úvod
homepage

Konec pivovarských slavností? vytisknout článek

Přidáno: 29. června 2006  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,7 hodnotících Hodnotících: 13 počet zobrazení Zobrazeno: 6357x

Budou-li „protialkoholoví aktivisté“ tvrdí a důslední, můžeme se dočkat zajímavých posunů ve vnímání propagace piva.

Poměrně vášnivou diskusi vyprovokovala pokuta udělená protivínskému pivovaru za soutěž „Propij se do pivovaru“. Byla tato pokuta spíše ojedinělou záležitostí, nebo se jedná o první viditelnější, neboť široce medializovaný, úspěch hnutí Kontext v jeho tažení proti tzv. alkokracii? Zatím se zdá, že se Kontext skutečně s vervou pustil do aktivit i mimo Brno. Po poukázání na nepochybný úlet pivovaru Platan se pustil i do strakonického pivovaru, konkrétně jeho Pivní pouti, pořádané 24.6. Co strakonickým vytýká?

„V letáku zvoucím na akci pivovar láká na dětské soutěže či zápis do Guinessovy knihy rekordů v největším počtu dětí na skluzavce. Výrobci alkoholu každopádně zaměřují své aktivity na nezletilé osoby zcela vědomě a úmyslně, neboť velmi dobře vědí, že nejlepší reklamou je, když děti vidí popíjet svůj největší vzor - rodiče,“(MF DNES, 24.6.)

Možná jsem naivní, ale nenapadlo by mě podezírat strakonický pivovar z takového kolosálního spiknutí. Ani kupříkladu Den Kozla, kde bylo hodně dětí a různých atrakcí pro ně, na mě nepůsobil jako zaměřený na děti. Spíš jako rodinná pouť, kde si každý přijde na své. Ale nejsem psycholog a možná se hluboce mýlím.

Nicméně nad argumentací dětmi nelze jen tak mávnout rukou. Pro děti asi skutečně není nejlepší, pokud se pohybují v prostředí plném lidí popíjejících pivo. Já osobně bych své (zatím neexistující) potomstvo na podobné akce asi nebral.

To však není jediný argument Kontextu proti strakonické Pivní pouti. Cituji opět MF DNES z 24.6.: Sdružení Kontext z Brna vadí i závod nejrůznějších plavidel zvaný neckiáda. Tvrdí, že reklama nesmí spojovat spotřebu alkoholu se zvýšenými výkony. „Je nevhodné a nebezpečné spojovat reklamu na pivo s vodáckými závody, když každoročně dochází k utonutí podnapilých vodáků,“ řekl Berka, který na akci upozornil.

Tady už se podle mého názoru nabízí snad jen přísloví o bití psa a nalezené holi. Pokud je pro někoho už z principu naprosto nežádoucí propagace piva, najde samozřejmě spoustu zavrženíhodných a nebezpečných prvků v libovolné reklamě či propagační akci.

A do třetice tentokrát něco z druhé strany republiky, ze severních Čech. Dozvuky jihočeských nepříjemností pravděpodobně dorazily až do Svijan a možná ovlivnily i program Slavností svijanského piva (15.7.). Do třetice tedy MF DNES, tentokrát z 27.6. Podle jejích informací totiž byla jedním z důvodů zrušení tradiční soutěže v pití piva na čas právě obava z přísnějšího postupu úřadů. Tím druhým důvodem má být klesající zájem o tuto soutěž. Je-li druhý důvod alespoň mírně převažující, pak je to jistě potěšující zpráva o zdravém rozumu návštěvníků akce.

Co se bude dít dál? Začne Kontext nebo jiná podobná sdružení s masivním tažením, které donutí úřady více se zaměřit na propagační akce pivovarů, a které může v důsledku radikálně změnit tvář pivních akcí? Mají se pivaři obávat, že bude pivovarům ubližováno? Mají se aktivisté radovat, že konečně došlo i na výrobce piva?

Osobně nepochybuji o tom, že dříve nebo později bude i reklama na pivo, jakožto alkoholický nápoj, zakázána zcela. Než k tomu však dojde, bylo by škoda zbytečně dodávat munici jejím odpůrcům. Určitě se jim totiž mnohem lépe argumentuje nabádáním k nesmyslně velké konzumaci, než neckami.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 18 komentářů, poslední komentář: 04.07.2006 20:21 Komentovat
Zatim ne, nebojte... honza04.07.2006 20:21
jen je toho ted nejak moc. Krom homebrewing.cz a pivnitv.cz pripravujeme dalsi projekt -...
Co dělá Kontext ? Martin Štros04.07.2006 19:51
Skoro to vypadá, že zrušili i tento web, nějak přestaly přibývat články :-(((
Já bych zakázal mmako04.07.2006 16:56
lidi... znečišťuje to planetu, furt to někde válčí, pije to alkohol, mluví to sprostě a...
Já bych zakázal i pohádky... Zdenda Šťastný30.06.2006 12:05
Jak již jsem psal ob článek níže... Dva názorné příklady: V pohádce Byl jednou jeden...
A co takhle zakázat Oktoberfest? Milan Dvořák30.06.2006 09:54
Doporučuji: Tchoř30.06.2006 09:45
Jaroslav Hašek: Pokus o abstinentní večírek čili Amerikánská zábava (k přečtení např....
zrusme to Njorloj30.06.2006 09:38
Takovyhle spolek, to je fakt od extremu do extremu. Myslim, ze veskera tiha rozhodnuti co je pro...
Pouť spravedlivých a moudrých NO PASARAN Liftman30.06.2006 08:30
Strakonická pouť byla vskutku zaměřena na děti: žlutá i červená limonáda, cukrkandl,...
Vyhledávání