohlídce při ochutnávce pookřeje a je sdílnější. Procestoval svět, má zkušenosti z Weihenstephanu, Anglie i USA a tady vaří co mu ve světě chutnalo nejvíce. Skvělé Brewski (Bohemian style), Cardrona Gold (Viena style) a opravdu vynikající Tall Blafl (German style Schwarzbier). Od roku 1998 vyrábí cca 2 000 hl piva ročně a stáčí jej do KEGů i lahví. Důkazem vynikající kvality Wanaka Beeru bylo, že jsme ho objevili v obchodech až ve 150 km vzdáleném Christchurchi.



Kontrola sanitace varny – v normě .

Přesunujeme se do města adrenalinových sportů a zjišťujeme, že zrovna dnes je St Patrick´s day. Všechny irské hospody jsou beznadějně obleženy a tak hledáme zajímavosti. Po chvíli na jednu přímo narazíme. Rozlehlá hospoda na nábřeží s minulostí pivovaru Loaded Hog.

Pivovar se přestěhoval do Welingtonu, ale pivo naštěstí zůstalo. Čtyři druhy mýdlového Ale z nichž některé již poznalo i mléčné bakterie, nás rozhodně nenadchly. Nacházíme útěchu v -5 baru. Dobře vychlazená restaurace kde je neustále udržována teplota -5 C. Veškeré vybavení je z ledu. I skleničky na nápoje jsou z ledu. Pije se jenom tvrdý alkohol a doba návštěvy je omezena na 30 minut. Hle na co všechno se dá využít vyřazený chlaďák ryb. Závěr večera je ve znamení irské whisky a všudypřítomného Guinnesse.

Teď nás čeká přesun k překrásným Milfordsounds kde prší 330 dní v roce a jinak jsou suché - pivaprosté a potom rychlý úprk vyprahlým vnitrozemím k mekce novozélandského pivovarnictví, k městečku Dunedin. Ale o tom až příště.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání