úvod
homepage

Piva strýčka Fidela vytisknout článek

Přidáno: 4. května 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,17 hodnotících Hodnotících: 6 počet zobrazení Zobrazeno: 12869x

Kuba stále patří mezi země, které jsou u nás přijímány jako exotická destinace. Pláže, rum, doutníky, samba, krásky, Varadero. Ale jak je na tom Ostrov svobody s pivem?

Hned na úvod si můžeme odpovědět na výše položenou otázku, že nic moc. Tedy nic moc pro zmlsaného pivaře, který si své pivko v oblíbené hospůdce proloží nějakým tím speciálem. A ti, kteří kromě ležáku holdují i svrchně kvašeným pivům, pro ty bude pobyt na kubánské pláži doslova utrpením. Během mého pobytu se mi nepodařilo objevit ani jedno.

Pravda ale je, že na Kubu se za pivem nejezdí. Člověk si spíše představí všechny možné alkoholické nápoje, zejména mojito a rum, jen to pivo ne. A jak tedy dopadly vzorky místního piva na redakční degustaci?


Cristal (4,9%)
hlubokoprokvašený, mírně hnilobný zápach, navinulá chuť. Kukuřičný dojem po celou dobu. Světlá barva.
Česká hospoda: 5
Kubánská pláž: 3-

Bucanbero Fuerte (5,4%)
Jako Cristal, jen intenzívnější. Plné tělo, ale nemá jeho sladkost. Malá hořkost. Lehce dosládlý dojezd. Celkové mnohem povedenější než první vzorek.
Česká hospoda: 4-5
Kubánská pláž: 3

Bucanero Max (6,5%)
opět se jedná o hluboce prokvašené pivo. Výrazná pasterizační, mírně sirupovitá chuť. Alkohol se začíná projevovat od poloviny, doznívání pálí s náznaky hořkosti. Nevybalancovaná chuť.
Česká hospoda: 5-
Kubánská pláž: 4-

Nutno ještě vysvětlit dvojí hodnocení. Jedno odpovídá pivům v Praze při redakční degustaci. Druhé, vždy to lepší, pak modelové situaci kubánské pláže. Holt se nedá nic dělat, ale tato piva jsou na pláž, na sluníčko lepší, než například naše plná dvanáctka. I když mimo hotel a „all inclusive“ dát za třetinku v přepočtu 50 až 70 korun, to si jeden rozmyslí. Pro úplnost dodávám, že piva byla hodnocena na stupnici 1-9, kde „1“ znamená nejvyšší kvalitu, „5“ pak průměr „9“ a nepitelné pivo.

Co se týče Varadera jako takového, jedná se o turistický tuzex. Pro ty, co nepamatují Tuzex uvádím, že se jednalo o obchody, kde se dalo platit bony, což byla jakási fiktivní měna, na kterou se měnila tvrdá valuta, pokud jí tedy někdo za komunistického režimu vlastnil. Z toho plyne, že Varadero jako takové se samotnou Kubou mnoho společného nemá. Nejenže místní obchody jsou dělané pro cizince, čerpací stanice jsou jedny pro místní, druhé pro valutové cizince, navíc i místní měna je dvojí – peso kubánské a to druhé, tzv. konvertibilní. Diskotéky, obchody, půjčovny všeho možného, prodej suvenýrů, vše je pro cizince. A personál hotelů se nerozpakuje prodávat za trochu lepší ceny zásoby, které jsou určeny pro „all inclusive“. Kromě piva, to bývá na hotelech točené a pokud si chcete zakoupit na památku plechovku domů, musíte do obchodu, nebo butiku na hotelu.

Co se týče hotelů, pivo je čepované studené, ne podchlazené. Většinou do plastových kelímků. Pokud dáte bakšiš, nebo si koupíte od obsluhy doutníky, tak i do skla. Na pláž se dává do plastu, večer (nebo alespoň ta naše) se pláž uklízí, takže se nemusíte bát, že strávíte dovolenou v odpadcích.

Závěrem lze snad ještě dodat dva postřehy. Ze zahraničních piv jsem viděl jen Heineken (své sehrála zřejmě červená hvězda :) ). A pokud mě paměť neklame, mimo točené pivo je vše v plechu. Lahvové pivo jsem nesehnal.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 03.11.2014 19:25 Komentovat
Re: Malta?? Mat03.11.2014 19:25
Malta = pěkný kentus - zakoupeno omylem. :)
BUCANERO! Pecan12.05.2009 15:44
Byl jsem na Kubě v r.2005 a nebýt Bucanera, tak bych umřel žízní! Měli ho všude,...
Nejsou špatný Anteres04.02.2008 21:54
Byl jsem na Kubě vloni a všechny tři piva jsem ochutnal. Musím říct, že když to srovnám...
Pivní Kuba Tomáš Semrád27.12.2007 13:44
Kdo chce vyzkoušet jak chutnají kubánská piva, nemusí za nimi cestovat přímo na Ostrov...
KubaPiva Algena21.05.2007 15:07
Jen jedna poznamka, pred dvema lety byla tato piva mimo Varadero bezne dostupna, ale ve...
Re: Kubánské pivo Franta20.05.2007 22:19
Tak jsem si přečetl se zájmem článek o kubánských pivech. Ale tak nějak nevím, asi jsem...
Malta?? Zbyněk Holan09.05.2007 12:50
Tak z Malty (žlutá plechovka) mi bylo na blinkání a všem třem kámošům také!!! No...
Kuba jaroslav stofko07.05.2007 22:54
tak toto pivo by som rád ochutnal
Vyhledávání