úvod
homepage

Rychlé a levné pohoštění vytisknout článek

Přidáno: 10. prosince 2002  •  Autor: Radka Řehánková
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,34 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 10646x

Máte málo času, pospícháte, a přesto chcete připravit něco dobrého a zajímavého pro své přátele, ale nechcete dělat tradiční chlebíčky? Překvapte je… Možná vám nyní poradíme. Jistě se budete k těmto receptům rádi vracet pro jejich jednoduchost, rychlost,

ŘÍZEK PIVOVARSKÉHO ŠTAMGASTA

Ingredience:
4 silnější plátky nivy
8 plátků šunky
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
0,1 l světlého piva
tuk
8 plátků veky
1 lžíce bylinkového másla

Do dvou plátků šunky zabalíme plátek nivy, dobře namočíme do těstíčka připraveného z rozšlehaných vajec, piva a mouky . Rychle osmažíme z obou stran v rozpáleném tuku. Plátky veky potřeme bylinkovým máslem a v troubě zapečeme. Podáváme teplé k „řízku“.

BUŘTY PARŤÁKA EGONA

Ingredience:
12 špekáčků
2 menší cibule
12 podlouhlých feferonek
1 kečup
1 láhev černého piva
strouhaný křen

Špekáčky podélně rozřízneme do poloviny. Vnitřek naplníme kolečkem cibule a feferonkou. Takto naplněné buřty naskládáme co nejtěsněji do vhodné nádoby, zalijeme kečupem a pivem a zahříváme na ohni velmi zvolna 20-30 minut, až se vytvoří hustá lesklá omáčka. Podáváme se strouhaným křenem a chlebem. Zvolna zapíjíme vychlazeným zlatavým mokem.

ŠPEKÁČKY NA PIVĚ
obdoba předešlého receptu, ale také stojí zato vyzkoušet…

Ingredience:
500g špekáčků
3 cibule
150g anglické slaniny
5 sladkokyselých okurek
2 lžíce oleje
špetka ostré papriky
0,2 l kečupu
1/2 l černého piva

Špekáčky podélně nařízneme do tří čtvrtin, rozevřeme a naplníme dílkem cibule, řezem okurky a plátkem slaniny. Pekáček nebo zapékací misku vymastíme olejem. Přidáme velmi jemně nakrájenou zbylou cibuli, na ni položíme špekáčky, posypeme je trochou pálivé papriky a vložíme do předehřáté trouby. Krátce zapečeme, aby se cibule nespálila.
Pak špekáčky podlijeme kečupem a pivem a vrátíme zpět do trouby. Dusíme při střední teplotě ještě asi 1 hod., až se z výpeku, piva a kečupu vytvoří hustá pikantní omáčka.
Podáváme s čerstvým černým chlebem nebo pečivem.

DOMÁCÍ KLOBÁSKY

Ingredience:
300 g vepřové krkovice
300 g hovězí roštěné
100 g bagety
2 m vepřového střívka
0,3 l piva
100 g hořčice
100 g křenu, tymián, česnek, ml.kmín, sůl, pepř

Připravené maso nakrájíme na drobné kousky. Přidáme bagetu namočenou v pivu,utřený česnek a vše dobře promícháme. Střívka namočíme pod tekoucí vodou, obrátíme naruby a plníme asi 10cm dlouhé klobásky. Ty pak opékáme při teplotě 200°C asi 20 minut. (Můžeme také využít při letním grilování v krbu nebo udírně.) Podáváme s tmavým pečivem, křenem a hořčicí.
TIP: Připravená směs masa by se měla nechat odležet alespoň 1 den. Výborně chutná k pivu !!!

UZENKY V PIVNÍM TĚSTÍČKU

Ingredience:
400 g uzenek
1 vejce
120 g hladké mouky
0,1 l světlého piva
sůl, olej na smažení

Z mouky, vejce a piva připravíme hustší těstíčko, které nepatrně osolíme. V něm pak namáčíme uzenky, které oloupeme a podélně je překrojíme na poloviny. Smažíme na rozehřátém oleji.
Podávat můžeme s bramborovou kaší jako hlavní jídlo, nebo jen tak samotné se zeleninovým salátem a samozřejmě zapíjíme pivem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 12.12.2002 19:02 Komentovat
Pro nezasvěcené Romana12.12.2002 19:02
Pro nezasvěcené, kteří tak často nestojí u kuchyňské linky: Omega je ztužený tuk:-)
štrůdl pepicek11.12.2002 22:45
to vypadá zajímavě, co je to ta Omega?
Pivní Štrůdl Romana11.12.2002 19:17
To jsou vážně zajímavé "rychlovky". Určitě je vyzkouším... Přidám Vám taky jeden...
Vyhledávání