úvod
homepage

Pivní vzpomínání – Svitavy vytisknout článek

Přidáno: 1. června 2005  •  Autor: Marek Kodeda
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,16 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 8584x

Před lety bylo pro mne město Svitavy pouze synonymem křižovatky silničních dopravních tras. Posléze jsem se s městem spojil poutem takřka rodinným.

Pochopitelně, že jsem již při mých prvních návštěvách tohoto města na pomezí Čech a Moravy nemohl nezaznamenat existenci místního pivovaru a piva Svitavák. Budovy člověk zahlédl z vlaku, viděli je řidiči přijíždějící od Olomouce či od Brna.


Svitavský pivovar roku 1998.

Svitavské pivo bylo tehdy (v první polovině devadesátých let) pro mne vítanou změnou ze severomoravské pivní jednotvárnosti. Zajímavá byla skutečnost, že mok z místního pivovaru ve většině hospůdek města jasně kraloval. Svitavské pivo se pilo v hostincích, svitavské pivo se kupovalo v obchodech. Logo vousatého krále jste mohli spatřit téměř na každém kroku. Byl to zvyk, ocenění chuti či cenová výhodnost ? Vyloučené bylo v onom čase nalézt ve Svitavách například pivo z nedalekého poličského pivovaru či pivo Rychtář. Mě kromě standardní světlé točené dvanáctky zaujalo i tmavé výčepní pivo. Už se nepamatuji, zda to bylo díky chuti či zajímavé červenočerné etiketě, nebo díky obojímu.

Následný vývoj pivovaru byl pro mne dosti neprůhledný a je obestřen mnohými fámami či dohady. První změnou byl asi počátek výroby značky Doktor, piva, obsahujícího bylinné extrakty Diavital a Juwim. Pivo se na počátku objevovalo jen zcela nahodile, zejména však v místním regionu, nicméně později je pivovar začal rozvážet i do sítí hypermarketů po celé ČR. Na Svitavsku si speciální pivo našlo své příznivce (mně pivo chutnalo díky své zvláštně nahořklé chuti v sudové podobě, kdy bylo točeno do 0,4 l sklenic), ale v jiných oblastech si Doktora dle mého pozorování nikdo příliš nevšímal. Bylo to neznámé pivo, z neznámého pivovaru, navíc za vyšší cenu. Malé papírové letáky, vysvětlující účinky a složení Doktora, nemohly běžného pivaře nijak motivovat k nákupu tohoto netradičního piva. Pivo se ve formě světlé desítky, dvanáctky a tmavé čtrnáctky objevovalo i v plechovkovém balení.

Druhým rysem vývoje pivovaru byla snaha za každou cenu naplňovat kapacitu pivovaru. Tak společnost přistoupila k výrobě tzv. levných piv, jež se objevovaly v maloobchodních sítích opět po celé republice. Šlo o piva jmen Gal, Rex, Šesták, Konzumák, Jednoťák apod. Pokud jsem, jako příznivce všech pivních speciálů, vznik piva Doktor uvítal, pak nástup „nízkonákladových piv“ se mi zdál být krajně podezřelým krokem.

Neklamných varováním nedobrého vývoje byl pro mne fakt, že ve svitavských hospodách se začaly objevovat masivně cizí značky piv. Že by tenkráte firma na svůj region „pod komínem“ zapomněla ? Bohužel následně jsem se kolem roku 2000 dozvídal o finančních problémech ve svitavském pivovaru a o neúspěšných snahách hledat strategického investora.

Svitavské pivo se přestalo vařit po 114 letech v květnu 2002 a během června ještě společnost rozprodala zbývající zásoby. Již během podzimu téhož roku bylo oznámeno novými majiteli objektů vybudování obchodního centra. Rychlost, s jakou byl celý areál prodán a komerčně využit (Hypernova), odpovídal lukrativnosti pozemků v centru města.





Dnešní stav.

Dnes jsou šenky města rozděleny mezi poličský, hlinecký a černohorský pivovar. Velkoznačky zde naštěstí zatím nevládnou. Po uzavření svitavského pivovaru sice havlíčkobrodský výrobce velice promptně začal region zásobovat svým Svitavákem, nicméně spotřebitelům brzy začala vadit absence výraznější chuti a i přes slibné cenové relace přestali pivo konzumovat. Tak se „licenční“ Svitavák většinou z hostinců vytratil a koupíte ho hlavně v lahvové podobě.

Na jaře 2005 zbylo jen několik chátrajících budov bývalého pivovaru, jež čekaly na komerční využití. Zbyla také, tak jako v mnoha jiných českých pivovaru prostých městech, ulice s názvem Pivovarská jako tichá vzpomínka na sedmisetletou tradici pivovarnictví ve Svitavách.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 28.11.2006 11:37 Komentovat
To se náramně hodí! Zbyněk Holan28.11.2006 11:37
Veroniko, jestli se chceš dovědět vše o instantním pivu, tak právě dnes bude na toto téma...
istantni pivo veronika27.11.2006 15:23
Potrebovala bych poradit, kde sehnat nejake informace o instantrnim pivu. Pisu referat a nedari...
Doktor Tomáš Semrád26.09.2005 06:33
Jo, jo Svitavy a jejich Doktůrek. Toho jsem si ve dvanáctkové verzi dal bohužel jen jednou za...
Mrtvé město?! Vítek03.06.2005 00:53
Nevím, kolikrát "L." navštívil/a/o město Svitavy, ale upřímně nemám rád soudy...
nejenom pivovar L.02.06.2005 10:11
Celý název společnosti byl Pivovar a sodovkárna Svitavy. Nejsem si jistý, jaké poměry byly...
škoda Doktora, škoda pivovaru weetek01.06.2005 22:12
Musím se vyznat, že mi pivo Doktor (to původní, svitavské), doopravdy chutnalo a vlastně...
trochu života do toho umírání... Martin Borský01.06.2005 20:29
Ve Svitavách po pivovaru dneska opravdu moc nezbylo (a je to škoda - Svitavák nebyl špatný,...
Jak to vidí Svitavák Vítek01.06.2005 20:21
Už 28 let žiji ve městě, kde se Bruno, Svitavák a později i Doktor (+ ty levné sračky)...
Vyhledávání