úvod
homepage

Janáček není jen vážná hudba vytisknout článek

Přidáno: 8. července 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,75 hodnotících Hodnotících: 47 počet zobrazení Zobrazeno: 4190x

Kdo zašel počátkem března do brněnského hotelu Voroněž na Kontaktní večer pivovarníků, mohl nabýt dojmu, že si spletl místo a akci. Při dekorování nejlepších světlých piv totiž zaznělo i jméno Janáček.

Nejspíš poloha tohoto moravského pivovaru v Uherském Brodě, objem produkce menšího pivovaru a zaměření na prodej kolem komína způsobují, že valná většina domácích pivařů ke své škodě nemá šanci ochutnat něco z klenotů tohoto neznámého pivovaru, který se nebojí experimentovat i s ochucenými pivy.

Historie vaření piva v královském městě Uh.Brod má dlouholetou tradici,která sahá do středověku. Z historických pramenů se dozvídáme, že i nejznámější osobnost Uherskobrodska, J.A.Komenský, který se narodil 28.3.1592, patřil do pivovarské rodiny, neboť Martin Komenský - otec J.A.Komenského, byl členem cechu pivovarníků v Uherském Brodě.

První společný pivovar, který nahradil právovárečné domy, si měšťané postavili v roce 1614 , ale již v roce 1643 byl zničen za třicetileté války švédskými vojsky. Druhý pivovar byl postaven v roce 1652. Původně městský pivovar byl později odkoupen rodinou Kauniců. Od roku 1848 byl tento pivovar pronajímán.

Jedním z posledních nájemců panského pivovaru byl český sládek František Bedřich Janáček (1845 - 1925). Pro neshody s majitelem panského pivovaru se rozhodl postavit si vlastní pivovar, s jehož stavbu započal v roce 1894 a dokončil ji v roce 1895.

F.B.Janáček svou iniciativou pozvedl pivovar mezi přední závody tohoto druhu u nás. Pivovar již v předválečné době byl znám svými exportními dodávkami zejména do jihovýchodní Evropy a poznenáhlu zatlačoval všechny zastaralé pivovary v okolí, včetně panského pivovaru ve městě. V roce 1914 se stává společníkem F.B.Janáčka jeho syn Jaromír Janáček (1894 - 1951), který v roce 1921 přebírá vedení rodinného podniku.

Jaromír Janáček zvelebuje rodinný pivovar až do znárodnění v roce 1948. V období mezi dvěma válkami patří Janáčkův uherskobrodský pivovar mezi nejmodernější ve střední Evropě. Na věhlasnou pověst uherskobrodského piva navazuje v současnosti sortiment piv pod značkou Janáček.

V roce 1993 byla ukončena výstavba a rekonstrukce celého pivovaru, která přiřadila pivovar JANÁČEK opět mezi nejmodernější svého druhu. Byla do provozu spuštěna nová, plně automatizovaná varna a stáčecí linka na nerezové KEG sudy, čímž se opět zvýšila kvalita piva i kapacita pivovaru. Stávající výstav pivovaru je nyní kolem 60 tisíc hektolitrů za rok.

Sortiment piv vyráběný v součastné době v pivovaru Janáček:

DDP 3,6 - světlé výčepní pivo
Olšavan - světlé výčepní pivo
PRIMA 10° - světlé výčepní pivo
TMAVÉ 10° - tmavé pivo
Kvasnicové - světlé kvasnicové
PATRIOT 11° - světlé výčepní pivo
EXTRA 12° - světlý ležák
Comenius Sp. 14° - speciální světlé pivo
CALIBER - nealkoholické pivo
BEERBERRY - ochucené pivo v šesti příchutích
- tmavé - COLA
- světlé - MALINA, VIŠEŇ, CITRON, BYLINY, ZÁZVOR

Ke speciálním příležitostem Pivovar Janáček vaří speciální piva Vánoční a Velikonoční -polotmavé 14°.

Hodnocení piv:

Patriot 11° ( 4,6% alkoholu )
mezi výrazné klady patří plnost, která spíše odpovídá ležákům. Velmi slabá oxidační vůně byla dozajista způsobena datem degustace po garantované době trvanlivosti ( po stočení piva by určitě nebyla detekovatelná). Dále pak je to velmi slabá ovocná vůně. Nicméně toto pivo přímo vybízí k dalšímu (dalšímu a dalšímu) napití.
Celkové hodnocení: 2-

Extra 12°(světlý ležák, 5%)
Vyšší extrakt způsobuje lehce karamelovou příchuť. Dá se vystopovat velmi slabý diacetyl (velice slabě máslová složka) ve vůni.
Celkové hodnocení: 4

Prima 10°( světlé výčepní pivo, 4,1%)
Ve vůni nalezneme slabě ovocnou a kvasničnou složku. Hořkost a plnost odpovídá stupňovitosti piva
Celkové hodnocení: 3-

Speciál 14°
Ve vůni lehce ovocná a lehce i máselná složka. Sladkost a plnost je senzoricky příjemně vnímána. Je chuťově příznivější, než by se očekávalo u vícestupňových piv.
Celkové hodnocení : 3-

Hodnocení piv provedla profesionální skupina degustátorů sdružená kolem projektu Svět Piva.cz. Piva byla hodnocena podle běžně užívané stupnice 1-9, kde nejnižší známka znamená nejlepší celkový dojem. Čím vyšší hodnocení, tím hůře.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 06.08.2004 14:45 Komentovat
V U. Hradišti a v Havířově richard06.08.2004 14:45
Na letní filmové škole jsem jako každý rok navštívil restauraci Koruna a jaké bylo mé...
Další tip na Janáčka Tom19.07.2004 12:26
Skvěle ošetřeného Janáčka, lze ochutnat rovněž v brněnské městské části Líšeň, v...
Vyzva Brnakum na clanek:) Honza09.07.2004 11:04
Zdravim vsechny brnenske pivare:) Nechcete nekdo z vas, kdo tu hospodu ( i jine) znate, nam...
Janáček v Brně Tchoř09.07.2004 10:13
Kdo si chce na Janáčkovi opravdu pošmáknout, nechť navštíví hospůdku U rytířů v...
Vyhledávání