úvod
homepage

Třetí setkání čtenářů Světa piva vytisknout článek

Přidáno: 13. března 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 3,67 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 5311x

Máme půli března, tak to už je na čase anoncovat další setkání čtenářů u zajímavého piva. Doufáme, že i následující nabídka vás zaujme.

Sice se jedná o třetí setkání a protože je březen, vše by vlastně mělo být v pořádku. Má to ale malý háček. Následující degustační setkání čtenářů se uskuteční až v dubnu, přesněji řečeno v úterý 3.4. na obvyklém místě, tedy v Pivovarském domě v Ječné ulici v Praze. Jestli další setkání, v pořadí čtvrté, bude koncem dubna, teď ještě nevím.

Důvod k uspořádání třetího setkání „až“ v dubnu, je prozaický. Nedostatek času. Začátek března jsem strávil v lázních, druhou půlku měsíce pro změnu strávím služebně mimo republiku i kontinent. Proto volba data třetího setkání padla na začátek dubna.

Když už tedy máme vysvětleny důvody malého časového posunu, řekněme si něco o pivech, které se nám podařilo na další degustaci sehnat. Myslím, že vás nabídka znova osloví. Můžete se těšit jak na novinky na našem trhu, tak i na zahraniční speciály.

Jedním z piv, které budete moci ochutnat je novinka na trhu, které se dostalo publicity nejen na našem serveru, ale i v tisku. Ano, jedná se o pivo Pardál z nabídky Budvaru. Vše o tomto pivu sepsal Jirka Kaňa ve svém článku ( ZDE). Můžete sami ochutnat pivo, které si dělá ambice být přímou konkurencí Gambrinusu.

Zahraniční speciály budou zastoupeny dvěma pivy z Belgie. Jedná se o piva XX Bitter a Gouldenberg, které už ve svém pivovaru vaří Guido a Nino(pivovar De Ranke), dva kluci, kterým se pivo stalo více než koníčkem. Více informací vám přineseme v samostatném článku.

Další vzorek, který budete moci ochutnat je sice k dostání na našem trhu (pravda, v točené podobě ne zcela běžně), ale o kterém si myslíme, že nejspíš doposud neoslovil vaší mysl. Jedná se totiž o cider. Co to je, jak chutná, kde se s ním normálně setkáte a proč by neměl ujít vaší pozornosti, se dovíte v samostatném článku. Na naší degustaci bude k mání značka Strongbow v točené podobě.

U dalších dvou vzorků se vrátíme do naší kotliny. Jeden pochází z restauračního pivovaru, druhý byl vařen na „zakázku“. První pivo je Velikonoční 13° z pivovaru Svatý Norbert u Strahovského kláštera v Praze. Krom faktu, že se jedná o světlé pivo, které sládek Martin Matuška uvařil k příležitosti Velikonoc, by vás mohlo oslovit sdělení, že si pro tento svůj výtvor vybral slad z odrůd českého ječmene a že varný postup nebyl zcela obvyklý. Dá se říct, že se jedná o „staročeské pivo“. Druhý vzorek nám pak dodá účastníkům našich degustací ne neznámý Zbyněk Holan, který tak rád popichuje „Východní kolonie“ (dle slov Romana H.). Jak to tak vypadá, nejspíš Prahu obohatí další přírůstek do rodiny restauračních pivovarů. Ale než se tak stane, můžete ochutnat na naší degustaci druhé pivo Prahy 11. Tentokrát se jde o pivo Jihoměšťan jarní speciál - jedná se o polotmavou 13ku, kterou uvařil sládek minipivovaru Koníček Vojkovice - Mojmír Velký. Kolik bude mít přesně EPM, alkoholu a IBU se zatím neví, ale až budou informace, tak je zde doplníme.

Takže o nabízeném pivu jste se dozvěděli to nejpodstatnější. Bližší informace jak bylo uvedeno, budou ještě doplněny. Degustace samotná bude mít stejný průběh jako minule. Nejdříve řízená degustace pod vedením odborníka na slovo vzatého Ing. Jana Šuráně(cena 200 Kč), která by měla trvat cca 90 minut, následovat bude neřízené popíjení dle vašeho výběru za rozumné ceny piv.

A tak jako při předchozích dvou setkáních, pokud máte výtvory svého snažení, klidně je přineste a nechte je si je odegustovat profesionálem. Jen tak se můžete zlepšovat. Homebrewing u nás zatím nemá na růžích ustláno a proto se mu musí pomoct.

Vážení čtenáři, těšíme se na další setkání.

Přehled základních informací
Název akce: třetí setkání čtenářů a homebrewářů
Datum: 3.4.2007(úterý)
Trvání:18-22
Místo: Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze, "šalanda"
Nabízená piva:Budvar Pardál, De Ranke XX Bitter a Gouldenberg, Jihoměšťan jarní speciál, svatý Norbert velikonoční 13° světlá, cider Strongbow
Cena:degustace 200 Kč(18-19:30 hodin), volná ochutnávka(19:30-22 hodin) - cena piva rozumná
Zajímavost:setkání homebrewářů. Možnost nechat odegustovat vaše výtvory profesionálním degustátorem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 12.04.2007 17:48 Komentovat
XX Bitter Jiří Kaňa12.04.2007 17:48
Ochutnali jsme XX Bitter. Byla to síla, fakt dělá čest svému jménu! Po nalití se to...
3. setkání Petr Buriánek04.04.2007 10:47
Myslím, že 3. setkání se opět povedlo. Můj osobní vítěz byl asi De Ranke Gouldenberg....
Oprava honza13.03.2007 19:36
diky za upozorneni. Opraveno.
ano, ano Zbyněk Holan13.03.2007 13:09
...přesněji řečeno v úterý 2.4. na obvyklém místě,... ještě přesněji řečeno v...
Vyhledávání