úvod
homepage

Sklárna a minipivovar s restaurací Novosad a syn, Harrachov vytisknout článek

Přidáno: 10. ledna 2007  •  Autor: Martin Charvát
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 5837x

Vánoční prázdniny jmse strávili v Harrachově. Sněhu moc nebylo. Chodili jsme na výlety. A na jeden výlet jsme opravdu nemuseli daleko. Minipivovar s restaurací Novosad a syn byl asi tak sto metrů od nás.

Vánoční prázdniny jmse strávili s několika spřátelenými rodinami v Harrachově. Sněhu moc nebylo, takže lyžovala pouze malá dcera na cvičné louce. My ostatní jsme chodili na výlety. A na jeden výlet jsme opravdu nemuseli daleko. Minipivovar s restaurací Novosad a syn byl asi tak sto metrů od nás.

Již v předešlých letech jsme tam občas zašli na oběd či na večeři, tentokrát jsme zavítali i na exkurzi. Exkurze je především po sklárně, ale týká se i pivovárku.

Minipivovar s restaurací byl postaven v roce 2002 přímo v areálu sklárny a sousedí s hlavní hutní halou sklárny. Z restaurace je tak možné sledovat prosklenou stěnou výrobu skla. Je také možné jít z restaurace do hutní haly na ochoz nad pecemi, rozpálenými do červena.

V restauraci je umístěna varna. K výrobě piva se používá mimo jiné voda z vlastní asi sto let staré studny. Proces pak pokračuje o patro níž v pivovarnickém sklepě kvašením a zráním. Tam je možno nahlédnout pouze přes sklo z hutní haly. Vyrábí se zde dva druhy světlého piva - osmička Huťské výčepní, dvanáctka ležák František (podle majitele) - a černá dvanáctka Čerťák. Ovšem o Vánocích navařili ještě Vánoční special, patnáctku granátové barvy a lahodné chuti. Speciály vaří i při dalších příležitostech. Osmičku jsem neochutnal, z pochopitelných důvodů jsem se věnoval především speciálu. Ale i dvanáctku jsem si dal. Oboje za příjemných 25,- Kč. V restauraci i dobře vaří. Též je možno zakoupit sebou Františka v ručně foukané lahvi (bratru za 300 Kč – jedná se spíše o suvenýr), ale především třílitrového Františka v plastovém kanystříku, kdy půl litru vyjde na dvacet korun.

To je snad jediná piha na kráse. Chápu, že plastový kanystřík je praktický na přepravu, chápu, že takové pivo je určeno k rychlé spotřebě (což je na obalu výslovně uvedeno), ale přeci jen plast pivaře poněkud odrazuje. Nicméně jsme si kanystříky pravidelně na večer kupovali a vždy je velmi rychle spotřebovali :). Další drobnou vadou byly naprosto příšerné hudební produkce kytaristy a klávesisty, které se odehrávaly v restauraci vždy po desáté večer. Vzhledem k našim menším dětem jsme takovou produkci zachytili jen jednou, ovšem zatímco my jsme nebyli právě nadšeni, děti vesele poskakovaly do rytmu. Restaurace je naštěstí členěna tak, že v některých částech produkce neobtěžuje a kromě toho nepředpokládám, že by se odehrávala i mimo sezónu. Jinak mohu návštěvu tohoto příjemného pivovárku jen doporučit.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 22 komentářů, poslední komentář: 07.09.2007 13:46 Komentovat
Krádeže skla Roman Holoubek07.09.2007 13:46
Sám jako sběratel, chápu postoj jiných sběratelů v jiných oborech. Ale už nechápu, proč...
krádeže MirEgg07.09.2007 13:42
Někdy před rokem o tom byla reportáž na Nově. U východu bezpečnostní rámy jako v...
Odpověď Honzovi Tomáš Semrád07.09.2007 13:20
Ano, tak nějak jak to tady popsal Jiří Jobánek, to bylo.
brno- krádeže- půllitry Jiří.J07.09.2007 12:55
Honzo, tohle zařízení má jedna dosti stupidní pivnice v Brně, jmenuje se Středověká...
Kradeze skla honza07.09.2007 12:06
Sakrys, Bona jeste nemam:)... Jen mi prijde divny, ze mel dat do dveri neviditelnou ctecku...
PI Chody07.09.2007 11:46
Tak to je dobře, že sklo od BONu už mám ....
To je super nápad Roman Holoubek07.09.2007 09:42
Tome, to je skvělé, zkusím se po tom principu pohlédnout. Jen jestli náklady až moc...
proti krádežím skla Tomáš Semrád06.09.2007 10:48
Krádežím pivního skla se dá zamezit i tak jak to udělala jedna brněnská hospůdka. Do...
Vyhledávání