úvod
homepage

Dotaz do rádia Jerevan vytisknout článek

Přidáno: 29. července 2004  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,78 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 5068x

...prosím vás, bude v Moskvě pivo? Ano, v Moskvě bude pivo.
...a bude v Leningradu pivo? Samozřejmě, v Leningradu bude pivo.
...a bude pivo v Praze? Ano, výstava přijede i do Prahy!

Lehce pozměněný úspěšný dobový vtip ze sedmdesátých let již dnes, naštěstí, není aktuální.V bývalém Sovětském Svazu se chmelový nápoj chlastá jako v Praze a je ho všude dostatek.Vyjímkou není ani středoasijská Arménie.

Promluvíte-li kupř. v bývalém Pobaltí dnes rusky, může to znechutit tamější obyvatele.Arménie se však stala součástí carského Ruska již kolem roku 1828 a při krvavých útocích ze strany muslimských Turků zvolila tenkrát menší zlo. Proto dnes v nejstarší známé křesťanské zemi jejíž jazyk a písmo je staré několik tisíc let, většinou nikdo nenávist vůči někdejšímu sovětskému impériu necítí. Postleninský bordel však hluboce vsákl do struktury kulturního národa a tvoří bohužel dodnes součást každodenního arménského života.

Zatímco arménský koňak býval společně s gruzíňákem československé veřejnosti dobře známým exportním artiklem málokdo znal kvalitní arménská vína a už téměř vůbec nikdo pivo oné země. V dnešní době fungují v Arménii tři oficiální pivovary. Nejznámější Kilikia stojí hned poblíž centra hlavního města Jerevanu blízko likérky Ararat. Pivovar byl založen na sklonku života diktátora Stalina v roce 1952 a vzhledově nepůsobí příliš estetickým dojmem. Jeho pivo je však chutné a uspokojí spíše milovníka hořčích značek ( má odhadem asi 45–50 jednotek hořkosti ). Chuťově velice dobře konsonuje např. s jogurtovou polévkou „spas“ nebo s pečeným skopovým masem.


Pivo z pivovaru Kotayk již zdaleka není tak chuťově výrazné a pohybuje se spíše v teritoriu průměrné neutrality.Vedle konvenčně stupňovitých ležáků vyrábí Kotayk také patnáctku „Eribuni“, což je název někdejší starověké pevnosti v okolí Jerevanu.

Na pivo Gyumri narazíte v hlavním městě spíše náhodou, neboť je dováženo ze severu země a pivovarská provozovna byla založena poměrně nedávno.Chutí připomíná démonizovaná piva balkánská či ruská, ale s okolním prostředím bez větších problémů harmonizuje.


Pro pivaře, který zavítal do Arménie okusit co největší množství ve střední Evropě nedostupných piv je po celé zemi zřízena síť potravinových stánků a trafik, které nabízejí široký sortiment piv ruské výroby.Z mé vlastní zkušenosti stojí za ochutnání jedenáctka Solodov z Kazaně.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání