Louny vítězné, Gambrinus třetí
Hodnocení: 1,43 Hodnotících: 33 Zobrazeno: 5380x
Pokud se pivař konzument oprostí od reklamy, předchozích zážitků a všeobecně přijímaných a zažitých oslavných ód i bludů, které se kolem jednotlivých piv točí, může se dočkat nejednoho překvapení. Přinášíme výsledky červnové anonymní moderované degustace
Než však prozradím výsledky minulé degustace, dovolte mi, abych vás pozval na degustaci příští. Ta se uskuteční v pondělí 26.7. od 17:30 hodin v Pivovarském domě v Ječné ulici v Praze. Tentokrát se posoudí „desítky“ moravských pivovarů – přislíbeny máme vzorky piv z pivovarů Janáček, Vyškov, Hostan, Starobrno, Ostravar, Radegast, Holba, Litovel, Zubr a Černá Hora. Kdo má zájem, nechť pošle email na adresu ochutnavky@svetpiva.cz, subject:26.7. Tak jako minule bude zařazena přestávka s nabídkou minerálky a chleba na vyčištění chuťových pohárků
A teď k výsledkům minulé degustace. Jak je z výsledných čísel patrné, pro mnohé to mohlo být opravdu velice překvapivé zakončení našeho minulého setkání(piva jsou seřazena tak, jak byla nabízena):
Hodnocení:
celkový subjektivní dojem: 1 - 9 (1 - vynikající, 9 - nepitelný)
cizí chuť, vůně, říz, plnost, hořkost: 0 - 5 (0 - žádná, 5 - velmi silná)
Žatec:
subjektivní dojem: 4,1
cizí vůně: 2,6 (kvasničná // oxidační // esterová // květnatá // ovocná //chmelová)
cizí chuť: 2,1 (kvasničná )
říz: 2,6
plnost: 2,9
hořkost: 2,9
umístění: 4
Hlinsko:
subjektivní dojem: 5,3
cizí vůně: 3 (esterová // sklepní // "žumpová" // kvasnicová // nepříjemná// chmelová)
cizí chuť: 3,1 (nakyslá // trpká // zatuchlost)
říz: 2,5
plnost: 2,7
hořkost: 3
umístění: 6
Louny:
subjektivní dojem: 4,3
cizí vůně: 2,7 (esterová // obilná // kvasničná // ovocná // maliny)
cizí chuť: 2,2 ( nakyslá // trpká // lehké kvasnice)
říz: 2,6
plnost: 2,4
hořkost: 2,6
umístění: 1
Ostravar:
subjektivní dojem: 4,6
cizí vůně: 2,3 (kvasničná // květnatá)
cizí chuť: 2,3 (nakyslá // myšina)
říz: 3,2
plnost: 2,8
hořkost: 3,3
umístění: 2
Platan:
subjektivní dojem: 5,2
cizí vůně: 2,9 (diacetylová // autolyzační // sladká - příjemná)
cizí chuť: 2,8 (obilná // oxidační // esterová // lehké kvasnice)
říz: 3
plnost: 3
hořkost: 2,9
umístění: 8
Opat:
subjektivní dojem: 5,2
cizí vůně: 2,5 (ovocná // oxidační // esterová // kvasničná)
cizí chuť: 2,5 (diacetylová // sklepní)
říz: 2,8
plnost: 2,7
hořkost: 2,7
umístění: 5
Konrád:
subjektivní dojem: 5,5
cizí vůně: 2,9 (ovocná // oxidační // jemně chmelová // esterová // sladová)
cizí chuť: 2,4 (stará // sladká // oxidační)
říz: 3
plnost: 2,5
hořkost: 2,7
umístění: 9
Březňák:
subjektivní dojem: 4,7
cizí vůně: 3,1 (ovocná // diacetylová // kyselá // zatuchlá // kvasnicová)
cizí chuť: 2,5 (trpká - obilná // diacetylová)
říz: 2,6
plnost: 2,8
hořkost: 2,8
umístění: 7
Gambrinus:
subjektivní dojem: 3,9
cizí vůně: 1,9 (ovocná // kvasničná // esterová // esterová)
cizí chuť: 2,1 (sladká // odpovídá vůni)
říz: 2,6
plnost: 2,5
hořkost: 2,7
umístění: 3
Pro přehlednost ještě uvedu celkové pořadí pivovarů :
1. Louny
2. Ostravar
3. Gambrinus
4. Žatec
5. Opat
6. Hlinsko
7. Březňák
8. Platan
9. Konrád
A závěr? Myslím, že je jednoznačný. Pokud se věnujete jen chuti piva a nenecháte se ovlivnit vlivy vnějšího světa, jako je reklama, image piva, předchozí zkušenosti a podobnými věcmi, může se vám přihodit nejedno překvapení. Jestli bude mít pro vás kladné nebo záporné znamínko, záleží nejspíš na vašich pocitech a pivním světonázoru.
Tak vám přeji mnoho úspěchů při vašich vlastních degustacích a těším se na shledání 26.7. při moravském derby.
PS: Jen pár technických poznámek k vyplňování degustačních protokolů.
- K celkovému hodnocení je potřeba uvést, že se
jedná o průměrné hodnoty všeho, čímž může být způsobeno, že
Gambrinus má sice nejlepší průměrný subjektivní dojem, ale je až
třetí v celkovém průměrném pořadí
-Pokud udáte intenzitu cizí chuti 3 - což znamená
v hodnoceni 1-9 "slabá" cizí chuť a slovně to okomentuji "žádná", je to téměř protimluv.
- 9-ti bodová stupnice je dostatečně náročná i pro profesionály. Není třeba (a těžko se to vyhodnocuje) uvádět půlbody
- degustace se dělá kvůli vám – důležité je vaše hodnocení a názor. Nestyďte se jej vyjádřit. Napsat do kolonky to, co vám řekl degustátor, vám nepomůže se vyjádřit
- nejlépe je hodnotit pivo oběma způsoby, jak číselně, tak i slovně. Pomůžete tím jak sobě si vytvořit celkový názor, tak nám při vyhodnocování.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 01.10.2004 00:14 | Komentovat |
Je to jinak......... Josef Krýsl | 01.10.2004 00:14 |
---|---|
Vážený pane Pavlasi , to co píšete o Gambrinusu jsou bohužel vaše doměnky .Pivo... | |
Kde se vzaly vzorky? Honza | 17.07.2004 08:08 |
Je pravda, ze na vetsinu degustaci vzorky piv dodavaji jednotlive pivovary. V pripade posledni... | |
Původ vzorku Petr Pavlas | 16.07.2004 13:46 |
Je otázkou, zda dodané vzorky skutečně odpovídají tomu, co si může zákazník koupit v... |