úvod
homepage

Nad knihou: Pražské pivovárky a pivovary vytisknout článek

Přidáno: 8. září 2004  •  Autor: Pavel Houser
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,26 hodnotících Hodnotících: 27 počet zobrazení Zobrazeno: 6803x

Kolik si myslíte, že je v Praze pivovarů? Samozřejmě záleží na tom, zda těch současných nebo historických; ostatně, ve středověkých městech si alespoň pro vlastní potřebu vařili pivo prakticky v každém domě.

Nakonec ale můžeme najít nějakou kompromisní definici a právě o ni se pokouší Milan Polák v knize Pražské pivovary a pivovárky. Začíná asi 30stránkovým úvodem o historii pražského pivovarnictví od raného středověku do současnosti, stručně jsou popsány technologie výroby piva, zajímavostí jsou pak pivařské míry a váhy.

Pak už dojde na vlastní "atlas", respektive spíše "slovník". Autor se totiž rozhodl namísto geografického členění seřadit pivovary abecedně - od Akciového parostrojního pivovaru (Nusle) až po Zbraslavský pivovar. Pan Polák jich na asi 190 stranách celkem identifikoval 211 (alespoň pokud jsem správně počítal), vše je navíc doplněno fotografiemi budov i interiérů.

Jak se zdá, alespoň po jednom pivovaru stálo v každé pražské čtvrti (což v historických dobách byly samozřejmě spíše samostatné vesnice). Jen na Václavském náměstí se pivovárků údajně nacházelo více než 50, královský pivovar existoval ve středověku i přímo na Hradě hned za chrámem sv. Víta.

Část z oněch 211 zařízení samozřejmě spadá mezi pivovary spíše restaurační, které byly přímo spojeny s hospodou.

Zajímavý mi přišel autorův postřeh, kterým se snaží odlišit minipivovary současné a historické: "Pivo ze současných pivovárků a pivovarů je... nesrovnatelné s tehdejším pivem, častokrát řezaným patoky a výstřelky." Zatímco dnes je tedy minipivovar či restaurační pivovar vnímán především jako synonymum pro piva speciální až extravagantní, v minulosti šlo spíše o "levnou spotřebku". Pročež asi nemá smysl si minulost, kdy Praha byla pivovárky doslova poseta, jednostranně idealizovat.

Co říct ke knize dalšího? Znalce možná nadchne, je ale pravda, že cena 390 Kč poněkud omezuje počet lidí, kteří si ji zakoupí "jen tak pro zajímavost".

Zpracovaný seznam by mohl být zajímavý z hlediska jmen pivovarů, např. by stálo za to analyzovat, jak se liší tehdejší a současné názvy. Velké množství v knize popsaných pivovarů se jmenuje samozřejmě podle lokality, najdeme zde také hodně názvů odkazujících ke zvířatům (to ale platí i pro současné hospody).

A závěrečná poznámka: Pivovar U kokotů stál od středověku v Kaprově ulici a zbořen byl v roce 1905 při asanaci města.

Milan Polák: Pražské pivovárky a pivovary, Libri, Praha, 2003, http://www.libri.cz/kniha.php?kniha=190

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 08.09.2004 10:04 Komentovat
zajímavý Standa Jakoubek08.09.2004 10:04
to je zajímavý postřeh s tím, že hospodký pivovary vařily dřív patoky :-)
Vyhledávání