V temném stylu I.
Hodnocení: 1 Hodnotících: 6 Zobrazeno: 7454x
Hořkou čokoládou mezi německými pivy lze směle nazvat styl piva Schwarzbier. Nejedná se o klasické tmavé pivo reprezentované především mnichovským tmavým ležákem, nýbrž o svébytný regionální produkt.
Tento styl piva je spojen převážně se spolkovými zeměmi bývalé DDR. Po roce 1990 zažívá právě v těchto oblastech jakousi renesanci a začíná se vařit v téměř každém pivovaru.
Zajímavostí je jistě i fakt, že typ Schwarzbier se od konce 19. století vyrábí dokonce i v Japonsku a je zde dodnes očividně velmi populární. Proč je tomu tak, se můžeme pouze dohadovat. První pivovar v Japonsku byl založen Američany v r. 1869 a rok na to se vydává skupina japonských vědců studovat fermentační procesy do Bavorska. Je celkem pravděpodobné, že se mohli inspirovat pivy v Kulmbachu a Mnichově, kde se v té době vařily velmi tmavé ležáky. Tvůrci jiné teorie se domnívají, že výrobu piva Schwrzbier v Japonsku lze přičíst přítomnosti německých sládků, kteří zde působili v pivovarech jako poradci v období na přelomu 19 a 20 století. První doklad o tmavém ležáku vařeném v zemi vycházejícího slunce máme z roku 1892. Téměř každý z velkých japonských pivovarů jako jsou např. Asahi, Suntory, Sapporo nebo Kirin nabízí ve svém sortimentu tento tmavý druh piva, který se zde nazývá Black Beer.
U nás se tomuto stylu nejvíce přibližoval skvělý tmavý domažlický Purkmistr, jehož výroba byla ukončena v r. 1996. Po uzavření domažlického pivovaru začal vařit tmavý ležák ve stylu Schwarzbier pivovar Gambrinus. I přes negativní hodnocení piva G, se v tomto případě jednalo o přímo učebnicovou ukázku daného stylu. Bohužel se toto výborné tmavé pivo již nevyrábí, takže si se slzou v oku můžeme na naší pivní mapě udělat další pomyslný křížek.
Z gastronomického hlediska je pivo typu Schwarzbier dokonalým partnerem k méně sladkým, výrazně čokoládovým zákuskům jako je sachr, nebo přímo k čokoládě.
Tento styl piva se obvykle podává v elegantní sklenici na stopce objemu 0,3l.
PIVNÍ ZNAČKY:
Průkopníkem a popularizátorem tohoto stylu je bezesporu pivovar Köstritzer Schwarzbierbrauerei v Bad Köstritz ve spolkové zemi Durynsko. Před rokem 1990 se v NDR stejně jako u nás tmavé pivo vařilo minimálně, pouze pokud byly volné kapacity. Tento pivovar však byl světlou výjimkou a své černé vařil po celou dobu minulého režimu. V současnosti je dokonce největším producentem tmavého piva v celém Německu! Za rok se zde z celkového výstavu 900 000hl uvaří více než polovinu piva značky KÖSTRITZER- Schwarzbier (EPM 11,4%, 4,8% obj. alk.), vynikající a věhlasné ukázky daného stylu. Toto pivo je v chuti je zpočátku smetanové, hladké a lehce po paprice. Postupně se dále rozvíjí typická suchá pražená chuť po hořké čokoládě a lehké náznaky po fících. Doznívání je výrazně pražené a v závěru chmelově suché. Toto skvělé pivo je velmi komplexní. Pivovar datuje svoji historii od r. 1543 avšak dnešní, nádherná, cihlová, budova pivovaru je z roku 1907. Původně se v městečku Bad Köstritz vařilo tmavé pivo na bázi svrchního kvašení.
Od roku 1878 se však již bezpečně užívá spodní fermentace. S tmavým pivem z Bad Köstritz je spojena i osoba německého básníka a filosofa J. W. Goetha. Toto původně lázeňské městečko, čítající dnes na 4000 obyvatel, se mu stalo domovem, když těžce onemocněl. A zda mu chutnalo i místní pivo? Na to naleznete snadno odpověď. Jeho přítel v jednom z dopisů popisuje Goethův stav takto: "Nic nejí, ale naštěstí máme Köstritzské pivo". Goethe se ostatně piva nikdy neodříkal a byl jeho pravidelným konzumentem. Musíme si však uvědomit, že v jeho době bylo naprosto normální pít místo vody pivo a víno. Důvodem bylo vysoké riziko cholerové a tyfové nákazy ze znečištěných vodních zdrojů.
Zajímavý je rovněž osud piva Köstritzer- Schwarzbier po roce 1990. V padesátých letech minulého století se toto pivo vařilo vcelku nepravidelně a to ještě pouze v sudové variantě.
Tmavé pivo se mohlo vařit jen za situace, kdy byl splněn plán a region byl zásoben světlým pivem. Vedení pivovaru bylo naštěstí dosti schopné a plán vždy plnilo, takže tmavé bylo na trhu téměř celoročně.
Když se později objevilo na trhu v lahvích bylo to dokonce ve dvou variantách. První ve stupňovitosti 12% EMP, se vyrábělo ze dvou druhů sladů (80% mnichovského a 20% praženého). Obj. alk. byl 3,5%. Barva 100 EBC, hořkost 40 BE. Pamětníci udávají, že mělo mírně olejovou konzistenci a hlubokou černou barvu. Druhá verze se doslazovala bílým cukrem a v důsledku toho pak pivo dosahovalo 14% EPM. Netřeba říkat, že pivo bylo velmi sladké. Tato varianta byla navíc pasterována. Po sjednocení Německa v r. 1992 však bylo nutné, vzhledem k zákonu o čistotě piva (Reinheitsgebot 1516) cukr z technologie vypustit a vytvořit pouze jednu kompromisní variantu. Prvním pokusem bylo pivo o stupňovitosti 12,5% EPM a obj. alk 3,5%. Barva 90 EBC. Vařilo se z 50% světlého sladu z Erfurtu, 43% sladu mnichovského a 7% sladu praženého (oba z Bambergu). Užívá se chmele z Hallertau. Přestože mělo patřičný charakter hořké čokolády, bylo málo tělnaté a mělo málo pražený charakter. Tudíž se přistoupilo k další změně (lehké snížení EPM a vyšší prokvašení), jejímž výsledkem je současný produkt. A ten je věru vynikající!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |