úvod
homepage

Malá piva v pražských minipivovarech I. vytisknout článek

Přidáno: 27. června 2007  •  Autor: Tomáš Maier
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 14576x

Jednou jsem takhle seděl u piva s mým kamarádem a kolegou z práce, který rovněž holduje tomuto moku nejen jako spotřebitel a říkali jsme si, že se nám minipivovary v matičce stověžaté docela úspěšně rozrůstají až na současných sedm a že by tudíž neškodilo

Při volbě trasy jsme vycházeli ze dvou skutečností. Jednak bylo jasné, že pivovary U Fleků, U Medvídků, Novoměstský a Pivovarský dům se musí navštívit po sobě vzhledem k jejich blízkému umístění a také bylo zřejmé, že zakončení celé túry musí být v Pivovarském domě, protože šíře zde nabízených piv je takřka likvidační.

Vzhledem k tomu, že pracuji na České zemědělské univerzitě a že tamní Výukový a výzkumný pivovar Suchdolský Jeník je nejvzdálenější pivovar z centra, tak jsme začali právě tam. O pivovaru se již dále rozepisovat nebudu, neb jsem o něm zde již referoval zhruba před rokem. Na koštování tohoto moku jsme zašli to zdejší restaurace nazvané stylově Na Farmě, kde mimo značné části produkce Plzeňského Prazdroje nabízejí na soutoči právě toto pivo, bohužel ale jen světlé. Tmavé se točí naprosto výjimečně. Podle názorů účastníků této expedice (aktuálně 9 členů, z toho jeden zahraniční kolega z partnerské Slovenské poľnohospodárské univerzity v Nitre) se jednalo o nejlepší ležák českého typu (pánové Žalio a Jobánek prominou), který jsme ten den pili, zrovna jsme narazili na velmi povedenou várku; přece jen v případě minipivovarů nelze v žádném případě hovořit o „standardizaci“.

Další naší zastávkou byl pivovar Svatý Norbert na Strahově. To už nás ale tři jedinci opustili, ne že by s nimi ono malé pivo natolik zamávalo, ale na rozdíl od nás ostatních museli za jinými (bezesporu méně příjemnými) povinnostmi. Vzhledem k tomu, že bylo hezké počasí, tak jsme se uvelebili venku. Začali jsme pšeničným pivem a nutno dodat, že zdejšímu sládkovi panu Martinu Matuškovi plným právem náleží titul Sládek roku 2006 udělený Sdružením přátel piva. Jeho pšeničné pivo je naprosto srovnatelné s těmi nejlepšími bavorskými či rakouskými pšeničnými pivy. Je dobře, že se k nám tento u nás již takřka zapomenutý pivní styl pomalu ale jistě vrací. Dále jsme pokračovali jantarovým a tmavým ležákem, které rovněž dělají dobré jméno zdejšímu pivovaru. Když už jsme měli takřka dopito, tak jsme se dali do řeči s tamním provozním a ten nás provedl celým pivovarem, což byl velmi nevšední zážitek. Skoro jsem zalitoval, že nemám tu čest zde pod panem Matuškou sloužit.



Pšeničné pivo ve Strahovském pivovaru nemělo chybu Foto: Marek Dvořák

Opět následoval přesun, tentokráte k panu Richterovi (a jeho ženě) na Bulovku(Richterpub). Jinak velmi ochotná slečna servírka (kvalita obsluhy zde jednoznačně byla nejlepší ze všech navštívených podniků) nám ale uštědřila první podpásovou – nevedou zde malá piva, což mě nikdy předtím nenapadlo. Na čepu měli aktuálně pšeničné, světlé a černé pivo. Přiznám se, že nejenom mně zdejší pšeničné pivo přišlo velmi hutné, kvalita ostatních piv byla spíše průměrná. Rovněž jsme si řekli, že by nebylo od věci něco pojíst a tak jsme se pěkně nadlábli; jídlu nebylo co vytknout a já ve víře, že dnešní den je výhradně o pivu, jsem vše zakončil pivní zmrzlinou, která byla samozřejmě vynikající. Nicméně nebyl to úplně šťastný nápad, nakonec jsem ale vše rozdýchal. Škoda jen, že nebyl přítomen pan Richter, určitě by nás ochotně provedl.

Tomáš Maier, Sdružení přátel piva

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 20.02.2008 22:57 Komentovat
Svatý Norbert ze Strahova Tomáš Semrád20.02.2008 22:57
Tak jsem včera po dlouhé době navštívil u nás v Brně obchod s klášterními produkty na...
Tour de Bier Tomáš Kroupa02.07.2007 13:14
Tak přesně tak jsme to za studentských let zvali my... :-) A na léto jsme přemýšleli kam...
Tour de (France) Petr Machacek01.07.2007 09:58
Dobry den, to muselo byt krasne. Delali jsme to nekolikrat pod nazvem Tour de Pajzl (nikoli vsak...
to Honza Gigi30.06.2007 01:05
V Seattlu je v soucasne dobe 21 pivovaru, plus v blizkem okoli (do 20 mil) dalsich 15.
malé pivo u Richterů pavel hrabina27.06.2007 10:53
I Richterů se koupit malé pivo dá , ovšem pouze světlý ležák. Vše ostatní se čepuje...
Túra pozpátku Tomáš Maier27.06.2007 10:16
Weetku, nezoufej, kamarád navrhoval to zkusit zopakovat pozpátku :-).
Seattle Tomáš Maier27.06.2007 10:10
Honzo, Ty mi teda přeješ věci. :-) Přiznám se, že těch dvacet (povětšinou malých) piv...
to Weetek Luděk27.06.2007 10:08
Noticku o plánovaném pražském minipivovaru U Valšů v Betlémské 5 jsem dal na Chodyho...
Vyhledávání