úvod
homepage

Letošní ocenění Sdružení přátel piva – výsledky a komentář vytisknout článek

Přidáno: 29. listopadu 2005  •  Autor: Tomáš Erlich
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,19 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 6168x

Sdružení přátel piva každoročně na podzim vyhlašuje výsledky své ankety o nejlepší pivo ČR. Slavnostní vyhlášení proběhlo letos 10.11. v náchodském pivovaru. Ja

Nejprve vlastní výsledky. Výsledky jednotlivých kategorií najdete v tabulkách. Pro pořádek dodávám, že hlasování se zúčastnilo celkem 540 členů SPP.










Hospodou roku byla letos vyhlášena Restaurace Ferdinanda v ulici Politických vězňů 19, Praha 1. Titul Pivní počin roku jsme letos neudělili.

Krátký komentář k výsledkům tradiční ankety o Nejlepší piva v ČR

Nejhorší na psaní je vždy začátek. Čím začít aby to čtenáře zaujalo? Nebo dokonce rovnou neodradilo? Jak si udělat tu nejlepší startovní pozici k vyjádření všech svých myšlenek, tak aby to nebylo od věci? Letos jsem se rozhodl zcela netradičně začít odpovědí a to přestože jsem nedostal vůbec žádnou otázku. Ale je zcela jasné, že v komentářích které každý článek doprovází, se celá řada z nich vynoří. Abych tak trošku všechny předešel, bude tento komentář v duchu dvou předpokládaných otázek a myšlenek a mých ( či našich ) odpovědí a reakcí na ně.



Sál těsně před samotným vyhlášením.

„Jak je možné že v té a té kategorii zvítězil ten a ten, vždyť je to hrozná břečka? A jak to, že to mé oblíbené pivo od Pepy vedle z pivovaru zcela propadlo a neumístilo se ani v první desítce?“

Všechny ankety – resp.jejich výsledky – vyvolávají vždy tradiční velkou odezvu jak mezi profesionály tak i laiky a běžnými konzumenty. Vždyť každý z nás dává přednost jiné značce, jinému typu piva a každý má i zcela odlišné chutě a každý to i chápe. Ale běda, když někdo své oblíbené pivo nenalezne na stupních nejvyšších, či dokonce nenalezne ho vůbec. To je hned několik příčin po ruce, proč tomu tak bylo a to u jakékoliv soutěže pořádané v ČR. Manipulace s výsledky, ovlivňování, zaplacená porota, degustátoři, event.laboratoř, nekorektní výběr komise, tlak pivovarů, peníze apod. Je pak škoda, že dotyčný si nevybaví to, že každá pivní soutěž vyjadřuje něco jiného. Tak je třeba vždy nazírat na veškeré výsledky, včetně těch našich. Některé soutěže jsou čistě o komerční oblíbenosti, jiné pak pouze o laboratorním rozboru, doplněné výrokem degustátorů. Naše anketa je tak trošku jiná.



Majitel pivovaru Broumov Jaroslav Nosek s cenou za dvanáctku roku.

Hlasují v ní totiž pouze naši registrovaní členové, což je poměrně reprezentativní část konzumentů z celé ČR, kteří navíc, troufnu si říci mají k pivu bližší vztah než většina a více nad pivem, které pijí, přemýšlejí. Výsledek je pak v mnohém odlišný od jiných soutěží a je tak velmi zajímavý i pro samotné pivovary. Navíc naše soutěž je soutěží kombinovanou, kdy o výsledku rozhoduje sice v drtivé většině prostý součet hlasů, ale o konečném pořadí prvních tří nejúspěšnějších piv rozhoduje až anonymní degustace, kterou provádí volený 15 členný Pivní sněm, kde jsou zastoupeni i lidé s degustačními zkouškami.

PS: Způsob hlasování je veřejně přístupný na našich internetových stránkách a dostávají ho ke zprávě i veškerá média.



Nejlepší desítka 2005 a ředitel Karel Witz z Poličky.

