úvod
homepage

Witbier? Pšeničné pivo! vytisknout článek

Přidáno: 27. srpna 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,47 hodnotících Hodnotících: 21 počet zobrazení Zobrazeno: 11058x

Letní piva mají přinést osvěžení. Kyselost, nežádoucí u piv typu pilsner, je vítanou charakteristikou piv pšeničných. Musí se ale jednat o nenásilné, lahodné a nevtíravé nakyslé tóny, které vám dají zapomenout na horka letních tropických večerů.

Česká republika vykazuje určité specifikum v tom, že se zde vyrábí až na výjimky jeden typ piva, někdy charakterizovaný jako pivo českého nebo plzeňského typu. Jeho hlavním reprezentantem je světlý ležák. Náš běžný konzument vyžaduje v podstatě tento typ piva a určité odchylky je ochoten připustit pouze v rámci tohoto typu. Přesto ve zdejším regionu dlouhou dobu koexistovalo s ječným pivem i pivo pšeničné, které bylo v 15 – 17 stol.převažující a české země jím byly proslulé.

Vrátíme-li se na okamžik do historie, můžeme konstatovat, že k dominanci ležáků nedošlo až po druhé světové válce, vlivem centrálně plánovaného hospodářství (jak se většina lidí domnívá), ale již dlouho před tím. Přibližně od poloviny 18. století se začíná prosazovat ječné pivo a již proslulý reformátor pivovarství F.O. Poupě říká : „Pšenici na koláče, oves pro koně, ječmen pro pivo“. Ve světě se však pšenice pro výrobu piva používá dále, např. v Belgii (Hoegaarden, Lambic), ale především v Německu (známé Weisse či Weizen).

Dnes pod pojmem pšeničné pivo typu rozumíme skupinu vzájemně příbuzných piv Weizenbier, oblíbených zejména v Bavorsku. Lze je stručně charakterizovat jako piva se silnou intenzitou vůně a chuti s převládajícím banánovým 4-vinylguajakolem, silným řízem a plností a s nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Jejich charakteristickým rysem je většinou světle žlutá barva (i když může být i polotmavá až tmavá), vysoká pěnivost a většinou zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin.

Pro výrobu pšeničného piva se používá 50 – 70 % sladované i nesladované pšenice, která však nemá pluchu jako ječmen, netvoří tedy dostatečně vysokou filtrační vrstvu ve scezovací kádi a proto je její scezování problematičtější než u ležáků. Rmutování je možné od infusního způsobu po dvojrmut, v Bavorsku převažuje jednormutový způsob. Chmelení je oproti ležákům nižšíí, cca 12 – 18 j. EBC.

Základním rozdílem ve výrobě pšeničných piv oproti ležákům je použití kvasinek svrchního kvašení, které kvasí při vyšších teplotách (13 – 25 °C) a produkují vyšší množství esterů a vyšších alkoholů. Zákvasná teplota bývá od 13 oC a maximální teplota kvašení až 25 °C. Vitální kvasinky pro další nasazení se sbírají speciálními lopatami z povrchu kvasícího mladého piva. Po prokvašení na přibližně 65 - 70 % se pivo zchladí na cca 10 °C a suduje se do ležáckého sklepa. Většinou se používá dvoufázové dokvašování kdy zpočátku piva leží asi 10 dní při 8 – 16 °C, poté se dochladí na 0 – 4 °C a leží dalších 14 dnů. Dokvašené pivo se filtruje a prodává buď jako „CRISTAL“ (filtrované) nebo jako „HEFE“ (kvasnicové) a podle toho se liší i technologický postup finalizace výroby.

V současnosti je nejrozšířenějším pšeničným pivem na našem trhu Hoegaarden, dobře dostupný díky distribučním kanálům Pivovarů Staropramen. Hoegaarden vás nejen v letním parnu příjemně osvěží, navíc vám také ukáže nový rozměr světa piva. Těm, co ho ještě neochutnali nabídne lehké, ovocné, příjemně nakyslé tóny. Tedy to,co by konzumenti u piva plzeňského typu neočekávali. Pro ochutnán stačí zajít do třeba jedné z restaurací řetězce Potrefená Husa, případně do Belgium Beer Cafe v Praze a nebo jednoduše při nákupech v super- a hypermarketech zabrousit k regálu se speciálními pivy. Cena je příznivá a chuť rozhodně stojí za vyzkoušení.

Belgické pšeničné pivo Hoegaarden
Belgické pšeničné pivo Hoegaarden

Těm, kteří dávají přednost plnějším tělu piva a přitom stále osvěžující chuti, můžeme vřele doporučit pivo Primátor Weizen. To je ten samý pivovar, který vaří dvě nejsilnější česká piva – Primátor 21° Rytířský a primátor 24° Double černý. A ti, kterým snad již nestačí chuť „normálního“ Hoegaardenu, si mohou zaletět do Bruselu na ochutnání speciálních pšeničných piv. Najdou zde spoustu dalších piv, kde jsou jednotlivé složky intenzivnější, jiné, zvláštnější, jsou to prostě piva pro znalce.

Takže až nad naší kotlinou opět udeří vedra, zbavte se starých klišé a vyzkoušejte něco nového. Nebudete zklamáni.

Hoegaarden (Belgie)– 4,9% ABV
Ve všech směrech vyrovnané pivo. Jemná typická vůně pšeničného piva se vhodně doplňuje s nevýraznou chutí. Je to standartní představitel dané pivní kategorie. Příjemný kyselý podtón. Lze doporučit i českému pivaři.
Hodnocení: 3-

Primátor Weizen (Česká republika)-5% ABV Pivo mile překvapí intezívní, velmi příjemnou vůní. Plnější tělo piva vykazuje sladší töny.
Hodnocení: 3

(Poznámka autora: Piva byla hodnocena degustační skupinou sdruženou kolem projektu Svět Piva.cz. na stupnici 1 až 9, kde 1 znamená božské pivo a 9 vady, které konzumenta mohou ohrozit na zdraví. 5 znamená pitelné pivo,které nikoho neurazí, ale ani nepřekvapí. Na druhou stranu u něj můžete vydržet celý večer.)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 23.03.2006 15:42 Komentovat
Doporučuji Lucie23.03.2006 15:42
Ačkoliv nejsem žádná pivařka, našla jsem v pivu Hoegaarden svého oblíbence. Je...
Wit,nebo Weiss? Venca20.03.2006 20:12
Pivo stejneho typu varil,mozna jeste vari pivovar Langbräu v Bavorsku.Jmenuje se...
Hoegaarden ve vymrazene sklenici David Krupa11.05.2005 13:03
Prestoze to zni skoro svatokradezne, Hoegaarden se v nekterych belgickych "cafes" podava ve...
A co Herold ? Petr Pavlas03.12.2004 10:24
Z českých výrobců pšeničného piva je třeba doplnit ještě Herold Březnice !
Vyhledávání