úvod
homepage

Pivní perličky z doby předvánoční vytisknout článek

Přidáno: 23. prosince 2005  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,84 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 4755x

Pivo jako dárek, chmel s ibiškovým sirupem, jak je to s opilými slony, antikarcinogenní účinky piva - několik drobných pivních zpráviček z poslední doby.

V Nymburku se od příštího roku má vařit nový nápoj. Chmelený bude jen lehce, zato ale s guaranou, kofeinem a ibiškovým sirupem. Obsah alkoholu má být kolem 7 procent, většina nápoje půjde na export.
Podrobnosti: Aktuálně.cz

Poznámka: Role guarany a kofeinu je celkem jasná. Otázka je, jak se na chuti projeví ibiškový sirup (řada lidí třeba vyloženě nesnáší ibišek v čaji).

Že pivovary nabízejí různé vánoční speciály vyznačující se kromě jiného elegantním balením a jsou tedy dobře využitelné jako dárek, čtenáře Světa piva jistě nepřekvapí. Potěšující je, že rady na toto téma přinášejí dnes také ČTK a mainstreamová média.
Podrobnosti: Idnes

Konzumace alkoholu zvířaty je velmi vděčným tématem. Sloni bývají v této souvislosti zmiňováni především kvůli tomu, že se v přírodě mají opíjet nakvašeným ovocem. Zoologové ale tyhle sloní choutky nově zpochybňují - slon je tak velký a alkoholu v nakvašeném ovoci tak málo, že by se tímhle způsobem namazat údajně nedokázal.
Podrobnosti: Osel

Poznámka: něco jiného je konzumace alkoholu v zajetí. Uvádí se, že sloni, pokud dostávají léky rozpuštěné v alkoholovém roztoku, později s oblibou nemoc předstírají :-).

Máme zde také další doklad blahodárných zdravotních účinků piva. Vědci z oregonské univerzity podrobně zmapovali pivní protirakovinně působící látky. Hlavní roli má mít flavonoid xantohumol (látka se do piva dostává z chmele). Po pravdě řečeno, v pivu je ho poměrně málo, takže účinnější zřejmě bude, až se objeví samostatně jako výživový doplněk.
Podrobnosti: Osel

Německý ministr hospodářství má údajně uvažovat o tom, že by se pivo mohlo "fasovat na předpis". O životě.cz

Poznámka: působí to trochu jako novinářská kachna.

V Čechách a na Moravě je pivo odedávna politikem prvního řádu. Vzpomeňte na předrevoluční dobu, kdy se režim vždy pečlivě připravoval na každé zdražení piva. Vzpomeňte na známý spor o pivo z 16. století, který této zemi málem přivodil občanskou válku. Není divu, že i jedna ze současných kauz byla médii označena "České pivo". V této kauze nyní přibyli další obvinění.
Podrobnosti: Ihned

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 28.06.2006 08:51 Komentovat
ad Nymburk Tomáš Semrád28.06.2006 08:51
Myslím si, že je docela škoda, že nový nápoj na bázi piva, vyráběný v kooperaci s...
Zlatáky Brumla27.12.2005 10:23
Neshání někdo víčko ZLATOPRAMEN pravá strana 11 111?, Nebo nemá levé 11 111?
Vyhledávání