úvod
homepage

Gambrinusáři v konfrontaci s dobrým pivem vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6578x

Čtenář Světa piva Vojta Urban inspirován řízenou anonymní degustací světlých jedenáctek z jara tohoto roku v Pivovarském domě, uspořádal v létě obdobnou akci.

Je príma vidět, že degustační ativity Světa piva mohou i někoho inspirovat. Proto rád "přetiskuji" email čtenáře Vojty Urbana o jeho degustačním počinu na poli světlých dvanáctek mezi jeho kamarády:

Šestnáct degustátorů z řad středněproudých konzumentů piva, pijáků typu "Gambrinus je nejlepší", resp. "je mi jedno co piju", mělo být na vlastní oči konfrontováno s pravdou. S realitou europiv a poctivých českých piv, o níž všichni čtenáři Světa piva ví své, méně však už zbytek populace.

Zakoupil jsem čtrnáct různých vzorků českých světlých ležáků dvanáctek, od europiv po regionální záležitosti. Vzorky byly podávány anonymně, očíslované od 1 do 14, a to v objemu cca 1 dcl do pokaždé čistě vymyté sklenice na stopce. Každý degustátor zapisoval své dojmy do vlastního degustačního protokolu, kde hodnotil podle těchto kritérií:

Vzhled piva (10% váha)
Vůně piva (15%)
Chuť piva (15%)
Harmonie (15%)
Dozvuk (15%)
Celkový dojem (30%)

Soukromá degustace světlých dvanáctek
Soukromá degustace světlých dvanáctek


Každé z kritérií se hodnotilo na škále 1 - 15 (1 nejhorší, 15 božské).

Odborníci laskavě prominou upravený standardní systém hodnocení, ale takhle se nám to zdálo pro laiky srozumitelnější. Vzorky šly po sobě v předem daném pořadí, které znal pouze moderátor. K tomuto kroku jsem se rozhodli především proto, že neznalý konzument by mohl být negativně ovlivněn při hodnocení europiva, pokud by předtím testoval chuťově výrazný vzorek (tzn.europivem jsme začali, průběžně prokládali s ohledem na charakter předchozího vzorku a Svijanský rytíř bitter šel jako poslední). Za tuto "manipulaci" mě prosím nekamenujte, vzhledem k neodbornosti degustátorů to považuji za více objektivní, ač se mnou místní odborníci zřejmě nebudou souhlasit. K neutralizaci chutě mezi jednotlivými vzorky bylo všem k dispozici čerstvé pečivo.

Po sečtení všech hodnocení tu máme výsledky (stejná škála 1 - 15):

1. Rychtář (9,76)
2. Svijanský rytíř (9,54)
3. Bernard (8,95)
4. Janáček (8,67)
5. Polička (8,33)
6. Herold (8,33)
7. Chodovar skalní ležák (8,23)
8. Samson (8,08)
9. Krakonoš (7,90)
10. Budvar (7,84)
11. Krušovice jubilejní (7,48)
12. Plzeňský prazdroj (6,79)
13. Nymburk (5,86)
14. Holba premium (5,53)

A milí degustátoři se nestačí divit, že ta jejich "přece tak dobrá" plznička skončila skoro poslední... A já doufám (a vsadím se že i vy, milí čtenáři), že se chlapci a děvčata příště zamyslí, jestli si na výletě do Hlinska, Humpolce či Uherského Brodu zase tu svojí plzničku dají.

Na závěr chci poděkovat Trakymu, který se významně podílel na přípravách a ujal se role moderátora.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 14.07.2010 11:08 Komentovat
jen houst! jirka14.07.2010 11:08
protoze neni smutnejsi pohled, nez kdyz prijdete do hospody, kde maji koutske a gambrihnus, a tri...
Aspoň že jste upřímní marcela21.12.2009 15:29
Je hezké, že jste to tak upřímně napsali... Zkuste si to přečíst ještě jednou a možná...
Zhodnocení autora Vojtěch09.12.2009 21:13
Velmi mě těší, že se tento článek setkal s takovým čtenářským úspěchem. Dovolte,...
Re: Re: Jen tak dál! lemmoun04.12.2009 16:01
mám děvče z krucemburku a to je kousek od hlinska. dvanáctka rychtář je opravdu laskomina a...
No tohle byla trefa! Zdeněk Matoušek09.11.2009 21:26
Vojto, byl to výborný nápad! Možná by i bylo bývalo od věci, kdybys mezi hodnocená piva...
Re: Jen tak dál! Jaro07.11.2009 21:37
no tak konečne správná degustácia /voči Gambáču/ len tak dalej takých ochutnávok treba...
Re: Re: Jen tak dál! hans.st05.11.2009 22:11
Velice prospěšná akce,také asi něco podobného příští léto uspořádám. Pač osvěty...
Re: Jen tak dál! Vojtěch04.11.2009 15:02
Díky za pochvalu :-) Tak samozřejmě že ortodoxní gambrinusáře nepředěláte, minimálně...
Vyhledávání