úvod
homepage

Weizenbock.cz vytisknout článek

Přidáno: 16. června 2006  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,16 hodnotících Hodnotících: 55 počet zobrazení Zobrazeno: 10161x

Jsou piva a pivní kategorie, které u nás ještě nikdo nevařil. A protože se snažíme propagovat myšlenku „Objevte svět piva“, rozhodli jsme se tuto situaci změnit. Ano, máme pro vás nové pivo.

Je nasnadě, že se v Čechách nenajde pivovar, ať už komerční nebo restaurační, který by třeba vařil (a pak několik let věnoval svojí péči)pivům typu lambik. Také pivní speciály, které svým vysokým obsahem alkoholu ladí zimnímu počasí (a nejlépe třeskutému mrazu), můžete spočítat na prstech jedné ruky. A pokud se nepletu, vždy jde o ležák, tedy spodně kvašené pivo. Žádný ale, barley wine nebo jiného zástupce mezi nimi nehledejte. A už jste snad slyšeli, že by i byť restaurační pivovar uvařil stout? (sakra, jen co jsem toto napsal, napadl mě Richterpub u Bulovky v Praze. Čest jeho výjimce, která potvrzuje pravidlo:) ).

Důvod je jednoduchý. Ekonomika provozu jakéhokoliv pivovaru velí vařit to, co má alespoň malou šanci na úspěch . Tedy že se něco prodá.

Jelikož se tento začarovaný kruh točí hlavně kolem toho, že povědomost o pestrosti světa piva a různorodosti pivních kategorií je mezi veřejností mizivá, rozhodli jsme se, že se pokusíme tuto situaci částečně napravit. A protože jedna věc je pořád o něčem číst, ale mít možnost dané pivo ochutnat je věc druhá, a to velmi podstatná, řešení se nabízelo samo: uvaříme si vlastní pivo.

Vzhledem k tomu, že se nám blíží léto, nejspíš většina čtenářů světa piva tuší, že se bude jednat o pivo pšeničné – weizen. A protože piva weizen vaří jak pivovary restaurační, tak i ty komerční (Primátor weizen, Herold Březnice), napadlo nás uvařit pšeniční speciál – weizenbock.

Co to vůbec weizenbock je a jak by se dal charakterizovat, na to jsme se zeptali Ing. Jana Šuráně, spolumajitele firmy Pivo Praha (Pivovarský dům v Ječné ulici v Praze), který je autorem receptu našeho piva weizenbock.cz:

Bock – velmi silné světlé nebo tmavé pivo se sladko-hořkou chutí. Koncentrace mladiny se nejčastěji pohybuje mezi 15 – 16 % a kvašena jsou spodním kvašení jako ležáky. Piva s koncentrací mladiny nad 18 % jsou označována jako Doppelbock. Průmyslově se dnes vyrábí již zřídka, především v Německu. Pro svou výraznou chuťovou odlišnost od běžných piv a relativně jednoduchou technologii velmi oblíben především v minipivovarech. Tak taková je charakteristika jedné z lahůdek pivního trhu.

Weizenbock? To se málo vidí i v sousedním Německu, které je právem považováno za domovinu svrchně kvašeného pšeničného piva Weizen. Svět piva.cz se ve spolupráci s Pivovarským domem, pustil do málo probádaných končin pivních rarit a výsledkem je weizenbock.cz. Polotmavé silné pšeničné pivo s koncentrací původní mladiny 16 % a obsahem 7 % obj. alkoholu. Jako většinu pšeničných piv jej lze je stručně charakterizovat jako pivo se silnou intenzitou vůně a chutě, kde převládá banánový 4-vinylguajakol, zde ovšem podpořen vysokým obsahem alkoholu, silným řízem, vysokou plností a nízkou intenzitou hořkosti jemného charakteru. Jeho charakteristickým rysem je polotmavá jantarová barva, vysoká pěnivost a zákal způsobený kvasinkami a vyšším obsahem bílkovin. Zatímco ostatní pšeničná piva bývají spíše lehčího letního charakteru a pijí se pro osvěžení, tento silák je určen především labužníkům a opravdovým fajnšmekrům. Vysokým obsahem alkoholu se hodí k těžším jídlům a chladnějším večerům.

Pro ty z vás, kterým piva weizen chutnají, máme dobrou zprávu. Na konec června chystáme srovnávací degustaci pšeničných piv, včetně našeho speciálu. V této době nám totiž už zraje další speciál z rodiny weizen...ale o tom až někdy příště v samostatném článku.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 29 komentářů, poslední komentář: 13.02.2007 20:18 Komentovat
Stout Roman Holoubek13.02.2007 20:18
"Stout" z Budějic - mě tedy moc chutnal. Tak jako "Stout" od Antéňáka. Ale snad nejlepší...
Omluva Tomáš Semrád13.02.2007 17:12
Omlouvám se, já měl samozřejmě na mysli Vladimíra. Mimochodem, když tam začal Svaťa...
re Zbyněk Melichar13.02.2007 16:19
Oldřich je tmavá 18° (ochutnall jsem ve čtvrtek - báječná chuť) o víkendu by měl být...
Stout ze Samsona honza13.02.2007 16:12
Pokud se nepletu, tak to bylo spodne kvasene pivo, takze takovy stout nestout, i kdyz tusim ze...
Stout Tomáš Semrád13.02.2007 15:39
"...A už jste snad slyšeli, že by i byť restaurační pivovar uvařil stout? Mám takový...
Weizenbock.cz II. Zbyněk Holan11.01.2007 16:08
Ochutnal jsem ho v PKK a vůbec mi nechutnal, to je poprvé, co mi pivo z projektu ".cz"...
Weizenbock.cz opět na scéně II Petr Sitař04.01.2007 23:08
Dnes 4.1.2007 v 20:30 byl Weizenbock.cz naražen na 4. pípě v První pivní tramway. Je ho 50 l...
Weizenbock.cz opět na scéně Jiří Jobánek28.12.2006 13:56
Weizenbock.cz opět na scéně S potěšením musím konstatovat, že v projektu Svět piva bylo...
Vyhledávání