úvod
homepage

„Obnovení“ výroby piva v Praze – Suchdole vytisknout článek

Přidáno: 7. června 2006  •  Autor: Tomáš Maier
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,56 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 7119x

Je tomu dlouhých 140 let, co byla v Praze – Suchdole uvařena poslední várka piva. Tento epilog se udál v roce 1866 v tzv. Brandejsově statku (kdysi se zde natáčel seriál Byli jednou dva písaři), kde v té době vařili pivo Benediktini. Údajně se tak stalo p

Na celé Praze 6, kam Suchdol patří, se historie výroby piva uzavřela v roce 1908, kdy se poslední várka vyrobila ve Strahovském pivovaře.

Nicméně čas plyne a na svatého Jiří (24.4.) tohoto roku byl v Praze – Suchdole v areálu České zemědělské univerzity otevřen pokusný školní minipivovar a jeho provozovatelem je Technická fakulta, konkrétně Katedra technologických zařízení staveb.

Oficiální otevření se neslo ve slavnostním duchu a jak zdůraznil rektor univerzity profesor Hron ve své uvítací řeči, i počasí tomu přálo. Po skončení oficiální části mi prozradil vedoucí katedry docent Přikryl, že nápad na stavbu minipivovaru se u něj zrodil už před zhruba 15 lety, nicméně vše stálo na penězích. Ty se až teď podařilo získat z Fondu rozvoje vysokých škol.



Zleva „pan starý“ Ladislav Chládek, děkan Technické fakulty profesor Klíma a vedoucí Katedry technologických zařízení staveb docent Přikryl.

Po úvodních projevech se slova chopil sám budoucí sládek (respektive člověk, který povede studenty při praktické výuce) Ladislav Chládek, který zároveň celé zařízení navrhoval. Pan Chládek, původně strojař, se může chlubit takovými úspěchy jako je projektování 5,5 km dlouhého pivního vedení se 174 výčepními kohouty v Sazka aréně či navrhováním Novoměstského pivovaru. Toto je 22. pivovar, na jehož stavbě se podílel a to nejen u nás, ale i v zahraničí. Zevrubně pak seznámil účastníky s technologií výroby piva.



Srdce pivovaru – varna.

V jedné várce se dá uvařit zhruba 10 hl a celková roční kapacita pivovaru je zhruba 1000 hl. Množstevní omezení je samozřejmě ale spíše determinováno kapacitou kvasných tanků než samotné varny. Nicméně pivovar by měl produkovat ročně kolem 500 hl. Pivo by se mělo vařit třírmutově a chmelit by se mělo natřikrát. Poprvé by se mělo chmelit extraktem a granuláty, dále pak už jen granuláty.



Tanky na hlavní kvašení a dokvášení.

Za zmínku rovněž stojí fakt, že chlazení mladiny bude probíhat nadvakrát, teplá voda z prvního chlazení bude kvůli úspoře energie dále používána. Pivovarský sklep umožňuje dvoufázové kvašení mladiny. Obrovskou výhodou bude ona skutečnost, že při výrobě piva nebude mít hlavní slovo ekonom, nýbrž sládek, takže lze očekávat senzoricky velmi zajímavý produkt. Podle slov pana rektora a jeho mírné nadsázky bude pivovar sloužit k výuce všem studentům univerzity, protože je nutné propagovat nové směry ve výuce, které jsou nezbytné pro udržení zájmu o studium.

Pivo, které dostane název Suchdolský Jeník, by mělo být dostupné ještě před prázdninami v některých restauračních zařízeních v areálu České zemědělské univerzity a nám nezbývá než doufat, že na svůj mok bude moci být univerzita hrdá.

Foto: Tomáš Maier a Monika Urbanová

Chládek Ladislav, Ing., CSc.
Vzdělání:. SPŠ strojní Praha, Betlémská, Fakulta strojní ČVUT Praha, řádná aspirantura: Fakulta strojní ČVUT, Fakulta potravinářské technologie Technická univerzita Drážďany.
Profesní dráha: Praxe v APV Crawley Anglie, kde prováděl výpočty a podílel se na konstrukci tepelných zařízení. Výzkumný ústav potravinářského průmyslu – vedoucí oddělení bioinženýrství (vývoj linek na kontinuální výrobu piva, vývoj fermentorů pro výrobu enzymů, provozy Kolín, Kestřany a další), GŘ pivovarů a sladoven – odbor rozvoje vědy a techniky (autor návrhu varny pro Odborné učiliště biochemické, nyní umístěné v SPŠPT Praha), VÚPS Praha – vedoucí strojního oddělení (výzkum koloidní stability piva a jeho předpověď, imobilizovaných kvasinek, vývoj bioreaktoru pro aplikaci imobilizovaných kvasinek, návrh sanitační stanice a přetlačných tanků pro plnění sudů KEG v pivovaru Pražan, vývoj vzduchových filtrů, odlučovačů oleje). Projektant a sládek Novoměstského restauračního pivovaru Praha. Od roku 1994 působil u Henkel Ecolab Brno jako vedoucí inženýringu (CIP stanice v pivovaru Budějovický Budvar, mlékárně Kunín aj.). Montáže pivovarů v Japonsku a Rusku, návrh varny pro školní pivovar Vysoké školy potravinářské v Dippoldiswalde (Německo), konstrukce, montáž a uvádění do provozu minipivovarů Liberec, Praha-Strahov, Košice, Uherský Brod a další. Od roku 2000 do roku 2002 pracoval jako odborný ředitel ve firmě NATE a.s., Chotěboř (lahvárenské linky do České a Slovenské republiky, Německa, Litvy, Indie, Ruska a do dalších zemí). Od roku 2002 je zaměstnancem Pivovarů Staropramen, a.s. (dříve Pražské pivovary, a.s.), kde působí jako manažer centrální technické podpory, BOZP a životní prostředí.
Publikace: Autor řady technicky zaměřených článků v odborných časopisech, překlady odborných publikací z několika světových jazyků.
Členství v odborných organizacích a další aktivity: Je členem redakce Kvasný průmysl, členem České chemické společnosti, členem odborné skupiny potravinářské techniky při ČAZV. Je soudním znalcem pro pivovarské stroje a zařízení.
Zájmy: Literatura, historie, cizí jazyky, sport

Převzato z publikace Kolektiv: Pivo – Slad – Chmel od A do Z: České, moravské a slovenské osobnosti, VÚPS, a.s., 2004

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 20.06.2006 12:59 Komentovat
no výborně zlosin20.06.2006 12:59
už se tam chystám
Bravo Láďo.. Hanh09.06.2006 02:56
..až Hochy hračka omrzí, přes prázdniny se zařizené vypaří...
Co by se neměli Pavel II07.06.2006 21:48
K pivu by to ještě chtělo kousek špeku. Třeba postaví malou prasečí farmu a vše bude OK.
Školní pivovary Tomáš Maier07.06.2006 17:19
Co jsem slyšel, tak mají ještě malinkatý (opravdu prý malinkatý) pivovárek na Mendlově...
nezbývá než doufat Colega07.06.2006 15:13
že se tento trend rozšíří i na další školy :)
To se studenti mají... taky jsem studoval...07.06.2006 08:12
Nedá se jinak, než závidět.Za našich časů, tato část praktického studia připomínala...
Vyhledávání