úvod
homepage

Komentované aktuality vytisknout článek

Přidáno: 3. září 2004  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,25 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 4628x

Téměř každý den vám v rubrice "Aktuality" nabízíme všechny možné zprávy o pivu. Dnes vám přinášíme tři zprávy, které nás poslední dobou zaujaly.

Vedení Budvaru překvapil velký zájem lidí o nový tmavý ležák. Pivovar měl záměr prodat v letošním roce kolem 5 000 hl této novinky, což by proporcionálně odpovídalo prodeji tmavého piva na našem trhu. Záměr se však podařilo splnit za necelé čtyři měsíce. Opravdové letní teploty, od poloviny července do poloviny srpna, zvýšily Budvar prodej piva o 30 až 40 %. Podle vedení pivovaru ale pozdním nástupem léta ztráty na celkovém objemu prodaného piva z května letošního roku nenapraví.

Už jste konečně ochutnali černý Budvar? Pokud ano, pak jste možná méně překvapeni, než bylo údajně vedení Budvaru. Pivo je to totiž mimořádně zdařilé. Svou chutí se odlišuje od typického českého tmavého piva, zejména absencí sladkosti a výraznou hořkostí. Pochvaluje si ho i dost mých známých, kteří jinak tmavé pivo vůbec nepijí. Já sám mu dávám přednost před Budvarem světlým a řadím ho mezi svá nejoblíbenější česká tmavá piva (řekněme spolu s březnickým Heroldem a pardubickým Porterem). Pokud se tmavému pivu vyhýbáte, věřím tomu, že Budvar může váš názor na tento typ piva změnit.

S odbytem piva značky Opat, Převor či Novic jsou spokojeni majitelé pivovaru v Broumově-Olivětíně. V prvním pololetí roku 2004 totiž stoupl prodej piva v porovnání s prvními šesti měsíci roku o zhruba 20 %. V červenci letošního roku dokonce stoupl výstav meziročně o 45 %. Víc než teplejší počasí měla na nárůst prodeje skutečnost, že se firmě podařilo najít nové odběratele, jednak v Polsku, a také se pivovar uplatnil do některých obchodních řetězců (např.Převor v síti Tesco).

Ano, přiznávám se, tuhle aktualitu jsem zařadil zejména proto, že jsem velkým příznivcem olivětínského piva. Jsem tedy rád, že se mu daří. Pohled na štamgasty v některých hospodách na Broumovsku, kteří před Opatem dávali jednoznačně přednost výrazně dražšímu výčepnímu Gambrinusu, totiž příliš optimismu nedodával.

To nejlepší na konec. Následující aktualitu jsem našel na spřáteleném serveruCzech Beer Report Doufám, že to není jen další z řady podobných zpráv o rakovnickém pivovaru, které se v médiích tu a tam objevují už asi čtyři roky. Už to bylo dost únavné, dočítat se několikrát do roka, že za půl roku se v Rakovníku začne vařit pivo. Snad to tentokrát doopravdy vyjde.

Rakovnický pivovar vstal z mrtvých

Už je to více než jasné. Sedmiletý sen místních pivařů, že rakovnický pivovar vstane z mrtvých, se stane skutečností. Společnost CZECH BREWERY - RAKOVNÍK a. s., začala vařit pivo a první dvě várky jsme již viděli na vlastní oči ve spilkách. A kdyby jen to. Ochutnali jsme zkušební vzorek Bakaláře a můžeme potvrdit: Pivo je jako křen a po jeho polknutí vám vyhrknou slzy z očí. "Nebude to žádný blonďák," říkají pracovníci pivovaru. Tak totiž žertem nazývají moderní, jednofázově kvašená piva v takzvaných CK tancích. Jejichž výhoda spočívá v tom, že dokáží značně zkrátit technologické lhůty a tím podstatně zlevnit celý proces výroby, ale na druhé straně přesycují pivo kysličníkem uhličitým a způsobují jeho značně unifikovanou chuť. "My budeme vařit klasické české pivo, jaké se tu vařilo vždycky," říká hrdě rakovnický sládek Oldřich Záruba, který bezmála třicet let čerpal zkušenosti v pivovaru v Havlíčkově Brodě. "Znamená to, že pivo bude kvasit v otevřených spilkách a pak dozrávat v tancích. Rovněž suroviny budou prvotřídní, a sice slad plzeňského typu a žatecký chmel," pokračuje sládek. Dobré pivo dělá samozřejmě i dobrá voda. Podle pivovarských je i s tou všechno v nejlepším pořádku. "Rakovník leží v podstatě na velkém podzemním jezeře, kde je podle rozborů velmi kvalitní voda. Pivovar má do tohoto jezera svedeny dva vrty na její čerpání," upřesňují. A jakéže se vlastně bude vařit pivo? v uplynulém týdnu byly vyprodukovány dvě zkušební 210 hektolitrové várky světlé desítky a dvanáctky. Po vyzrání budou ke konci září obě piva v sudech nabídnuta do vybraných hospod a v lahvích i do některých obchodů na okrese. "Doufáme, že si lidé a hospodští opět najdou k rakovnickému Bakaláři cestu a konzumací budou jeho výrobu podporovat. Navíc letos uplynulo 550 let od doby, kdy se v Rakovníku začalo vařit pivo a staré rčení - jeden papež v Římě, jeden přístav v Ankoně, jedna věž v Kremoně a pivo jedině z Rakovníka, by tak po letech zase našlo své uplatnění," přejí si pivovarští. (zdroj: Raport)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 06.09.2004 07:04 Komentovat
Bakalář Roman Holoubek06.09.2004 07:04
Také já vzpomínám na krásné pivní zážitky s Bakalářem. Už se nemůžu dočkat, až...
Re: Petr Sitař05.09.2004 22:06
Budvar Černý Budvar jsem ochutnal dvakrát. Není špatné, ale zas mě tak neuchvátil....
Super! Martin Borský03.09.2004 23:17
Jirko, lepší informaci jsi na konec snad ani nemohl najít! Jsem sice rád, že Budvar uvařil...
Vyhledávání