„Není divné, že titul Pivovar roku získal pivovar Náchod, když se slavnostní udílení konalo na jeho půdě?“

Popravdě řečeno je. :o) A to ještě mnohem divněji pak může vypadat celý souhrn této naší nejprestižnější kategorie i v kontextu s minulým rokem, kdy tento titul premiérově získal pivovar Černá Hora a slavnostní udílení se konalo také zrovna u nich. Vysvětlení se sice nabízí jednoduché, že SPP schválně koná tyto akce na půdě pivovarů, které vyhrají, avšak je mylné.

Vše na svědomí má opravdu docela dobrá hříčka paní Náhody. Kategorie pivovar roku ( Minipivovar roku ), jsou jediné kategorie, kde o výsledku rozhoduje jen a jen prostý součet hlasů. Jde tedy pouze o jasné vyjádření naší členské základny, která se dvakrát opravdu „vydařeně“ trefila. Už se těším na příští rok. :o)

PS: Kdo navštívil oba dva pivovary v nedávné době, jistě nám dá za pravdu, že tyto tituly ( loňský i letošní ) byly vždy ve správných „rukou“.



Kdo měl zájem, mohl jít na prohlídku pivovaru.

Tak to byl můj zcela netradiční „krátký“ úvod a nyní již k samotnému „dlouhému“ komentáři. :o)
Mám-li zhodnotit jednotlivé vítěze v jednotlivých kategoriích ( a to sám za sebe ), mohu se téměř bez výhrad s výsledky celého SPP ztotožnit a jsem tomu rád. S některými umístěními v první pětce již bych měl potíže, ale to je zcela přirozené a pramení to z odlišné chuti konzumentů. Za to jsem však také vděčen a jistě hlavně všechny pivovary, neboť jen tím, že všichni nepijeme jedno stejné pivo pomáháme pivovarům – i těm nejmenším – přežít, a stále tak můžeme pít výborná česká poctivá piva.

Překvapením pak pro mne je bezesporu totální pád některých úspěšných loňských piv ( Havran z Vyškova a Litovel Moravan ). Proč tomu tak je nevím, jistě by to bylo na delší rozbor. Své jistě sehrála hlavně slabší účast na hlasování naších moravských členů, protože obě zmíněná piva jsou opravdu znamenitá. Coby milovníka pšeničných piv mne pak potěšilo vysoké umístění Primátora Weizenbieru v kategorii dvanáctek. Ostatní komentář pak již rád nechám na Vás.

SPP se těší na Vaše ohlasy a připomínky k našim výsledkům a chcete-li s nimi do budoucnosti něco udělat, přijďte mezi nás. Rádi Vás mezi námi uvítáme. S pozdravem, „DOBRÉ PIVO“,
Tomáš Erlich, předseda SPP

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 30.11.2005 14:36 Komentovat
Kategorie podruhé Borowiec30.11.2005 14:36
Richter pub, Chýně a Vendelín si dovolím zařadit mezi mikropivovary. Kácov považuji za...
dodatek Tomáš Erlich30.11.2005 12:57
Dobrý den! Reaguji na poslední dva příspěvky, protože tuším že někdo z našich členů...
To Tomáš Chody30.11.2005 09:22
Co má SPP zaregistrováno? "Minipivovar"?
Kvasar a Kategorie Tomáš30.11.2005 08:46
V kategorii speciálů se jedná se o Kvasara z Černé Hory. Zatím se neuvažuje o...
Chýně Martin Štros29.11.2005 18:37
Jsem rád za z loňska obhájené druhé místo Chýně v kategorii minipivovarů. V létě jsem...
Absence Moravy Milan29.11.2005 11:55
Zajímavé výsledky, ale při pohledu na ně mám pocit, že "slabší účast na hlasování...
Kategorie Borowiec29.11.2005 11:43
Rád bych se dozvěděl, jestli se do budoucna uvažuje o oddělení kategorie mikropivovarů....
U mě taky spokojenost Michal29.11.2005 10:31
Jenom v kategorii tmavých piv bych uvítal umístění březnické 13.
Vyhledávání