úvod
homepage

Kam kráčíš, české pivovarnictví? Názory čtenářů. vytisknout článek

Přidáno: 7. prosince 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 3544x

Dnes vám přinášíme názory čtenářů, kterým stálo za to rozepsat se o probírané problematice trochu víc. Ještě jednou jim tímto děkujeme.

Martin Borský

Pokud se týká situace okolo vyjádření CAMRA k českému pivu, před chvílí jsem shodou okolností dočetl stranu věnovanou tomuto problému v Denících Bohemia. Musím s (nejenom)anglickými kolegy souhlasit a poděkovat jim za dobře míněné upozornění. Situace na české pivní zahrádce není věru dobrá. Myslím pro milovníka piva - konzumenta, který nedá na reklamu a nehledá pouze kvalitu, ale také chuť piva. Naproti tomu zahraniční majitelé našich pivovarských kolosů si určitě nemají moc na co stěžovat. Zvládají skvěle marketing a daří se jim tak bravurně ovládat chuťové pohárky většiny českých pivařů. Celkem logicky proto mají možnost dělat v technologii harakiri, které má za následek v lepším případě unifikaci chutě takto produkovaných europiv, v tom horším chuť mnoho nepřipomíná pivo! Každopádně je realitou, že za pivo produkované nejenom v obrovském množství, ale i ošizenou technologií (tedy skoro nejlevněji jak to jde) zaplatí reklamou omámení spotřebitelé klidně 2x tolik jako za poctivý český ležák vyrobený skutečně klasickou (tedy dražší) technologií.

Tato situace je alarmující. Nerad bych se dočkal doby, kdy bude v naší zemi v nabídce pouze "pivo" od cca pěti největších světových pivovarských molochů...!

Přeji Vám i sobě poctivé, dobré české pivo

Michal Roček

K tomu mediálnímu šumu o českém pivu. Projel jsem dost velký kus světa a skutečně si dávám tamní místní pivo, právě proto, abych mohl porovnat, jak skvělé to naše je. Je pravdou, že existují velmi dobrá, kvalitní a chutná piva. Je však pravdou, že je jich velmi málo. To samé je i s našimi pivy. Sami jako znalci víte nejlépe, že naše regionální piva jsou daleko lepší než plzeň, staropramen či budvar a sami dobře víte, proč. Proto, i když jmenovaná piva jsou velmi dobrá, nedivím se, že tomu angličanovi se zdají horší než před lety. Skutečně jsou. A za druhé, každý si hraje na svém písečku, takže on si chválí svoje, mi zase svoje. Také mi to pobouřilo, ale ať si mluví co chce, skutečnost je taková, že převážně Angličané jezdí do Prahy na české pivo, a to nejem kvůli ceně. A k tomu ještě, kdyby ochutnali takového Chodovara, Rytíře nebo Černou horu, Ferdinanda nebo i Démona, on i Platan stojí za to nebo ten strakonickej Nektar, Zlatopramen atd..., to by od nás už vůbec neodjeli. A proto, nechte je, ať si povídají.......

Petr Pavlas

Shrnutí mých dojmů z kampaně:

a) příliš jednostranně se zaměřuje na surovinovou čistotu, takže technologické prohřešky zůstávají v pozadí

b) je příliš úzce šita na míru zájmům Budvaru, což je však kontraproduktivní i z hlediska jeho zájmů

c) vůbec se nepřipomíná záhadná a do poslední chvíle utajená příprava žádosti o uznání zeměpisného označení "České pivo", která by v dané podobě v případě schválení způsobila nepředstavitelné škody a zdiskreditovala naše poctivá piva.

Kam je třeba napřít síly:

1) přepracovat žádost o označení "České pivo" a doplnit požadavky na technologickou poctivost

- nepřípustnost jiných surovin než slad,chmel,voda, a limitované množství chmel.extraktu a cukru (vše ostatní nepřipustit)

- předepsat minimální dobu zrání dle procenta původního extraktu

- za naprosto nepřípustné označit především dosycování CO2

2) změnit normu pro ležák - vrátit tomuto označení svůj původní význam ("ležák" přece nemůže být takové pivo, které vůbec nezrálo)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 08.12.2004 16:02 Komentovat
Re: Michal Ondra Koucky08.12.2004 16:02
Venuji se sice prevazne pivu, nicmene Vase prirovnani je vice nez vystizne - ale pozor! I v...
Pivo a víno Michal08.12.2004 09:28
Po týdenním sledování diskuze o českém pivu mě napadlo trochu srovnat situaci piva a vína...
Budoucnost piva Jiří Tvrz07.12.2004 22:33
Souhlasím s článkem,je v něm hodně pravdy.Přesto si ale myslím,že budocnost našeho...
Vyhledávání