úvod
homepage

XVI. Reprezentační slavnosti piva v Táboře vytisknout článek

Přidáno: 6. února 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,05 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 5099x

Jaké byly letošní táborské pivní slavnosti? Z mého mírně schizofrenního pohledu „stánkaře“ a návštěvníka v jedné osobě vcelku povedené.

ČESKÁ

Letošní Reprezentační slavnosti piva byly již šestnácté a jak nám sdělil jejich organizátor, pan Alois Srb, rozhodně by to neměl být ročník poslední.

Táborské pivní slavnosti mají dvě důležité roviny. Tou první je odborná degustace, jejíž výstupem je dnes již prestižní ocenění Česká pivní pečeť. Prestiž nepřišla sama od sebe, je dána zejména úrovní degustace a vysokým počtem zúčastněných pivovarů. Námi náhodně „odchycení“ a oslovení zástupci pivovarů se s uznáním vyjadřovali právě o vysoké úrovni degustace i její reprezentativnosti. Podotýkám, že chválili i letos neocenění.



Právě probíhá degustace dvanáctek.

Jaká piva byla letos oceněna? V nejsledovanějších kategoriích světlé výčepní pivo a světlý ležák premium (tedy „desítky“ a „dvanáctky“) nejvíce zabodovalo Starobrno „Tradiční“ a strakonický Dudák. Do Litovle si letos odvezli zlatou pivní pečeť za svou „Pí-jedenáctku“ . Jako nejlepší světlý speciál byl vyhodnocen 14% Bohemia Regent Prezident z Třeboně. Tmavý Dačický, tmavý ležák Ferdinand a tmavý 13% speciál Bernard letos zvítězili v kategorii tmavé výčepní, tmavý ležák a tmavý speciál. Oceněny byly minipivovary Velké Meziříčí a Dražíč za světlé, resp. tmavé pivo. Konečně mezi diapivy nejlépe uspělo Dianello z budějovického Měšťanského pivovaru a mezi nealkoholickými pivy novinka Svijanský vozka. Kompletní výsledky najdete zde.



Pan Alois Srb promlouvá k degustátorům.

Druhou důležitou rovinou táborských pivních slavností je akce pro veřejnost. Po všechny dny konání akce proudí do táborského hotelu Palcát stovky návštěvníků. Přilákáni pestrým výběrem piv přicházejí ochutnávat, pít a bavit se.



Velkého zájmu veřejnosti si všimli i politici, takže se letos na slavnostním zahájení ukázal ministr kultury i jihočeský hejtman.



Ministr a hejtman na slavnostech.

O přísun piva se staraly desítky pivovarských stánků, u nichž obsluhu často v rámci praxe zajišťovali učňové (a pohledné mladé učnice). Výběr piva byl tradičně velmi slušný, na své si přišli příznivci pivovarů velkých, malých i těch nejmenších. I my se stánkem Světa piva jsme se pokusili trochu k té pestrosti přispět.



Náš stánek.

Zábava byla osvědčená – všelijaké pivní soutěže (držení tupláku a podobně) včetně soutěže degustační. Zvukovou kulisu provozovala kapela starších pánů ve složení dechovka + klávesy. Kapela se mi postarala o mohutné kulturní zážitky, z nichž bych rád vyzvednul provedení písně „Sladké mámení“, „Rybitví“ a čehosi od J. Ráže a Michala Davida. Ale jak se říká, proti gustu… Ostatně, někteří u toho dokonce i tancovali.





Výtku bych měl k záchodům. Hodnotit mohu jen ty pánské, ale nepředpokládám, že by na tom dámy byly o moc lépe. Kapacita chvílemi nestačila a šetřit tím, že neteče teplá voda, mi přijde kapku ubohé.

Celkové dojmy jsou ovšem veskrze pozitivní a mně nezbývá, než vás s předstihem již teď pozvat na další ročník.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 17 komentářů, poslední komentář: 09.02.2006 16:25 Komentovat
Otviraci doba honza09.02.2006 16:25
Ja bych je smahem neodsuzoval. Zahajeni na cvrtou hodinu je dane zkusenostmi, kdy vetsina lidi...
To Chody a Luboš Luděk09.02.2006 15:31
Přidávám se k vám oběma, jsa z Plzně, také jsem se musel odebrat před sedmou na poslední...
To Honza a Luboš Chody09.02.2006 11:33
Ano jistě je to zaběhnutá záležitost, proto jsem také tuto akci doposud nenavštívil....
BON Roman Holoubek08.02.2006 11:34
První černý speciál se uvařil na sklonku léta 2005. Vystavovat (prodávat) se začal od...
Dny konani akce Honza08.02.2006 11:10
Na podobnou vec jsem se ptal pana Srba, organizatora cele akce. Podle nej je konani akce v dobe...
Slavnosti Luboš08.02.2006 07:15
Zdravím všechny. Táborské pivní slavnosti jsou určitě super, ale bohužel pro nás...
Pivní ráj... Zdeněk Šťastný07.02.2006 20:12
Jestli někde existuje pivařův ráj, tak Táborské slavnosti by mohli být jeho pozemským...
Regent Prezident Dagmar Poddana - Birraceca07.02.2006 18:10
Také nás velmi těší ocenění Regenta Prezidenta. Dovážíme totiž do severní Itálie...
Vyhledávání