úvod
homepage

Odrůdy chmele pěstované v České republice vytisknout článek

Přidáno: 4. června 2004  •  Autor: Zdeněk Rosa
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,4 hodnotících Hodnotících: 25 počet zobrazení Zobrazeno: 6378x

České země jsou proslulé pěstováním kvalitního chmele již více jak 1000 let.



Původně byl chmel pěstován rozptýleně na malých plochách v zahradách po celém historickém území, poblíže místa využití tj. měst,pivovarů klášterů atd.

Vlivem půdních a klimatických podmínek vyvíjel hospodářský typ aromatického chmele známý pod názvem " český chmelů". Postupný převod do polní kultury a selektivní tlak přírodních podmínek vedl ke vzniku specializovaných pěstitelských oblastí, které jsou žatecká, úštěcká a tršická na Moravě. Chmel pěstovaný v České republice je z hlediska genetického jemný poloraný červeňák s ušlechtilou stavbou hlávek a vyniká jemnou chmelovou vůní a složením aromatických látek důležitých pro výrobu kvalitních piv. Tento chmel po hospodářské stránce je jednotný a je obchodníkům a pivovarníkům znám jako "žatecký chmel".

V průběhu vývoje bylo prováděno soustavné šlechtění chmele, přičemž pro české chmelařství jsou zásadní výsledky práce Dr. Karla Osvalda, které tvoří základní složku plodných porostů ve všech pěstitelských oblastech. Odrůda žatecký poloraný červeňák je v současnosti tvořena klony: Osvaldův klon 31, 72, 114 v klasické a ozdravené formě, dále Lučan, Blato, Siřem, Zlatan, Blšanka a Podlešák.

Genetická jednotnost celé skupiny je základem minimální odlišnosti charakteristických znaků. Chmelové keře jsou pravidelného válcovitého tvaru, réva o síle 10 - 12 mm je zelenočervená. Hlávky pravidelné stavby jsou středně velké a vejčitého tvaru. Proti houbové chorobě peronospora chmelová středně odolné a rovněž proti padlí chmelovému jsou odolné výnos 1,0 - 1,5 t.ha- 1 suchého chmele, při obsahu 3,5 - 6,0 % alfa hořkých kyselin a 4,5 - 8,0 % beta frakce. Výrazným znakem je vyrovnaná pravá jemná a ušlechtilá chmelová vůně, která je dána jedinečným složením pivovarnicky cenných látek.

V posledních letech době jsou pro potřeby pivovarů také pěstovány nové hybridní odrůdy Bor, Sládek Premiant a Agnus. Představují kvalitativně nové odrůdy chmele s vysokým obsahem hořkých látek požadované pivovarnickým průmyslem pro první a druhé dávkování při výrobě piva, kdy je z technologického hlediska nutné použít chmel s vysokým obsahem hořkých látek.

Sládek představuje aromatický typ chmele s obsahem alfa hořkých kyselin 4,0 - 8,0 % a obsahem Beta frakce 3,5 - 8,0 %. Odrůda byly registrována byla v roce 1994 a dosahuje výnos 2,0 - 3,0 t.ha- 1.

Bor byl registrován v roce 1994 a je představitelem typu hořkých odrůd určených pro dvojí použití (dual purpose). Dosahuje obsahu alfa hořkých kyselin 6,5 - 11 % s beta frakcí 3,5 - 6,0 % a výnosu 2,0 - 2,5 t.ha- 1.

Premiant byl rovněž registrován v roce 1994 a je typem chmele pro dvojí použití. Obsah alfa hořkých kyselin je 7,0 - 11,0 % s beta frakcí 3,5 - 6,0 % a dosahuje výnos 2,0 - 3,0 t.ha- 1.

Agnus je poslední odrůda, registrovaná v roce 2001. Představuje první českou odrůdu vysokoobsažného typu. To dokládá obsah alfa hořkých kyselin, který dosahuje 11,0 - 15,0 % s beta frakcí 5,0 -8,0 %. Je dosahován výnos 2,0 - 2,5 t.ha- 1.

Ing. Petr Svoboda, CSc.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 11.06.2004 10:23 Komentovat
Slad za clanek honza11.06.2004 10:23
Jinak mame domluveno s dvema mensima sladovnama, ze by nam venovali trochu sladu. Vymenim ho za...
Trocha chmele honza10.06.2004 12:33
Ze Svazu pestitelu chmele mi prisla nasledujici odpoved: "Male davky chmele se obecne...
Dotaz Roman07.06.2004 20:23
Cau, chtel bych doma zkusit uvarit pivo... potreboval bych vedet, kde muzu sehnat slechteny chmel...
To je dobře - ale jak vaří naše pivovary? Roman Holoubek07.06.2004 07:24
To je dobře, že se objevují tyto články. Jen houšť, také bych chtěl vědět více o...
díky za zajímavý článek weetek04.06.2004 14:23
Jsem moc rád, že se tu objevují i články, které se týkají samotného procesu výroby piva...
Vyhledávání