úvod
homepage

Technologie kvašení v CKT vytisknout článek

Přidáno: 30. listopadu 2001  •  Autor: VÚPS
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,75 hodnotících Hodnotících: 12 počet zobrazení Zobrazeno: 5985x

Moderním postupem kvašení a dokvašování je technologie cylindro-konických tanků. Jedná se o velké válcové nádoby s konickým dnem, ve kterých může probíhat jak hlavní kvašení tak i dokvašování piva. Ve velkých pivovarech tyto nádoby mohou mít objem až něko

Při využívání CKT jsou známi dvě základní technologie. Jednofázová kdy hlavní kvašení a dokvašování probíhá ve stejné nádobě a dvoufázová, kdy je pivo mezi hlavním kvašením a dokvašováním přečerpáváno z jedné nádoby do druhé (může u nich být odlišná konstrukce, nebo mohou být využívány ležácké tanky z klasické technologie).

Výhodou technologie CKT je intenzivnější tedy kratší technologie kvašení a dokvašování, dále nižší výtraty piva, a lepší možnos automatizace výroby.

Zkrácení technologie hlavního kvašení je dáno například i tím, že při hlavním kvašení je možno udržovat částečný tlak v tancích, lepší a přesnější regulaci chlazení, neboť tanky mají několik na sobě nezávislých chladících zon, rychlejší průběh zchlazování piva mezi hlavním kvašením a dokvašováním. To vede ke zkrácení doby hlavního kvašení a dokvašování z původních 2 + 8 týdnů při klasické technologii na cca. 1 měsíc.

Po skončeném hlavním kvašení není pivo přečerpáváno do jiné nádoby, ale jsou pozvolna odpuštěny kvasnice. Tato technologická operace se nazývá odstřel kvasnic.

Ukončení zrání piva v CK tancích je hodnoceno stejně jako při klasické technologii, tedy chuťovou a analytickou kontrolou piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání