úvod
homepage

Deset piv a paví ocas vytisknout článek

Přidáno: 30. prosince 2004  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,5 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 6602x

Proč nám tak chutná alkohol? Podle Jareda Diamonda se tímto způsobem chceme předvádět :-). To samozřejmě napadlo už asi každého z nás, Diamond to však má podložené evoluční biologií. Nebo si to alespoň myslí...

V knize Třetí šimpanz, jejíž české vydání uvedlo na trh koncem letošního roku nakladatelství Paseka, se Diamond podrobně zabývá biologickými základy lidského chování. Dojde také na naši zálibu v opojných látkách všeho druhu - autor například popisuje, jak jeden jeho indonéský přítel před spaním popíjel petrolej, prý bez nějakých zdravotních následků. Kde se takové škodlivé či alespoň riskantní chování vzalo? Nejde jen o ojedinělou úchylku, na to jsou opojné látky příliš rozšířené.

Pokud zůstaneme u alkoholu, standardní výklad tvrdí, že už naši lidoopí předkové se tu a tam setkávali s nakvašeným ovocem. Po vzniku zemědělství a hustě osídlených měst pak kvašené nápoje chránily naše předky před epidemiemi. Kvašené pivo bylo přece jen potenciálně výrazně méně závadné než třeba říční voda z Eufratu či Nilu. Lidé, kterým alkohol chutnal, proto s menší pravděpodobností podléhali infekcím a předali své geny do další generace. Tímto způsobem v populaci postupně vzrůstal poměr lidí s kladným vztahem k pivu. Teprve po objevu destilovaných nápojů začal alkohol svým náruživým konzumentům ve větší míře také škodit.

Diamond ovšem kořeny naší záliby v alkoholu vidí jinak. Vychází z tzv. strategie handicapu, což je kontroverzní koncept, částí evolučních biologů přijímaných a částí naopak odmítaný. (proč tomu tak je viz např. tento článek - V případě pavího ocasu tedy páv říká samici. "Podívej se na mě, takový dlouhý mám ocas, a stejně mě dosud nezakousla žádná šelma. Jsem prostě frajer, spáři se se mnou a naše děti budou také děsně kvalitní."
No a piják piva tedy podle Diamonda signalizuje zhruba následující: "Dokážu vypít deset piv a neupadnout. To znamená, že mi skvěle fungují játra, ledviny, mozek i žaludek. Jsem prostě ztělesněním zdraví a takové by mohly být i naše děti." Samozřejmě vás ihned napadne, že realita bývá často poněkud jinde a vypitím deseti piv jen málokoho přesvědčíte, že překypujete zdravím a vitalitou. Proti Diamondově představě lze vznést i další námitky: Třeba to, že hospoda bývá prostředím převážně pánským, takže pokud by se někdo chtěl předvádět před opačným pohlavím, na místě by byl spíše jiný druh aktivit. To samo o sobě ale nemusí celou teorii ještě vyvracet. Mnohé naše evolučně výhodné vlastnosti nejsou dnes ve změněném prostředí svým nositelům ku prospěchu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání